Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nepochybovali jsme o sobě, uvedl německý zachránce Goretzka. Ronaldo dohnal kanonýra Daeího

Posledními zápasy skupiny F se dohrála základní fáze fotbalového Eura 2020. Zatímco Německo se muselo proti Maďarsku strachovat až do konce a postupovou remízu vystřelil Leon Goretzka až v 84. minutě, Portugalsku s Francií stačil výsledek 2:2, který platil už od 60. minuty. Dalšími dvěma góly k postupu Jihoevropanů přispěl Cristiano Ronaldo, jenž vyrovnal střelecký reprezentační rekord bývalého íránského fotbalisty Aliho Daeího.

Leon Goretzka s koučem Joachimem Löwem
zdroj: Reuters autor: Matthias Hangst

"Za stavu 1:1 jsme udělali velkou chybu a dostali zase gól po rychlém protiútoku. Pokud chceme něčeho na turnaji dosáhnout, tohle už nesmíme opakovat. Nicméně jsme o sobě nepochybovali a věřili, že to zvládneme. Máme velké sebevědomí," uvedl na webu UEFA Goretzka.

Ten vytvořil při oslavě rukama srdce na podporu boje proti rasismu a komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). "Tenhle zápas byl velmi těžký, protože jsme čelili skutečně dobré obraně soupeře. Jsme ale rádi, že jsme to před vlastními fanoušky dokázali," řekl Goretzka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo - Maďarsko

Šestadvacetiletý záložník vynechal úvodní zápas s Francií (0:1) kvůli rekonvalescenci po svalových potížích. Proti Portugalsku (4:2) nastoupil na posledních 17 minut a nyní odehrál více než půlhodinu.

"Před utkáním jsem Leonovi říkal, že není snadné jen tak po šestitýdenní pauze hrát. Je dobře, že tedy nastoupil na dalších 30 nebo 40 minut. Vstřelený gól mu pomůže. Leon je náš důležitý hráč, protože odvádí skvělou práci jak v obraně, tak útoku," chválil Goretzku trenér Joachim Löw.

Tým ukázal silnou morálku a mentalitu, řekl Löw

Německý kouč, který po Euru na postu reprezentačního trenéra skončí, vedl svůj tým ve 197. zápase a dlouho se zdálo, že to bude i jeho poslední utkání. Němci prohrávali po první půli po gólu Szalaie, a když po přestávce vyrovnal Havertz, z dalšího rychlého protiútoku se prosadil pro změnu Schäfer. V případě prohry by měli Němci v tabulce jen tři body a skončili na nepostupovém posledním místě. Důležitý bod ale trefil nakonec Goretzka.

"Byl to jeden z nejtěžších zápasů vůbec, ale dalo se to čekat. Maďaři díky své organizované hře tlačí soupeře někdy až na hranu zoufalství. Nenašli jsme v jejich obraně skoro žádný prostor, a když ještě dostanete dva góly, je to nesmírně obtížné. Tým však ukázal silnou morálku a mentalitu," uvedl Löw, který si možné nepříjemné překvapení odmítl na lavičce připustit.

"Nemyslel jsem na to, že bychom mohli vypadnout. Pro mě se pořád hrálo a neměl jsem čas přemýšlet o tom, co bude. Díky naší morálce jsme věřili, že ten gól dáme. Před druhým poločasem jsem i hráčům říkal, aby neztráceli nervy a hráli dál koncentrovaně," řekl Löw.

V osmifinále tak na Německo čeká Anglie, která vyhrála skupinu D a zatím na turnaji neprohrála ani neinkasovala. "Naše výkony byly v základní skupině velmi proměnlivé. Pokud hrajeme tak, jako třeba proti Portugalsku, jsme silní. Pokud ne, dostáváme se do problémů. Je třeba myslet na to, že se nám podařilo postoupit z velmi těžké skupiny a proti Anglii chceme předvést to nejlepší," dodal Löw.

Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Ronaldo vyrovnal Daeího rekord

Cristiano Ronaldo v zápase proti Francii vyrovnal světový rekord v počtu reprezentačních gólů. Kapitán portugalských mistrů Evropy se dotáhl na 109 branek, které dosud nastřílel jen bývalý íránský útočník Ali Daeí.

"Gratuluji Cristianovi. Jsem poctěn, že tento úctyhodný počin patří Ronaldovi," napsal na Instagramu Daeí. Bývalý hráč Bayernu Mnichov nebo Herthy Berlín přidal, že Ronaldo je nejen vynikajícím fotbalistou, ale také humanistou ovlivňujícím životy po celém světě.

Šestatřicetiletý Ronaldo vyrovnal Daeího rekord při remíze 2:2 s úřadujícími mistry světa, když proměnil obě penalty. Šanci stanovit nové maximum bude mít v osmifinále proti Belgii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články