Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Wembley jako ohnisko dalšího šíření koronaviru. Na finále Eura se nakazily tisíce lidí

Finále fotbalového mistrovství Evropy má ještě jednu dohru. Podle oficiálních dat britských zdravotních úřadů bylo v londýnském Wembley pravděpodobně infekčních 2295 lidí a dalších 3404 se mělo na stadionu nakazit.

Fanoušci ve Wembley při finále Eura 2020
zdroj: ČTK/DPA autor: Marvin Guengoer

Ve Wembley bylo 11. července na zápase mezi Anglií a Itálií zhruba 67 tisíc lidí, domácí tým prohrál duel o titul po penaltovém rozstřelu.

"Euro byla mimořádná událost a není pravděpodobné, že na dalších akcích uvidíme podobný vliv na šíření covidu-19," řekla Jenifer Smithová z vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE).

"Nicméně data ukazují, jak jednoduše se virus v případě blízkého kontaktu šíří, a mělo by to být varování při naší snaze vrátit se opatrně k normalitě."

Další akce v Británii během čtyřměsíčního testovacího období vykázaly mnohem méně pozitivních testů, čísla zhruba odpovídala celonárodnímu průměru.

Například na Velké ceně formule 1 v Silverstone bylo během tří dnů 350 tisíc lidí a úřady v souvislosti s akcí zjistily 585 případů nákazy, z nichž navíc 343 lidí bylo infekčních už v době závodu. Tenisový Wimbledon s 300 tisíci lidmi během dvou týdnů přinesl 881 případů.

"Ukázali jsme, že dokážeme uspořádat hromadné sportovní a kulturní akce bezpečně, ale je důležité, aby lidé zůstali opatrní, když se sdružují v zaplněném prostředí. Abychom mohli tuto zimu udržet fotbalovou sezonu, divadla a koncerty bezpečně s plnou kapacitou, apeluju na fanoušky sportu, hudby a kultury, aby se nechali očkovat," uvedl britský ministr kultury Oliver Dowden.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články