Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prvním finalistou jsou Italové. Dramatickou bitvu se Španěly rozhodly až penalty

Prvními finalisty mistrovství Evropy jsou fotbalisté Itálie. "Squadra azzura" si postup do boje o vytouženou trofej zajistila proti Španělsku až v penaltách, když po základní hrací době skončil duel 1:1. Rozhodující pokutový kop proměnil Jorginho, jenž využil předchozího zaváhání Álvara Moraty.

Slavící fotbalisté Itálie
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Italy poslal do vedení po hodině hry Federico Chiesa. O 20 minut později vyrovnal střídající Álvaro Morata. Ani třetí duel "La Roja" ve vyřazovací části nerozhodla normální hrací doba. Na rozdíl od čtvrtfinálového souboje se Švýcary ale penaltový rozstřel nezvládli.

Za Itálii se v něm prosadili Belotti, Bonucci, Bernardeschi a Jorginho, za Španěly pouze Moreno a Alcántara. Neproměnili Ital Locatelli a na druhé straně Olmo s Moratou.

Itálie zvládla třetí semifinále na Euru po sobě, ve finále ale vyhrála pouze na domácím turnaji v roce 1968. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho natáhli sérii neporazitelnosti na 33 zápasů.

"La Roja" našli přemožitele po 13 utkáních a v pátém semifinále evropského šampionátu poprvé neuspěli. Shodou okolností jsou v semifinále letošního turnaje týmy, které základní skupinu odehrály v domácím prostředí.

V prvním poločase si obě mužstva, která se utkala na čtvrtém Euru za sebou, vytvořila minimum šancí. Olmo ve vápně nevyzrál na italského brankáře Donnarummu, na opačné straně Emerson napálil z úhlu břevno.

Po přestávce španělský kapitán Busquets přestřelil. V 60. minutě Italové po rychlém přenesení hry skórovali, když se míč dostal k Chiesovi, který zakončil na vzdálenější tyč.

Španělé přidali na tempu, Oyarzabal ale hlavou na Kokeho centr nedosáhl. O 15 minut později se už dočkali. Morata si vyměnil balon s Olmem a přízemní střelou z šestnáctky srovnal. V prodloužení Olmově ráně v cestě do sítě zabránil blokem kapitán Chiellini.

V první sérii penalt neuspěli Locatelli ani Olmo. Tým z Apeninského poloostrova ale z dalších čtyř pokusů nezaváhal, zatímco výběr kouče Luise Enriqueho poté ještě jednou zaváhal.

Itálie - Španělsko 1:1 po prodloužení (1:1, 0:0), na penalty 4:2

Branky: 60. Chiesa - 80. Morata. Penaltu proměnili: Belotti, Bonucci, Bernardeschi, Jorginho - Moreno, Alcántara. Penaltu neproměnili: Locatelli - Olmo, Morata. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Tolói, Bonucci - Busquets. Diváci: 57 811 (omezený počet).

Itálie: Donnarumma - Di Lorenzi, Bonucci, Chiellini, Emerson (74. Tolói) - Barella (85. Locatelli), Jorginho, Verratti (74. Pessina) - Chiesa (107. Bernardeschi), Immobile (61. Berardi), Insigne (85. Belotti). Trenér: Mancini.

Španělsko: Simón - Azpilicueta (85. M. Llorente), García (109. P. Torres), Laporte, Alba - Koke (70. Rodri), Busquets (106. Alcántara), Pedri - F. Torres (62. Morata), Oyarzabal (70. Moreno), Olmo. Trenér: Enrique.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články