Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Snažil jsem se ho co nejdéle vystát, popsal Vaclík klíčový moment osmifinále

Hned několika skvělými zákroky se podílel Tomáš Vaclík na výhře 2:0 proti Nizozemsku v osmifinále mistrovství Evropy. Během úvodu druhého poločasu za bezbrankového stavu zastavil samostatný únik Donyella Malena. Samotný trenér fotbalové reprezentace Šilhavý Vaclíkův zákrok označil za zlomový.

Tomáš Vaclík likviduje samostatný únik Donyella Maleny
zdroj: ČTK/AP autor: Attila Kisbenedek

Důležitým zákrokem se brankář Tomáš Vaclík podílel v osmifinále mistrovství Evropy na výhře 2:0 proti Nizozemsku. Za bezbrankového stavu v 52. minutě zastavil samostatný únik Donyella Malena. Po následném protiútoku zahrál stoper Matthijs de Ligt rukou a obdržel červenou kartu, Češi pak v přesilovce dvakrát udeřili.

Malen šel na Vaclíka sám poté, co se zbavil dvou protihráčů. "Snažil jsem se ho co nejdéle vystát. Blesklo mi hlavou, že je to pravák, že to nejspíš bude zakončovat pravou. Když šel do kličky, udělal si to naštěstí kratší a stihl jsem si tam dát ruce. Ještě před Depayem jsem to stihl stáhnout," řekl Vaclík.

"Jsem rád, že to neskončilo gólem. Kdyby to byl gól, rozhodčí by možná po VARu koukl na video, jestli to náhodou nebyl faul. Ale v tenhle moment jsem byl rád, že jsem to vyřešil. Pak byla červená karta a zápas se otočil na naši stranu," uvedl dvaatřicetiletý gólman.

Odměna za týmový výkon

Za podstatné považoval, že Nizozemsko z úvodního tlaku nic nevytěžilo. "Přišlo mi, že v prvních pěti minutách jsme měli balon. Potom se Holanďani dostali na míč, byli velmi silní v kombinaci, přežili jsme standardku, pak mě zachránil Tomáš Kalas. Bylo dobře, že jsme neinkasovali," prohlásil Vaclík.

"Pak jsme začali hrát velice dobře, nátlakově, což Holanďanům nevonělo, protože už se nemohli dostat ke své kombinační hře, hrát na Depaye, Wijnalduma. Celý tým odvedl skvělou práci. Myslím, že jsme i zaslouženě postoupili," konstatoval ostravský rodák.

Spoluhráče ocenil. "Celý mančaft je schopný zápas odběhat, odpracovat, každý bojuje za druhého. Viděli jsme spoustu skluzů, soubojů i od útočných hráčů, nejen od stoperů. Myslím, že ti odehráli skvělý zápas. Pak byli schopní uskákat vysokého útočníka (Weghorsta), který přišel na hřiště v druhé půli," řekl Vaclík.

"Klobouk dolů před celým týmem. Vyřadili jsme Nizozemce, kteří byli po skupině favorizovaní, že mohou dojít úplně nejdál. I oni sami to prohlašovali a byli rádi, že nás dostali. Mám radost, že celý tým odvedl skvělý výkon, byli jsme za něj odměněni," uvedl někdejší brankář Vítkovic, Žižkova, Sparty, Basileje a Sevilly.

Duel v Budapešti sledovalo téměř 53 tisíc diváků. "Úžasná atmosféra, přijela spousta českých fanoušků, kteří nás hnali a vybičovali k velkému výkonu. Moc bych jim chtěl poděkovat, že sem dorazili. Musíme to vstřebat, oslavit, užít si to a připravit se na další zápas," prohlásil Vaclík.

Čtvrtfinálový duel s Dánskem čeká reprezentaci v Baku

V sobotním čtvrtfinále v Baku čeká výběr trenéra Jaroslava Šilhavého Dánsko. "Rozdíl v atmosféře bude obrovský. Vůbec nevím, kolik fanoušků tam může přijít, nevím, kolik lidí tam chodilo na Švýcary. Je to škoda, protože kdyby mohli přijet čeští i dánští fanoušci, určitě by vytvořili skvělou kulisu," konstatoval jednačtyřicetinásobný reprezentant.

"Co se týče cestování, máme veliký komfort, svaz nám zamluvil krásné letadlo, ale pořád to jsou čtyři a půl hodiny letu. Ale cestování, časový posun a teplo budou pro nás i Dány podobné. Bude důležité, kdo se s tím srovná. Teď jsme mezi posledními osmi na mistrovství Evropy. Byla by hrozná škoda vymlouvat se, že jsme museli cestovat nebo něco," řekl Vaclík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články