Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Roční odklad Eura pomohl každému, řekl Šilhavý. Kdo bude brankářskou jedničkou?

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý má za to, že roční odklad mistrovství Evropy kvůli pandemii koronaviru týmu pomohl. Někteří hráči ze zveřejněné nominace by se v ní loni pravděpodobně neobjevili, u dalších je to naopak. Na Euro se může těšit např. Adam Hložek, Jakub Pešek a Tomáš Holeš. Vypadli např. Bořek Dočkal a David Pavelka. O pozici prvního brankáře se poperou Tomáš Vaclík s Jiřím Pavlenkou.

"Poskládali jsme tým podle našeho nejlepšího svědomí. Bohužel soupiska není nafukovací a na turnaj nemůžou jet všichni. V tom je práce trenéra nevděčná, ale za tímto kádrem si stojíme a hráčům věříme. Jsem přesvědčen, že jsme dali dohromady zajímavé mužstvo, které může na Euru dojít co nejdál," řekl Šilhavý.

Reprezentace podle něj bude díky ročnímu odložení Eura zkušenější. "Rok pomohl každému. Poznali jsme více hráčů. Odehráli jsme mezitím Ligu národů a kvalifikační utkání mistrovství světa. Ukázalo nám to další možnosti. Každá nominace je složitá, není nafukovací. Upřímně říkám, že to vznikalo s těžkým srdcem," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na Euro: Jede Hložek, Šilhavý nevzal Dočkala

Na šampionátu nebude scházet osmnáctiletý ofenzivní univerzál Sparty Hložek, který v reprezentačním A-týmu debutoval loni v září jako nejmladší hráč českého národního týmu.

"Adam měl v probíhající sezoně zranění a nehrál několik měsíců. Hodně rychle se ale dostal do formy. Určitě má velký podíl na tom, jak Sparta v závěru zabrala, že se dostala na druhé místo a že bude bojovat o Ligu mistrů, což si hodně přála," prohlásil Šilhavý, který mimo jiné nominoval i libereckého křídelního hráče Peška.

"Jakuba jsme měli v hledáčku delší dobu. Podává velmi dobré výkony v Liberci. Byl s námi na posledním srazu při březnové kvalifikaci o mistrovství světa. Mohli jsme ho poznat na tréninku, jak se chová mimo, což je také určitě důležité pro vstup do týmu. Úplně bez problému," vysvětlil Šilhavý.

Dočkal a Pavelka? Rozhodla sportovní stránka

Stejně jako v březnové kvalifikaci o mistrovství světa naopak chybí Dočkal. "U Bořka rozhodla sportovní stránka. Přemýšleli jsme, jací hráči se nám způsobem a typologií hodí. Bořek má můj velký respekt, bylo to pro mě nejsložitější rozhodnutí. Byl zklamaný, ale vzal to," popsal někdejší trenér Plzně, Českých Budějovic, Liberce, Jablonce nebo pražské Dukly a Slavie.

"U Davida Pavelky je to podobné jako u Bořka. Znám ho velmi dobře, pracovali jsme spolu v Liberci. Je to fajn kluk, pracant, ale na jeho místě jsou teď silní hráči Souček, Král. Holeš teď hraje a je ve výběru. I proto jsme se tak rozhodli," pokračoval Šilhavý, jehož svěřenci začnou Euro 14. června proti Skotsku. Poté je v základní skupině čeká ještě Chorvatsko a Anglie.

Jiří Pavlenka
zdroj: imago sportfotodienst autor: Tim Groothuis

O brankářské jedničce se podle Šilhavého rozhodne mezi Vaclíkem a Pavlenkou. Doplňuje je Aleš Mandous, který nahradil Ondřeje Koláře. Opora mistrovské Slavie se totiž po návratu po vážném zranění hlavy necítí fyzicky ideálně.

Dvaatřicetiletý Vaclík je v posledních letech jedničkou národního týmu, v Seville však v závěru minulé sezony kvůli zranění kolena jeho pozici přebral Maročan Bono, který odchytal také většinu aktuálního ročníku. Vaclík v něm zasáhl jen do osmi soutěžních duelů a v mužstvu po třech sezonách skončí. V naprosto opačné pozici byl v klubu Pavlenka, ale ani on nezabránil tomu, že Brémy v sobotu po 40 letech sestoupily z Bundesligy.

"Vaclík odchytal v reprezentaci spoustu zápasů skvěle. Se Sevillou toho teď bohužel moc nebylo, byť se s ní rozloučil velmi dobře. Vyhráli 1:0, v 90. minutě chytil gól. Co se týče Pavlenky, chytá tři čtyři roky stabilně v Brémách v Bundeslize, v silné soutěži. Rozhodne se mezi nimi," zakončil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články