Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
FORTUNA=LIGA 2024/2025

"Akanji – skočit doleva." Pickford při penaltách dokonale využil svůj tahák

Čtvrtfinálové penaltové drama na Euru mezi Anglií a Švýcarskem mělo skryté druhé dějství. A hlavní roli v něm sehrál brankář Albionu Jordan Pickford. Byl to právě anglický gólman, jenž hned v první sérii vychytal díky tajné pomůcce Manuela Akanjiho, což jeho týmu stačilo, neboť Pickfordovi spoluhráči proměnili všech pět pokusů. A Anglie mohla slavit postup.

Anglický brankář Jordan Pickford chytá penaltu Manuelu Akanjimu ze Švýcarska
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

Pickford si přitom při penaltách zahrál na drzého školáka.

Snad každý z nás si něco podobného pamatuje právě z období školní docházky. Obtížnější test se u některých neobešel bez tajné pomůcky – skrytého taháku. Někdo si napsal třeba klíčový vzoreček pro výpočet příkladu na ukrytý kousek papíru, jiný zase bezostyšně využil vlastní lavice či dokonce židle spolužáka před ním.

A jak si pomohl při penaltovém rozstřelu Pickford? Anglický gólman využil lahev s pitím, ze které se před každým švýcarským pokusem občerstvil. Samozřejmě nechyběl ručník, ve kterém měl svůj "tahák" hezky skrytý.

Flaška samozřejmě nebyla ledajaká. Pickford ji měl celou popsanou kompletní švýcarskou soupiskou s tím, jak se má u každého střelce zachovat. A tahák zafungoval perfektně hned v první sérii.

Na úvodní penaltu šel Akanji a Pickford věděl, jakou stranu má zvolit. "Akanji – skočit doleva", stálo na lahvi. Přesně na Pickfordovu levou ruku Akanji také vystřelil. Je sice pravda, že jeho pokus nebyl z nejzdařilejších, ale jak se říká – na to se historie ptát nebude. Pickford si vleže na slabou střelu počkal a po úspěšném zákroku mohl slavit, jako když dostanete z testu lepší známku.

Už předtím na druhé straně úspěšně otevřel celý rozstřel Cole Palmer a Anglie byla v psychické výhodě. V dalších sériích se už nikdo ani na jedné straně nemýlil. A jelikož za Anglii proměnil i pátou penaltu Trent Alexander-Arnold, poslal Albion do semifinále Eura po bilanci 5:3 na penalty.

Zajímavostí je ještě fakt, že Pickford ve druhé sérii jednal proti taháku. U Fabiana Schära měl napsáno "naznačit doprava, skočit doleva". Pickford však udělal pravý opak. Schär ale zvolil stranu, jaká byla na lahvi. Otázkou je tedy to, zda si Pickford na poslední chvíli rozmyslel druhou stranu, nebo zda si jen "vzoreček" špatně zapamatoval.

Při dalších pokusech už Pickford chytal podle plánu. Xherdan Shaqiri střílel na jeho levou ruku a anglickému lišákovi chyběl kousek. Švýcarova střela však byla hodně prudká a gólman se natahoval marně. Ve čtvrté sérii měl Pickford u pokusu Zekiho Amdouniho nejprve počkat a pak skočit doleva. Amdouni však vystřelil po nečitelném rozběhu doprostřed brány. Na pátého Švýcara pak už vzhledem k trefě Alexandra-Arnolda nedošlo.

Zdroj
ČT sport, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články