Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reprezentační žolík Doležal: Možná mám u Šilhavého očko, ale taky musím dávat góly

Starty v národním týmu sice Martin Doležal sbírá po minutkách, ale i on je součástí reprezentace, která se podílela na postupu na mistrovství Evropy. Ligové jaro má nicméně jinak v Jablonci gólově neslavné, a tak doufá, že se mu to třeba v posledních zápasech nadstavby povede ještě změnit. První šanci má v neděli proti silné Plzni.

Úroveň ligy a reprezentačního fotbalu je podle jabloneckého útočníka značná. "V nároďáku je to o level výš. Hrají tam nejlepší ze svých zemí a já byl rád, že jsem se tam dostal. Starty jsem sbíral po minutkách, ale v konkurenci, která tam byla, jsem za to byl rád. Je to určitě na vyšší úrovni."

V lize na podzim střádal góly, pak se ale stroj - možná i vinou zranění - zadrhl. "Jsem rád za šanci v Jablonci, kde jsem se po letech vypracoval v nějakého útočníka a jsem rád, že poslední dvě sezony mi vychází. Doufám, že to bude pokračovat," říká třicetiletý Doležal v rozhovoru pro ČT sport.

Do klidu ho podle jeho slov dal trenér Petr Rada. "Když přišel, pořád se mnou mluvil a říkal mi, jak mám řešit šance. Takhle mi dodával sebevědomí, začal mi věřit a já byl rád, že jsem mu to mohl touto cestou splácet a dával góly."

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Martinem Doležalem

V reprezentaci hraje jako střídající žolík, což je podobná úloha jako v době, kdy přišel do Jablonce. "Pak když se tvořilo Galactiso, byl jsem jako náhradník, přihrál jsem, nebo dal gól. V reprezentaci jsem s tím smířenej. Je tam Schick, Ondrášek, Krmenčík, takže když se dostanu na hřiště, chci to využít ve prospěch týmu," líčí Doležal.

Největší šanci za národní tým měl v domácím utkání s Bulharskem. "Dostal jsem dobrej centr od Kopiho. V Kosovu jsem si to vyčítal hodně, tam jsem mohl dávat do prázdné brány a bohužel jsem nečekal, že to Krmelec netrefí. V Bulharsku jsem to chtěl vzít na sebe. Škoda, ale doufám, že šance ještě nějaká přijde."

Ale zpátky k úrovni ligy. Domácí soutěži prý chybí kvalitní útočníci, Doležal si to ale nemyslí. Jen je podle něj těžké se prosadit.

"Česká liga je hodně podceňovaná, je hodně kvalitní a poté, kdy tam hrávali v reprezentaci Baroš a Koller, je těžké najít nějakého TOP střelce, jakým byl David Lafata, který dával spoustu gólů každou sezonu. Teď to tak není, střelci se střídají. Čím to je, nevím."

Fotbal má rád odmalička, odkoukával, co se dalo. "Díval jsem se na fotbalisty a jak to dělají útočníci. Ale někdy se pro to umění musí člověk narodit nebo mít fazónu, že ho trefí každý balón," ví Doležal, který dříve působil i v Olomouci.

S reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým se zná už z Jablonce. "Nevím, jestli je to výhoda, ale Šilhavý mě trénoval, ví jaký jsem. I když jsem za něj moc nehrával, když jsem tam přišel jako žolík, tak se to podařilo a možná že nějaké očko mám, ale nemyslím si," směje se.

V kvalifikaci naskočilo jednatřicet hráčů, ale na Euro jich pojede třiadvacet. Zda mezi nimi bude i Doležal, netuší ani zdaleka.

"Uvidíme, jak dopadne sezona, jak začne ta následující a záleží, jak se bude dařit mě i týmu a jestli budu dávat góly. A zda mě trenér pozve a dostanu šanci v přípravných zápasech. Euro je za rok, stát se může hodně věcí, nechci na to myslet. Chci se soustředit sám na sebe, protože góly nedávám a chtěl bych to změnit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články