Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
OH Paříž 2024

Zápas Česko – Dánsko v Baku je trochu nesmysl, říká Folprecht k zemi, která žije z ropy

Velký boj i vedro, ale komorní atmosféru. To čeká od čtvrtfinále fotbalového Eura mezi Českem a Dánskem v Baku bývalý záložník tamního celku Zdeněk Folprecht, který nyní hraje na Kypru za Ethnikos Achna, ale v ázerbajdžánské metropoli strávil před třemi lety šest měsíců. Město se mu líbilo, ale pro fanoušky obou týmů to rozhodně není ideální místo. Ovšem peníze, které pocházejí hlavně z ropy, dává možnost vedení země snažit se ji takhle zviditelnit. Zápas Česko - Dánsko můžete sledovat v sobotu od 17:30 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Čeští fotbalisté trénují v Baku
zdroj: ČTK/ABACA autor: AA/ABACA

"My jsme tam už hráli dříve s Libercem proti Karabachu v Evropské lize a pamatuji si, jak jsme všichni koukali, jak je to tam krásné. Mysleli jsme, že jedeme do zaostalé země, ale je to taková malá Dubaj. Je to nově vystavěné město, moc se mi tam líbilo. Klidně bych se tam ještě vrátil," řekl Folprecht.

V dresu Neftči Baku odehrál dva zápasy i na Olympijském stadionu, kde Češi ke čtvrtfinálovému duelu nastoupí. Aréna pojme až 70 tisíc fanoušků, nicméně kvůli koronavirovým opatřením může utkání sledovat maximálně 31 tisíc.

"Je to velký stadion a je nešťastné, když tam přijdou čtyři tisíce lidí, tak to bude vypadat, že tam nikdo není. Určitě tam nebude prostředí jako při zápase s Nizozemskem. I kdyby tam přišlo deset tisíc lidí, což ani nemusí, tak se to tam ztratí a bude to komorní atmosféra, podobná fotbalu v covidové době nebo zápasům ve Skotsku," uvedl Folprecht.

Nepříjemné budou pro hráče obou týmů i teplé počasí a vysoké teploty, které u Kaspického moře panují. "Já jsem tu sice byl od prosince do května, takže ne v tom největším létě, ale teď tam bude hodně velké vedro," konstatoval odchovanec Sparty.

Město samotné ale na něj jinak udělalo dojem. "Příjemně mě překvapilo, že to byla asi jediná země, kde jsem byl, v níž je vše ještě levnější než v Česku. Ať už jedete na Kypr, do Španělska nebo Anglie, všude je to dražší," vyprávěl Folprecht. "Dá se tu krásně najíst v dobrých restauracích, a to i za cenu, za níž byste se v Česku nenajedli. Město je nádherně postavené. Můžete se projít podél moře, jezdí se tu i formule 1 a můžete vidět i značky v místech, kde stojí hlavní boxy. Do toho se tyčí moderní mrakodrapy, které se pěkně mixují se starým centrem," popisuje Baku fotbalista.

Ázerbájdžán hodně investuje do sportovních či kulturních událostí i díky příjmům z těžby ropy. "Což je také jeden z důvodů, proč je tam Euro. Teoreticky je trochu nesmysl, proč mají Češi hrát s Dány v Baku, když je to pro oba taková dálka a nikdo tam nebude mít fanoušky. Je to zvláštní a uměle vytvořená volba. Mají peníze z ropy, kterou těží z moře, jdou do toho tvrdě penězi, a i proto do toho UEFA šla. Na utkání základní skupiny jim přijeli Turci, kteří to nemají daleko, ale nikdo jiný tam moc nechce," říká Folprecht, který ani na zápas Čechů s Dány nečeká velké množství místních fanoušků.

Šance na postup vidí vyrovnané. "Je to takový střet dvou podobných stylů. Jsme naučení do všeho jít a valit to, což možná Nizozemce zaskočilo, ale Dánové jsou podobná nátura, takže jsem na to zvědavý. Na druhou stranu, v této části pavouka je cesta do semifinále docela průchodná. I když se teď Dánům daří, je to pořád podobná úroveň, jako jsme my. Postupové šance vidím tak 50 na 50," dodal Folprecht.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články