Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pokrýt Modriče a hrát na výhru, zní z českého týmu. Půjdeme za vítězstvím, hlásí Dalič

Postup je blízko. Jenže v cestě do vyřazovací fáze mistrovství Evropy nyní stojí českému týmu ve skupině Chorvatsko. Zatímco český výběr góly Schicka porazil Skotsko 2:0, vicemistři světa z posledního šampionátu prohráli s Anglií 0:1. Celek kolem Luky Modriče už nemá na co čekat a musí bodovat. Utkání, které se hraje opět v Glasgow, můžete sledovat v přímém přenosu od 17:20 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Soupeři si zopakují souboj z minulého Eura před pěti lety, kdy se rovněž v druhém utkání skupiny rozešli smírně 2:2. Český tým tehdy dotáhl v poslední čtvrthodině dvoubrankovou ztrátu, ale do vyřazovací části poté nepostoupil.

Nyní jsou reprezentanti k osmifinále blízko. Výhra jim dá jistotu, velkou naději by přinesla i remíza, kterou uhráli v jediném z posledních 40 duelů. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny a doprovodí je nejlepší čtveřice z třetích míst. V závěrečném duelu skupiny český tým nastoupí v úterý v Londýně proti Anglii.

"Chorvati po prvním prohraném utkání od toho druhého určitě očekávají, že ho zvládnou za tři body. My ale jdeme do utkání úplně stejně. Nebudeme nějak spekulovat a přemýšlet, že bychom hráli na remízu. To ani nejde. Připravujeme se na utkání tak, že jdeme hrát na vítězství," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Chorvatsko na posledním mistrovství světa nečekaně získalo stříbro, od té doby šla ale jeho výkonnost dolů. V posledních třech zápasech nevyhrálo a dalo jediný gól, hrálo však se silnými týmy Belgie a Anglie.

Hlavní oporou balkánského celku je záložník Realu Madrid Luka Modrič, který v roce 2018 vyhrál Zlatý míč. K dalším hvězdám patří Ivan Perišič a Marcelo Brozovič z Interu Milán či Mateo Kovačič z týmu vítěze Ligy mistrů Chelsea.

"Důležité bude pokrýt Modriče, mozek jejich hry. Bude si brát jistě spoustu míčů a snažit se odpoutat od našich bránících hráčů. Je to jeden z klíčů jejich hry do ofenzivy," podotkl obránce Ondřej Čelůstka.

"Ale jsou tam i další ofenzivní hráči, ať už je to Perišič, Kramarič nebo Rebič. Budeme muset všechny kvalitně dostupovat, mít co nejmenší hřiště a být u sebe, když budeme bránit. Věřím, že pokud navážeme na výkon proti Skotům, máme šanci uspět i proti Chorvatům," dodal stoper, pro něhož by byl úspěch pěkný dárek k dnešním dvaatřicátým narozeninám.

Chorvaté věří v první body. S Čechy ve třech vzájemných duelech neprohráli. "Porážka s Anglií moc nepokazila atmosféru v týmu. Prohráli jsme s mužstvem, které je jedním z favoritů Eura. Nyní musíme jít za vítězstvím. Věřím že se předvedeme v lepší kondici a hlavně budeme ofenzivnější," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič, jehož celek má stejně jako český tým kvůli tvrdým koronavirovým omezením ve Skotsku během Eura základnu ve své vlasti a k utkáním létá.

Daličův asistent Vedran Čorluka byl ještě v posledním vzájemném zápase na minulém Euru na trávníku a tvrdí, že dnešní český tým je daleko silnější. "Česko tehdy a dnes? Dnes je mnohem rychlejším a dynamičtějším týmem, prostě mnohem nepříjemnější než tehdy. Bude to pro nás mnohem těžší," řekl s tím, že ale vědí, co mají zlepšit, hlavně ve finální fázi hry. "Pracujeme na tom. Jsem si jistý, že budeme mnohem lepší a nebezpečnější než proti Anglii," řekl Čorluka.

Chorvaté neplánují nijak speciálně hlídat útočníka Patrika Schicka, který dal proti Skotsku oba góly a při tom druhém se blýskl lobem téměř z 50 metrů. "Nebezpeční jsou všichni Češi. Je velmi důležité je porazit, protože je vždy velmi těžké jít do posledního zápasu s nutností ho vyhrát, což by při případné páteční remíze nastalo," řekl chorvatský záložník Nikola Vlašič.

Do hlediště stadionu může kvůli koronavirovým omezením jen 12 tisíc diváků a oběma táborům komplikuje cestu do Hampden Parku povinná desetidenní karanténa po příjezdu do země. Chorvatům bude kvůli zranění nadále chybět obránce Borna Barišič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články