Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Střelec ze "staré školy" chce zašlapat i poslední legendu. Giroud míří na rekord, přeje mu i Henry

Když se řekne legenda francouzské reprezentace, kdo se vám vybaví? Zinédine Zidane, Michel Platini, Thierry Henry a možná i někdo další. Jméno Oliviera Girouda by ale příliš fanoušků nezmínilo. Přitom paradoxně vytáhlý střelec už brzy může být nejlepším kanonýrem v historii "les bleus". Stihnout by to mohl dokonce už na právě startujícím mistrovství Evropy. Kromě hvězdných obran ho ale čeká další výzva, navíc u parťáků z týmu si při generálce zavařil.

Slavící Olivier Giroud
zdroj: ČTK/Panoramic/ autor: Philippe LECOEUR

Už pár let to je pro něj neměnné. Ve svém klubu má mezi útočníky pozici číslo dvě, někdy až tři a příliš prostoru předvést se nedostává. Spíše spoluhráče sleduje z lavičky než ze hřiště. Platilo to na konci angažmá v Arsenalu, platí to i teď v Chelsea, kde stihl čtyři sezony a zatím není jasné, kam jeho další kroky kvůli končící smlouvě povedou.

Oliviera Girouda tato situace štve. O tom není pochyb. Že by ale křičel do světa pravidelně nespokojené vzkazky a kritiku na trenéry, to vůbec. Situace ho nezlomila, a pokud už dostane příležitost, dokáže být pro svůj tým platným.

Ve finále Ligy mistrů se sice nedočkal, když jeho Chelsea dokráčela po výhře nad Manchesterem City k vytoužené trofeji. Ovšem kdo se po závěrečném hvizdu mohl pyšnit pozicí nejlepšího střelce londýnského celku v soutěži? Ano, právě francouzský reprezentant. S pěti zásahy.

A to samé se mu podařilo dva roky zpět. V Evropské lize. Tehdy finále v modrém dresu "blues" hrál, ale v sezoně musel bojovat o čas buď s Álvarem Moratou, nebo Gonzalem Higuaínem. Přesto to byl Giroud, kdo se mohl chlubit: Jsem nejlepším střelcem soutěže. Jo a taky mám další velkou trofej.

V dresu Francie to bylo v posledních letech lepší. Ač v klubu nehrál, trenér Didier Deschamps na Girouda sázel a ten se podobně jako v Chelsea dokázal odměňovat. Při vítězství na mistrovství světa sice žádnou trefu nepřidal, ale byl důležitým prvkem při tažení za zlatou trofejí. Ovšem. Nejlepší střelec Francie v Lize národů? Giroud. Nejlepší střelec Francie v kvalifikaci mistrovství Evropy? Giroud. Přitom v sestavě byli takoví plejeři jako Kylian Mbappé či Antoine Griezmann.

Jenže teď to vypadá, že idylce z nároďáku je konec a že klubový scénář dožene Girouda i v rámci francouzské reprezentace. Hráče, který je spolehlivým a jistým přínosem gólů, ale nikdy si kvůli svému stylu nevybudoval pozici až takové megahvězdy. Tu má naopak navrátilec do národního týmu Karim Benzema, který bude pro Deschampse podle všeho minimálně na začátku turnaje hrotovým útočníkem číslo 1.

No jo, ale Giroud je Giroud. Když v generálce naskočil na hřiště až jako střídající hráč právě místo zraněného Benzemy, v závěru střetnutí tam poslal dva góly a Francie především díky němu vyhrála nad Bulharskem 3:0.

Henry: Vymírající typ útočníka, ale doufám, že můj rekord zlomí

Právě tyto dva góly zase o něco přiblížily Girouda s jeho pozicí ne úplně dostatečně doceněného hráče až k neuvěřitelnému počinu. Stát se nejlepším střelcem francouzské historie. Za sebou už nechal jména jako Michel Platini, Zinédine Zidane, David Trézéguet či Jean-Pierre Papin. Nyní už před ním stojí jediný, božský Thierry Henry.

Přitom kdyby fanoušci měli vybrat lepšího z nich, téměř všichni by ukázali na Henryho. Giroud prostě v tomto směru nikdy nebude tím vyvoleným. Stačí si vzpomenout, že loni ho současný spoluhráč Benzema označil při srovnání za motokáru, zatímco sebe za Ferrari.

Girouda to ale trápit nemusí, jelikož v dresu Francie je mezi střelci s 46 zásahy druhý a na Henryho ztrácí už jen 5 zásahů. Což není málo. Pokud by ale čtyřiatřicetiletý střelec chytl formu a dostal potřebný prostor, mohl by to zvládnout na tomto mistrovství.

Thierry Henry (vpravo) s trofejí pro mistra světa
zdroj: ČTK/IMAGO sportfotodienst

Což si přeje i Henry. "Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Bylo by to skvělé, kdyby se mu to povedlo. Já s ním mluvím poměrně často, a kdykoliv dá gól dva, tak ho chválím, protože si to skutečně zaslouží," prozradil současný nejlepší střelec historie "les bleus".

Legenda Arsenalu rovněž uznala, že útočníci jako Giroud ze současného fotbalu pomalu, ale jistě mizí, což ale neznamená, že by měl z francouzského výběru vytáhlý bombarďák se vzhledem modela zmizet. Naopak. "Olivier je typ útočníka, který v současném fotbale vymírá. Staromódní, podrží nahoře míč, rozdá ho do křídel, dostane se do vápna, kde dává góly hlavou. Ale on je pro národní tým výborným hráčem, který může přinést jinou dimenzi pro ostatní," popsal Henry.

I proto by ho vůbec nemrzelo, kdyby Giroud jeho rekord zlomil. A ideálně a stylově už na tomto šampionátu. "Pro Deschampse je skvělé mít útočníka jako Giroud, a pokud zlomí můj rekord, bude to fantastické," dodal.

Těžká skupina a emoce kvůli slovům z generálky

Pět gólů na vyrovnání, resp. šest na překonání ale není zase tak málo. Navíc Giroudovi v tomto směru vedle pozice v týmu, kdy bude asi útočnou dvojkou za Benzemou, nepřeje příliš ani los skupiny. Úřadující světoví šampioni z Francie narazí v rámci "efka" nejprve na dalšího aspiranta na celkový triumf Německo, poté vyzvou hratelné, ale nevyzpytatelné Maďarsko a vše završí repríza posledního finále evropského šampionátu, ze kterého v roce 2016 "les bleus" vyšli jako poražení, s Portugalskem.

Olivier Giroud (vpravo) slaví s Benjaminem Pavardem gól Francie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Philippe LECOEUR

Pak je tu ještě nevýrazná, ale potenciálně riziková kauza z generálky, ve které dal Giroud dvě branky. Po utkání ovšem prohlásil, že od některých spoluhráčů nedostával dostatečné množství přihrávek, i když byl v dobrých pozicích a nabíhal jim do vápna.

"Nebyl jsem tolik vidět, protože i když nabíhám, zase tolik balonů nedostávám. Neříkám, že pokaždé jsem v ideální pozici, ale snažím se spoluhráčům vytvořit řešení pro finálovou fázi ve vápně," prohlásil.

Giroud sice konkrétně nikoho nejmenoval a později uklidňoval emoce, ale zejména Mbappé s byl jeho komentáři hodně nespokojený. Hvězda PSG se dokonce chtěla ke kritice vyjádřit na tiskové konferenci, ale kouč Deschamps to zatrhl.

Zkušený střelec se snažil situaci uklidnit den poté na tréninku, kde Mbappému vyjádření vysvětloval a omlouval se. Ten ale podle výrazu nevypadal, že by vše bylo urovnáno a zapomenuto, což v rámci chemie a vzájemné spolupráce jistě není ideální.

Girouda tak čeká při cestě za rekordem na šampionátu dost překážek, některé neovlivní, jiné ano. Nebude to lehké, ale rozhodně to není nemožné. Na konci turnaje by tak klidně mohl zvednout nad hlavu další trofej. Jako nejlepší střelec týmu. Jako nejlepší střelec francouzské historie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články