Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eriksen po oživování komunikuje. Dohrávaný duel senzačně ovládli Finové

Drama se šťastným koncem. Ne v boji mezi týmy, ale o život Christiana Eriksena. Dánský záložník v utkání mistrovství Evropy proti Finsku těsně před poločasem zkolaboval a přímo na hřišti ho lékaři museli oživovat. Záložník domácích je v současnosti v nemocnici ve stabilizovaném stavu a komunikuje s okolím. Utkání se nakonec dohrávalo a senzační výhru 1:0 si připsal výběr "Suomi". Gól dal z jediné střely svého týmu Joel Pohjanpalo. Dánové nedali v závěru penaltu.

Christian Eriksen na nosítkách při vědomí po kolapsu na hřišti
zdroj: REUTERS autor: Friedemann Vogel

Devětadvacetiletý Eriksen padl k zemi bez cizího zavinění v 43. minutě ve chvíli, kdy na něj spoluhráč Joakim Mähle hodil míč z autu. K opoře Interu Milán se seběhli spoluhráči, kteří okamžitě signalizovali nutnou pomoc lékařů. Záchranáři posléze přímo na trávníku poskytli Eriksenovi masáž srdce. Po zhruba 10 minutách zdravotníci odvezli hráče na nosítkách do útrob stadionu.

"Ležel na boku, dýchal a měl puls. Najednou se ale situace změnila a my jsme začali s masáží srdce," citovala agentura SID lékaře dánského týmu Martina Boesena. "Dokázali jsme ho dostat zpátky. Pomoc přišla rychle a koordinovaně, díky tomu znamenala záchranu života," dodal.

Na hřišti se objevila i hráčova manželka Sabrina, kterou utěšovali brankář Kasper Schmeichel a kapitán Simon Kjaer. Po zhruba deseti minutách Finové zamířili do kabin, po nich zdravotníci, obklopení plentou a dánskými hráči, odvezli Eriksena na nosítkách do útrob stadionu. "Výsledek teď opravdu neřešíme. Dnes jsme zjistili, že nejdůležitější jsou život a rodina. To je vše," řekl dánský trenér Kasper Hjulmand.

Na sociálních sítích se následně objevila fotografie, na níž byl hráč při vědomí s nasazenou kyslíkovou maskou a rukou na čele. "Naštěstí byl už při vědomí, když opouštěl stadion," potvrdil svazový šéf dánského svazu Peter Möller. Po převozu do nemocnice se s Eriksenem ještě před znovuzahájením duelu spojili i spoluhráči. "Byli jsme v kontaktu a hráči s Christianem hovořili. To je dobrá zpráva. Daří se mu dobře a hráči hrají za Christiana. Bylo pro ně důležité vědět, že je na tom dobře," uvedl Möller.

Eriksenovi na sociálních sítích okamžitě vyjádřily podporu jeho bývalé kluby Ajax Amsterodam a Tottenham, ale také Manchester United, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, americká reprezentace, současní či bývalí fotbalisté Jakub Podaný, Cesc Fábregas, Daniel Pudil nebo trenér David Holoubek.

Eriksena povzbudili i fanoušci na kodaňském stadionu Parken. Finští příznivci začali skandovat "Christian", načež jim Dánové odpovídali "Eriksen".

"Takovéhle momenty dávají všechno v životě do souvislostí. Přeji Christianovi plné a rychlé uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto časech je jednota fotbalové rodiny velmi silná a on a jeho rodina s sebou nesou přání a modlitby všech. Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje skvěle," uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Duel rozhodla trefa Pohjanpala

Domácí byli v úvodní půlhodině nebezpečnější, všechny jejich šance ale zastavil finský brankář slovenského původu Hradecky. Postupně na něj nevyzráli Wind, Höjbjerg a Eriksen, Braithwaite zase zamířil vedle. Naopak Finové Schmeichela v úvodním dějství vůbec neohrozili.

Po Eriksenově kolapsu a příznivých zprávách o jeho zdravotním stavu se týmy rozhodly zápas dohrát. Při návratu Dánů na hřiště začali finští hráči i realizační tým tleskat.

Finové se prosadili v 60. minutě. Uronen nacentroval do vápna a Pohjanpalo hlavou prostřelil Schmeichela. "Myslím na přátele a rodinu Christiana Eriksena. Doufám, že jsou všichni v pořádku. Informovali nás, že je Christian při vědomí. Přál si, abychom zápas dohráli. Společně s Dány jsme se rozhodli pokračovat. Je opravdu mimořádné vidět, jak fotbal spojuje lidi. Dojali nás diváci na tribunách, Dánové i Finové vyvolávali jeho jméno," prohlásil Pohjanpalo.

Radost fotbalistů Finska z výhry
zdroj: REUTERS autor: Friedemann Vogel

O necelou čtvrt hodinu později se domácím naskytla možnost k srovnání. Poulsen upadl v šestnáctce po souboji s Arajuurim a rozhodčí Taylor odpískal pokutový kop. Hradecky ale Höjbjergovu střelu vystihl. Dánové v závěru hosty tlačili, jenže další příležitost si nevytvořili.

Finové zdolali Dány na jejich hřišti po 21 zápasech poprvé od roku 1949. "Bylo to nervóznější než obvykle - poprvé na Euru a ve městě, které pro mě znamená hodně. Taky bylo skvělé, že jsme opět hráli před diváky. Fotbal je potřebuje a je úžasné vidět i finské fanoušky. Máme velkou radost z výsledku, i když toho po dnešku máme v hlavě mnohem víc," pronesl finský útočník Teemu Pukki, který hrál dříve za kodaňský klub Bröndby.

Dánsko odehraje i zbylé dva duely základní skupiny na kodaňském stadionu Parken. Ve čtvrtek na něm přivítá lídra žebříčku FIFA Belgii. Finové se o den dříve představí v Petrohradu proti Rusku.

Dánsko - Finsko 0:1 (0:0)

Branka: 60. Pohjanpalo. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Lod, Sparv (oba Finsko). Diváci: 15 200 (omezený počet).

Dánsko: Schmeichel - Wass (76. Larsen), Kjaer (63. Vestergaard), Christensen, Mähle - Eriksen (43. Jensen), Höjbjerg, Delaney (76. Cornelius) - Poulsen, Wind (63. Olsen), Braithwaite. Trenér: Hjulmand.

Finsko: Hradecky - Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (90. Vaisanen), Lod, Sparv (77. Schüller), Kamara, Uronen - Pohjanpalo (84. Forss), Pukki (76. Kauko). Trenér: Kanerva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články