Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Španělé chtějí zchladit Švédy, Slovensko musí zastavit Lewandowského

Většina českých fanoušků se zaměřuje na výkon reprezentace proti Skotsku. Ale v pondělním programu mistrovství Evropy jsou i další dva atraktivní duely. Španělsko vstoupí do šampionátu domácím duelem proti Švédsku. Ve druhém utkání skupiny E se v Petrohradu utká Slovensko s Polskem. Oba zápasy sledujte v přímém přenosu na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Fanoušek Španělska
zdroj: REUTERS autor: Sergio Perez

Španělé startují na jedenáctém Euru a se třemi triumfy z let 1964, 2008 a 2012 jsou spolu s Německem nejúspěšnější zemí. Na evropském šampionátu 2016 ale vypadli v osmifinále stejně jako o dva roky později na mistrovství světa. "Přijeli jsme sem vyhrát. Stoprocentně. Víme, že cesta do finále bude složitá, ale v hlavách jsme si nastavili vítězství," řekl pro uefa.com španělský záložník Thiago Alcántara.

Svěřenci trenéra Luise Enriqueho odehrají i zbylá dvě utkání skupiny v Seville, která v pořadatelství nahradila Bilbao. Na Estadio La Cartuja může přijít maximálně 18 000 diváků, tedy 30 procent z celkové kapacity. "Fanoušci z jihu Španělska se podobají těm jihoamerickým. Hodně tlačí, jsou blázny do národního týmu. Je výhodou mít podporu diváků, slyšet hymnu a cítit hrdost. Bude to fajn," uvedl Alcántara, třicetiletá opora Liverpoolu.

"La Roja", v jejichž nominaci poprvé v historii na velkém mezinárodním turnaji chybí hráč z Realu Madrid, nepodlehli Seveřanům čtyřikrát po sobě. V poslední kvalifikaci o Euro je porazili 3:0 v Madridu a v Solně s nimi remizovali 1:1. Soupeři se utkali už ve skupině na ME 2008, kde Španělé zvítězili 2:1.

"Hrát proti Španělům u nich doma je jedna z nejtěžších výzev ve fotbale. Potřebujeme naprosto špičkový výkon, což se nám v minulosti povedlo. Doufám, že se to podaří znovu. V minulosti jsme je pozlobili. Víme, že pokud si všechno sedne, budeme mít rozhodně šanci," prohlásil kouč Janne Andersson.

Švédové se představí na sedmém Euru, od čtvrtfinále 2004 ale pokaždé skončili ve skupině. Kvůli koronaviru jim budou chybět záložníci Dejan Kulusevski a Mattias Svanberg, domácím zase kapitán Sergio Busquets.

Slovensko, které před pěti lety při premiérové účasti na evropském šampionátu prošlo do osmifinále, nepodlehlo Polsku ve čtyřech z posledních pěti zápasů. "Polsko je před námi v žebříčku FIFA. Do turnaje vstupujeme jako outsideři, ale myslím si, že kádry jsou vyrovnané. Dobrý začátek je rozhodně důležitý, ale na minulém Euru jsme taky úvodní duel s Walesem prohráli, přesto jsme postoupili," konstatoval slovenský trenér Štefan Tarkovič.

Poláky čeká čtvrtý start na ME, nejdále došli v roce 2016 do čtvrtfinále. Opírat se budou o kanonýra Bayernu Mnichov Roberta Lewandowského. "Bude to hodně o psychice, soustředění. Nemůžeme si dovolit chyby, musíme se soustředit. Musíme najít mezery u Slováků, protože je to velmi dobře organizovaný tým. Jsou velmi rychlí při přechodu do útoku a ze standardních situací," řekl kouč Polska Paulo Sousa. Padesátiletý Portugalec v lednu nahradil odvolaného Jerzyho Brzeczeka, který s mužstvem vybojoval postup.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články