Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nesmíme se cítit nasyceně. K zisku trofeje potřebujeme pořád stejný hlad, říká Bonucci

Pouze centimetr zbývá podle stopera Leonarda Bonucciho fotbalistům Itálie k druhému titulu z mistrovství Evropy a prvnímu od roku 1968. "Azzurri" postoupili do finále Eura poté, co v úterním semifinále ve Wembley udolali Španělsko v penaltovém rozstřelu. Obránce Juventusu označil zápas za nejtěžší v kariéře a krotil entuziasmus v kabině. Přímý přenos druhého semifinále Anglie – Dánsko sledujte od 20:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ital Leonardo Bonucci po proměněné penaltě v semifinále ME
zdroj: Justin Tallis autor: AP

"Zbývá už jen centimetr. Je neuvěřitelné, co vytváříme. Nesmíme se cítit nasyceně. Jsme ve finále, které se hraje za pět dní. Potřebujeme stále ten samý hlad a sebeobětování, abychom po mnoha letech přivezli trofej domů," prohlásil Bonucci.

Italové si podle něj sáhli na dno sil. "Nejtěžší utkání, jaké jsem kdy hrál. Gratuluji Španělsku za to, co dokázalo. Náš tým ukázal srdce, odhodlání a schopnost prosadit se navzdory složitým chvílím. Penaltová loterie nás odměnila."

Jeho tým se po hodině ujal vedení zásluhou Federica Chiesy, ale v 80. minutě srovnal střídající Álvaro Morata. Nerozhodlo ani prodloužení, a tak na řadu přišly penalty. V první sérii neuspěli Ital Manuel Locatelli ani Španěl Dani Olmo. "Azzurri" ale z dalších čtyř pokusů nezaváhali, zatímco výběr kouče Luise Enriqueho neproměnil ještě jeden.

"Jenom ti, kteří se k penaltě nepostaví, nepromění. Byl jsem si jistý, že uspěji. Upřímně jsme ani nevěděli, koho na penalty vybrat, protože hodně hráčů na ni chtělo jít. Všech pět hráčů, kteří šli, si věřilo. Myslím si, že jsme měli štěstí, že Manuel první penaltu nedal, protože jsme na Španělsko vytvořili tlak," uvedl Bonucci.

"I když nám začátek rozstřelu nevyšel, byli jsme klidní. Pořád jsme si říkali, že to zvládneme," dodal Chiesa.

Ital Federico Chiesa slaví gól v síti Španělska
zdroj: REUTERS autor: Frank Augstein

Itálie vyhrála třetí semifinále na Euru po sobě a natáhla sérii neporazitelnosti na 33 zápasů.

Duel sledovala zatím nejvyšší návštěva v dosavadním průběhu turnaje 57 811 diváků. "Máme velkou radost, že jsme naše fanoušky potěšili. Věděli jsme, že to bude těžké, Španělsko nám způsobilo spoustu potíží. Měli jsme velké problémy, protože jsme moc nedrželi míč," konstatoval Mancini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články