Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Rakousko je poprvé v osmifinále, odevzdanou Ukrajinu sestřelil Baumgartner

Svěřenci Andrije Ševčenka se v posledním utkání skupiny C mistrovství Evropy prezentovali nudným fotbalem bez jakéhokoli nápadu –⁠ a Rakousko trestalo. Hrálo přímočařeji a gól Baumgartnera z první půle stačil k tomu, že postupuje poprvé do osmifinále, kde narazí na Itálii. Ukrajinci nemají postup ve svých rukou. 

Utkání Ukrajina - Rakousko
zdroj: ČTK/AP

"V této fázi turnaje žádní lehcí soupeři nejsou. To si uvědomujeme. Itálie neprohrála celou věčnost, ale třeba přijde doba, kdy opět zaváhá. Odpočineme si a poctivě se připravíme. Pak uděláme všechno pro to, abychom v Londýně vyhráli. Bude to těžké, ale mužstvo je nabuzené a připravené," řekl trenér Franco Foda.

Ukrajinci, kteří také při třetím startu na ME usilují o první postup ze skupiny, obsadili v "céčku" třetí místo. Stále však mohou pomýšlet na osmifinále, do něhož postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší čtveřice z šesti týmů na třetích místech. Musí ale spoléhat na souhru příznivých výsledků ostatních celků.

"Budeme doufat, ale nemyslím si, že šance na postup je velká. Musíme počkat, jestli další zápasy dopadnou tak, jak potřebujeme," uvedl ukrajinský obránce či záložník Olexandr Zinčenko.

Skupinu C ovládlo Nizozemsko, které naplno bodovalo ve všech třech duelech. Poslední skončila Severní Makedonie se třemi porážkami.

Vítězství Rakouska zároveň přiblížilo postup i Česku. Pokud by dnes ve skupině B aspoň jeden z dvojice Finsko, Rusko nebodoval, zajistí si Češi první účast ve vyřazovacích bojích od roku 2012.

Rakousko úvodní aktivitu přetavilo v 21. minutě v jediný gól zápasu. Na rohový kop kapitána Alaby si naběhl Baumgartner a překonal Buščana. Na druhé straně Šaparenkovu střelu na zadní tyč vytáhl gólman Bachmann. Rakušané usilovali o navýšení náskoku, Laimer ani Arnautovic však na Buščana nevyzráli.

Ve druhém dějství šancí ubylo. Po ukrajinském rohu si rakouský bek Lainer hlavou málem vstřelil vlastní branku, jenže Bachmann včas zasáhl. V závěru Jaremčuk vypálil z úhlu vedle. Větší tlak si však výběr kouče Andreje Ševčenka nevytvořil.

"Jsem strašně zklamaný. Ani nevím, co říct. Náš výkon v prvním poločase byl nepřijatelný stejně jako naše chování na hřišti. Před utkáním jsme se cítili velmi dobře, ale dneska nám nic nevycházelo," konstatoval Zinčenko.

"Nemyslím si, že by rozhodly fyzické kvality Rakouska. Spíše to bylo o našem nastavení v hlavě. Musíme se chovat na hřišti jako vítězové, bojovat a snažit se uspět v každém individuálním souboji," prohlásil hráč Manchesteru City. "Bylo to mimořádně těžké utkání. Prohrávali jsme osobní souboje a dopouštěli se chyb. Viděl jsem tým bez energie," doplnil Ševčenko.

Ukrajina - Rakousko 0:1 (0:1)

Branka: 21. Baumgartner. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). Bez karet.

Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko (85. Besedin) - Sydorčuk - Jarmolenko, Šaparenko (68. Marlos), Zinčenko, Malinovskij (46. Cygankov) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.

Rakousko: Bachmann - Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba - X. Schlager, Laimer (72. Ilsanker), Grillitsch - Baumgartner (33. Schöpf), Sabitzer - Arnautovic (90. Kalajdzic). Trenér: Foda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články