Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Hummelsovi comeback zhořkl, vlastním gólem stanovil vítězství Francie

Magnet prvního kola skupinové fáze Eura opanovali úřadující mistři světa z Francie. "Les bleus" totiž v mnichovské Allianz Areně udolali domácí Německo 1:0. Konečný výsledek určil nešťastnou trefou do vlastní sítě stoper Mats Hummels, který se před šampionátem vrátil do reprezentace po téměř tříleté pauze. "Die Mannschaft" prohrál svůj zahajovací zápas na závěrečném turnaji ME poprvé v historii.

Fotbalisté Francie oslavují gól v utkání s Německem
zdroj: REUTERS

"Odehráli jsme skvělé utkání. Nebyli jsme daleko od druhého gólu, který by nás uklidnil," hodnotil francouzský trenér Didier Deschamps.

První poločas se nesl ve znamení mírného tlaku Francie. V 15. minutě hlavičkoval nad břevno po rohovém kopu Pogba a krátce nato donutil Mbappé k robinzonádě gólmana Neuera. Ve 20. minutě už se svěřenci kouče Deschampse dočkali, když Hernándezovu přihrávku před branku napálil Hummels do vlastní sítě.

"Nemůžete ho z toho vinit, byla to smůla. Přihrávka byla velmi prudká. Možná jsme to už předtím měli ubránit lépe. Pro Matse pak bylo složité zastavit míč," řekl německý trenér Joachim Löw.

Němci se v úvodním dějství k přímému ohrožení strážce hostující svatyně Llorise nedostali, jen Gündogan vypálil z hranice pokutového území vedle.

Po změně stran skončila střela francouzského záložníka Rabiota na tyči. Vzápětí si Němci vypracovali největší šanci, ale Gnabry po Gosensově centru zakončil nad.

V 66. minutě si Mbappé pohrál s domácími obránci a zvýšil na 2:0, kvůli ofsajdu však jeho trefa neplatila. To samé se Francii přihodilo o necelých dvacet minut později. Tentokrát rozhodčí upřeli radost Benzemovi, který se před ME dostal do reprezentační nominace poprvé od podzimu 2015. Přesto se dvojnásobní vítězové Eura radovali z osmého vítězství po sobě, jelikož Německo ze závěrečného tlaku nic nevytěžilo.

"Bylo to mimořádně náročné utkání. Do boje o vyrovnání jsme dali všechno, bojovali jsme až do konce. Pokud jde o bojovnost, nemůžu týmu nic vyčíst. Chyběla nám efektivita ve finální třetině hřiště," prohlásil Löw, jenž s Německem získal na ME stříbro a dvakrát bronz. Po turnaji v roli hlavního trenéra po patnácti letech ve funkci skončí.

Další utkání čekají obě mužstva v sobotu. Francie se představí v Budapešti proti domácímu Maďarsku, které dnes vstoupilo do turnaje prohrou 0:3 s obhájcem titulu Portugalskem. Právě s ním se Němci střetnou v Mnichově.

Francie - Německo 1:0 (1:0)

Branka: 20. vlastní Hummels. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Fernández - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Kimmich (Německo). Diváci: 13 000 (omezený počet). 

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Rabiot (90.+5 Dembélé), Kanté, Pogba - Benzema (89. Tolisso), Griezmann, Mbappé. Trenér: Deschamps.

Německo: Neuer - Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88. Volland) - Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), Müller. Trenér: Löw.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články