Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nizozemsko a Belgie už chtějí osmifinále, Ukrajina a Dánsko aspoň naději

O jistotu osmifinále i o udržení naděje se hraje dnes na fotbalovém mistrovství Evropy. Nizozemci se utkají s Rakouskem o vedení ve skupině C. "Oranjes" v Amsterdamu zkusí navázat na vítězství 3:2 nad Ukrajinou. Rakušané budou chtít přidat další k historické první výhře na Euru nad Severní Makedonií 3:1. Poražení Ukrajinci a Makedonci hrají o první body v Bukurešti. O první úspěch ve skupině B budou Dánové bojovat s Belgií i za Christiana Eriksena, který byl v sobotním duelu s Finskem po zástavě srdce oživován a zůstává v nemocnici. Zápasy můžete sledovat živě na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Nizozemci chtějí porazit Rakousko posedmé

Mistři Evropy z roku 1988 Nizozemci vyhráli nad Rakouskem šest posledních vzájemných zápasů. "Rakousko jde poslední roky nahoru. David Alaba je známé jméno a Marko Arnautovic také. Jsou to důležití hráči a velké osobnosti. Mnoho jejich fotbalistů hraje v Německu, jsou soudržní a těžko se poráží," uvedl na webu UEFA nizozemský trenér Frank de Boer.

Jeho svěřenci, kteří se na vrcholný turnaj vrátili po sedmi letech a absenci na ME 2016 a MS 2018, však mají formu. V úvodním duelu sice ztratili s Ukrajinou dvoubrankový náskok, ale zaslouženou výhru jim zajistil pět minut před koncem Denzel Dumfries. "Oranjes" prohráli jediný z posledních jedenácti zápasů.

"Věděli jsme, jak je důležité začít turnaj vítězstvím, a to se nám povedlo. Na druhou stranu jsme ale dostali také dva góly, což jako obránce beru za skvrnu na celkovém výkonu," řekl Stefan de Vrij.

Rakousko porazilo Nizozemce naposledy před jednatřiceti lety v přípravě 3:2. "Jsou před námi v žebříčku FIFA, mají opravdu dobré hráče a ještě hrají v Amsterdamu, kde za nimi stojí fanoušci. Bude to těžké, ale díky našemu předchozímu vítězství do toho půjdeme s pozitivní náladou. Pokusíme se předvést maximum a bylo by skvělé, kdyby se nám podařilo něco získat," řekl záložník Marcel Sabitzer.

Zatímco Nizozemci vyhlíží návrat zraněného obránce Matthijse de Ligta, jenž v úvodním utkání chyběl, Rakušané se budou muset obejít bez Arnautovice, který při oslavě své branky proti Severní Makedonii údajně počastoval soupeře Gjanniho Alioskiho rasistickou nadávkou. Urostlý útočník se za emotivní oslavu omluvil, rasismus však popřel. Přesto jeden zápas nesmí hrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nizozemsko – Ukrajina

Ukrajina s Makedonií věří konečně ve výhru

O udržení šance na postup do osmifinále budou hrát se Severní Makedonií v Bukurešti Ukrajinci. Ti proti Nizozemsku dali v pátém zápase na ME gól, a hned dva, jenže bilanci na evropských šampionátech si nevylepšili: prohráli šestý zápas po sobě. Na Euru zatím vyhráli jen jednou před devíti lety, kdy porazili 2:1 Švédsko góly současného trenéra Andreje Ševčenka.

"Po porážce s Nizozemskem jsme byli opravdu zklamaní, ale jdeme dál a připravujeme se na další dva zápasy, které budou velmi důležité," řekl obránce Mykola Matvijenko. "Duel se Severní Makedonií bude v této fázi jedním z nejdůležitějších. Pro nás je to povinná výhra," netajil se.

Ukrajina vyhrála poslední dva vzájemné duely a neinkasovala ani jeden gól. Severní Makedonie se dosud proti Ukrajině prosadila ze čtyř zápasů jen jedinkrát. "Dokud ale máme byť jen malou šanci, nikdy se nevzdáme. Chceme vyhrát a potěšit naše fanoušky," uvedl obránce Kire Ristevski. Fanoušků může být na stadionu v Bukurešti při aktuálních opatřeních proti koronaviru maximálně 13 tisíc.

Duel Severní Makedonie s Ukrajinou začne v 15:00, Nizozemsko s Rakouskem se střetnou o šest hodin později.

Celkem 4 článků

Dánové budou s Belgií bojovat i za Eriksena

Seveřané se pokusí v Kodani odčinit úvodní porážku 0:1 s Finskem a oživit šance na účast v play-off. Belgičané můžou po sobotním vítězství 3:0 nad Ruskem už stvrdit postup.

Dánové chtějí potěšit fanoušky i Eriksena, který ve 43. minutě bezvládně padl k zemi a lékaři mu s použitím defibrilátoru zachránili život. Stav devětadvacetiletého záložníka Interu Milán se zlepšuje, několikrát se spojil se spoluhráči, ale zůstává v nemocnici.

Dánové doufají, že po traumatickém zážitku a nepovedené dohrávce zápasu s Finskem budou schopni podat proti Belgii lepší výkon. S "Rudými ďábly" vloni na podzim prohráli oba duely v Lize národů a pokaždé o dvě branky.

"Musíme se připravit na emotivní cestu na stadion Parken, bude to zvláštní atmosféra. Eriksen je srdce, pulz a rytmus našeho týmu. Má neuvěřitelné schopnosti vnímat čas, prostor a rytmus fotbalového zápasu, ale ve čtvrtek tam s námi nebude," řekl dánský trenér Kasper Hjulmand.

"Máme spoustu dalších a zkušených hráčů, kteří také umí najít rytmus utkání. Jsem si jist, že se dáme dohromady tak, že to bude pro Belgii obtížné," dodal Hjulmand, jehož svěřencům po Eriksenově kolapsu pomáhal i psycholog.

Belgičané proti Rusku potvrdili vysoká očekávání a protáhli sérii bez porážky na 10 utkání. "Rudí ďáblové", kteří v březnu remizovali ve světové kvalifikaci s českým týmem v Praze 1:1, si v případě vítězství mohou s předstihem zajistit postup ze skupiny.

Po Eriksenově kolapsu se ale hosté na utkání příliš netěší. "Není příjemné proti nim teď hrát, ale ani pro Dány to nebude zábava. Může to zápas ovlivnit dvěma způsoby – může jim to dodat extra sílu, ale také nemusí. My se musíme dívat na sebe a přistoupit k zápasu co nejprofesionálněji. To je vše, co můžeme udělat," řekl belgický obránce Toby Alderweireld.

"Je neuvěřitelné, jak Dánové tuto situaci zvládli. Je to učebnicový příklad a mají za to moji věčnou úctu. Ale pokusíme se vyhrát. Dánové budou velmi obtížným soupeřem, hrajeme venku, takže fanoušci budou stoprocentně stát za nimi. Musíme být ve špičkové formě, abychom bodovali," dodal Alderweireld, bývalý Eriksenův spoluhráč z anglického Tottenhamu.

Zápas začne v Kodani v 18:00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články