Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Oranjes pod palbou. Nizozemská média tepou reprezentační hvězdy i "nenáviděné" De Boerovo 3-5-2

Nizozemský tisk dnes tepe výkon hvězd "oranjes" za porážku 0:2 na fotbalovém evropském šampionátu v Budapešti i taktiku trenéra Franka de Boera. Porazil je prý v neděli průměrný český tým i kvůli slabým individuálním výkonům nizozemských hráčů a chybně zvolenému obrannému systému.

Zklamaní fotbalisté Nizozemska
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Deník De Telegraaf napsal, že "oranjes" zaplatili "nejvyšší cenu za hloupost" trenéra Franka de Boera, kterého list kritizuje za jeho "katastrofální obranný systém" v rozestavení 3-5-2.

"'Oranjes' tři týdny házeli písek do očí všemu a všem, včetně sebe samých. Kromě party průměrných českých fotbalistů. A proto se může nizozemský národní tým dívat na zbytek evropského šampionátu leda tak doma v televizi," napsal De Telegraaf.

Další velký deník De Volkskrant uvedl, že cesta Čechů k úspěchu vedla přes neutralizaci obránce Daleye Blinda.

Česká republika dokázala zneškodnit veškerou individuální kvalitu, díky níž byli Nizozemci ve skupinové fázi tak nebezpeční, jednoduchým taktickým trikem: zastavte Blinda a zastavte "oranjes", poznamenal list.

"Zvláště Blind, který je středem pozornosti v holandské herní struktuře, byl vystaven cílenému tlaku," napsal De Volkskrant.

Je nám líto, video expirovalo.
Nizozemská reakce: Studená sprcha a sůl do ran

Deník Algemeen Dagblad svůj komentář nadepsal titulkem: Smutný pád "oranjes" nutí k vážnému přemýšlení. "Frenkie de Jong, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum: Všichni zírali omráčení do prázdna. Trenér národního týmu Frank de Boer se tiše plahočil ke středovému kruhu. Na tribunách zůstala zdrcená oranžová legie, která odpoledne tak radostně táhla historickým městem," popisoval náladu Nizozemců po utkání v Budapešti.

"Promarněná vyložená šance Donyella Malena následovaná zbytečnou červenou kartou pro Matthijse de Ligta nakonec vedla k porážce. Vyřazení se ale rozhodně neomezovalo pouze na tyto dva okamžiky: nizozemský tým i v širší perspektivě vážně zaostával," hodnotí Algemeen Dagblad.

"V prvním skutečném turnajovém zápase selhal trenér a opory "oranjes" téměř na všech frontách," konstatoval také deník, podle něhož například Memphis Depay hrál "nepředstavitelně špatně" a kapitán Wijnaldum působil unaveně a zcela ho překonala "česká hvězda a střelec" Tomáš Holeš.

Nizozemská média už řeší i budoucnost trenéra De Boera. Ten v rozhovoru s veřejnoprávní televizí NOS na otázku, zda odstoupí, odpověděl vyhýbavě: "Ještě nemusím odpovídat. Musíme o tom popřemýšlet."

V analýze samotného zápasu kouč uvedl, že takové utkání rozhoduje jeden nebo dva momenty. "Malen takový měl. A krátce nato jsme byli v deseti. To je pak složité," poznamenal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články