Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zamkl branku a zahodil klíč. "Skotové stříleli tam, kam jsem dosáhl," řekl Vaclík

Po úvodním utkání české reprezentace na Euru se ve všech pádech skloňuje jméno střelce dvou gólů Patrika Schicka, ale famózní výkon podal také Tomáš Vaclík. Dvaatřicetiletý brankář zneškodnil několik šancí Skotů a svůj první zápas na evropském šampionátu v kariéře ozdobil čistým kontem.

Brankář Tomáš Vaclík v akci v utkání ME
zdroj: REUTERS

"Pro spoustu z nás to byl krásný zážitek. Pro mě šlo navíc o první zápas za áčko na velkém turnaji a jsem rád, že to takhle dopadlo," hodnotil Vaclík, který na ME v roce 2016 kryl záda Petru Čechovi. 

A na svého legendárního předchůdce mezi tyčemi dal během utkání v Hampden Parku několikrát vzpomenout. Působil totiž velmi klidně, a když bylo potřeba, vytasil se s vynikajícím zákrokem. 

Ten první ukázal ve 32. minutě. Kapitán skotské reprezentace Andrew Robertson se před ním zjevil zčistajasna zcela sám, ale strážce české svatyně jeho ránu vyrazil nad břevno. "Snažil jsem se situaci ustát a naštěstí míč trefil tam, kam jsem dosáhl," popsal Vaclík.     

Krátce po změně stran zabránil odchovanec vítkovické kopané efektní robinzonádou vlastnímu gólu Tomáše Kalase a v 66. minutě zneškodnil gymnastickou roznožkou i velkou šanci Lyndona Dykese z bezprostřední blízkosti. "Překvapil mě, že střílel z první. Byl sám a já trošku v pohybu, ale naštěstí jsem míč stačil špičkou vykopnout."

Nejlepší odpověď a chvála ze všech stran

Vaclík dal v Glasgow nejlepší odpověď kritikům pochybujícím o jeho výkonnosti. V uplynulé sezoně totiž ve španělské Seville plnil roli náhradníka a v La Lize si připsal jen pět utkání.

Před turnajem i proto nebylo jasné, zdali bude jedničkou. Zranění, které vyřadilo hlavního konkurenta Jiřího Pavlenku, ale brankářskou otázku víceméně vyřešilo. "Jsem rád, že jsem mohl nastoupit, a udělám maximum pro to, abychom byli úspěšní," dodal.

"Tomáš nás podržel. Chytil to, co prošlo obranou, která hrála také velice dobře. Byl skvělý a zaslouží velký dík," prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

"Před zápasem jsem mu říkal, ať něco chytí, takže jsem rád, že mě poslechl. Podal neuvěřitelný výkon. Lidé mu nevěřili, protože nenastupoval v základu v Seville. On má ale formu a můžeme se na něj spolehnout. Když uděláme chybu, víme, že za sebou máme nějakou zeď. Oporu, co nás podrží," doplnil obránce Vladimír Coufal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články