Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sedm tisíc českých fanoušků sleduje osmifinálový zápas v Budapešti

Ulice maďarské metropole před večerním zápasem zaplavily tisíce fotbalových fanoušků. Díky mírnějším opatřením proti koronaviru může být Puskás aréna, jako jediná z jedenácti hostitelských stadionů, zcela zaplněná. Pro české fotbalové fanoušky je to tak první příležitost vyrazit na zápas reprezentace od vypuknutí epidemie.

Čeští fanoušci dorazili do Budapešti
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

První čeští fanoušci vyrazili vlakem do Budapešti už v sobotu brzy ráno, hlavní nápor ale zažila maďarská metropole až dnes. Ve městě zpočátku dominovala oranžová barva, patřící Nizozemcům. Fanoušci "tulipánů", kteří to měli do Budapešti o poznání dál než Češi, se patrně vydali na cestu dříve. Postupně se počet obou táborů trochu vyrovnával, podle informací UEFA bude zápas v hledišti sledovat necelých sedm tisíc českých příznivců.

"My jsme přijeli autobusem od cestovní kanceláře, s kterou jezdíme už asi šest let různě po reprezentacích, po Slavii, na mistrovství světa v hokeji jsme byli. My jsme takoví sportovní blázni," řekla ČTK s úsměvem fanynka Ivana Jurčová.

V Budapešti panovalo přes den převážně slunečné počasí s teplotou okolo 30 stupňů Celsia a fanoušci si atmosféru před zápasem viditelně užívali. Jak je zvykem, příznivci obsadili restaurace a hospody v centru města, řada z nich se vypravila před utkáním do fanzóny v jednom z tamním parků, kde rovněž převažovali Nizozemci. Příznivci si tam mohli zkrátit čas do výkopu třeba tím, že si na malém hřišti zahráli fotbal. Na velkoplošné obrazovce se objevil vzkaz v češtině na podporu obcí na jihu Moravy, které ve čtvrtek zničilo tornádo.

Při zápasech skupiny v Glasgow a Londýně český tým v hledišti podporovaly jen stovky fanoušků, neboť zahraniční návštěvníci po příjezdu do země museli kvůli tvrdým koronavirovým opatřením povinně do desetidenní karantény.

V Budapešti jsou omezení jen mírná. Fanouškům stačil negativní PCR test na koronavirus, který není v času výkopu starší než 72 hodin, nebo potvrzení o dokončeném očkování. Diváci si pak ještě museli vyzvednout takzvaný covidový náramek, nutný ke vstupu na stadion.

Fanoušci si volnější režim nemohli vynachválit. Řada z nich si už ani nepamatovala, kdy naposledy mohla na stadion. "Zaplaťpánbůh za to, že se to hnulo. Můžeme být rádi, že to vůbec otevřeli. Strašně moc se těšíme," uvedla Jurčová.

Se svými nejbližšími nechyběla při posledním vzájemném zápase českého týmu s Nizozemci na podzim 2015, kdy reprezentanti v Amsterdamu vyhráli v evropské kvalifikaci 3:2. "Doufám, že vyhrajeme, proto sem jedeme. Když jsme byli před šesti lety v Holandsku, tak jsme vyhráli. Předpokládám, že vyhrajeme znovu," dodala Jurčová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články