Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ve Wembley už s postupem v kapse. Česko si zahraje o první místo ve skupině s Anglií

Po pondělní souhře výsledků mají čeští fotbalisté jistotu postupu do osmifinále Eura už před třetím utkáním ve skupině D s Anglií. Národní tým aktuálně vede tabulku, a pokud se spolufavoritem turnaje dosáhne v Londýně alespoň na bod, na prvním místě také zůstane. Přímý přenos sledujte od 20:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Kalas v souboji s Harrym Kanem z Anglie
zdroj: ČTK/CoverImages/ autor: Daniel

Reprezentace zatím na ME po třech gólech Patrika Schicka porazila Skotsko 2:0 a remizovala s Chorvatskem 1:1. Anglie na úvod udolala Chorvatsko 1:0 a se Skotskem se rozešla bez branek. Albion má proto stejně jako české mužstvo před posledním zápasem ve skupině tříbodový náskok na zbylé dva soupeře. Do osmifinále postoupí první dva týmy z každé skupiny a nejlepší kvarteto z třetích míst.

V případě prvenství v tabulce by svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého narazili v osmifinále na druhý celek z papírově nejsilnější skupiny F. V případě nezdaru ve Wembley skončí nejhůře mezi nejlepší čtveřicí z třetích míst.

"Abych pravdu řekl, zabývali jsme se spíše tím, jestli postoupíme, nebo ne. Vnímáme, že se nám může stát, že narazíme na někoho ze skupiny smrti, ale nekalkulujeme. Mentální nastavení je takové, že jdeme hrát na vítězství. Jestli nás to nasměruje tam nebo tam, to necháme vyšší moci a přijmeme to jako fakt," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Národní tým se s Anglií předloni utkal v evropské kvalifikaci. Zatímco na úvod utrpěl v Londýně debakl 0:5, doma v Praze po památném obratu zvítězil 2:1 a v součtu s Československem si připsal teprve třetí vítězství ze 17 vzájemných duelů. Na anglické půdě reprezentace v osmi zápasech nevyhrála.

"Anglie má výborně namíchaný tým. Zkušení hráči, kteří hrají v nejlepších klubech, a talentovaní mladíci. Jsou velmi silní na míči, mají obrovskou rychlost, kreativitu a schopnost vstřelit branku. Zbraně k tomu, aby potvrdili, že jsou jeden z největších kandidátů na triumf v celém turnaji. My se jim maximálním výkonem pokusíme čelit a jako v tom domácím střetnutí hrát o body," pokračoval Chytrý.

Albion, jenž na posledním mistrovství světa v roce 2018 obsadil čtvrtou příčku, zatím na Euru zůstává za očekáváním. V pátek se protrápil k remíze se Skotskem a vysloužil si kritiku veřejnosti. Přitom osmkrát za sebou neprohrál a inkasoval jen jeden gól.

"Potřebujeme přidat a v zápase proti Česku se zlepšit. Ale nesmíme zase být příliš negativní. V médiích a u fanoušků může dojít k přehnaným reakcím, ale my se musíme koncentrovat na zápas," uvedl anglický záložník Declan Rice, který je spoluhráčem Tomáše Součka a Vladimíra Coufala ve West Hamu.

Angličané očekávají podobný zápas jako předloni v Edenu. "Myslím, že naše porážka v Praze je mnohem více vypovídající než výhra 5:0 ve Wembley. Češi byli doma úplně jiným týmem. Moc dobře víme, jakou mají kvalitu. Někteří jejich hráči přišli do Premier League a byli v této sezoně excelentní," chválil anglický trenér Gareth Southgate, jenž už dopředu avizoval, že znovu nasadí trápícího se útočníka Harryho Kanea.

Na stadionu ve Wembley může být kvůli omezením proti koronaviru maximálně 22 500 diváků.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Souček, Holeš - Masopust, Darida, Hložek - Schick.

Anglie: Pickford - James, Stones, Mings, Trippier - Rice, Phillips - Foden, Grealish, Sterling - Kane.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články