Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Německý vlak přejel Portugalce. Útok řídili Gosens s Havertzem

Skupina F se na evropském šampionátu pořádně zamotala. Po překvapivé remíze Maďarska s Francií zničili aktivní Němci obhájce titulu z Portugalska 4:2. V prostředí mnichovské arény sice utkání gólově otevřel Cristiano Ronaldo, ale pak už se skóre vyvíjelo ve prospěch domácích, a to i za pomoci dvou vlastních gólů portugalských fotbalistů. 

Robin Gosens slaví gól do sítě Portugalska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Jan Huebner

Němci nechali zapomenout na pasivní přístup proti Francouzům a v utkání s Portugalci měli od samého počátku převahu. I první míč v síti skončil v bráně Patricia, kvůli těsnému ofsajdu ale neplatil.

Po 15 minutách hry udeřili Portugalci po rychlém brejku po rohovém kopu Němců. Bernardo Silva nacentroval na Jotu, který zvolil přihrávku na volného Ronalda a šestatřicetiletý kapitán zakončil do prázdné branky. Útočník Juventusu třetím gólem na turnaji dorovnal Patrika Schicka a celkovou 12. brankou si upevnil pozici nejlepšího kanonýra v historii Eura. Jen dva zásahy ho dělí od vyrovnání reprezentačního rekordu Íránce Daeího.

Za 20 minut Německo odpovědělo. Gosens po centru na zadní tyč vystřelil z první a stoper Dias v souboji s Havertzem srazil míč do vlastní sítě. O čtyři minuty později Němci otočili stav, když Kimmich vrátil míč před branku a Guerreiro ho napálil za gólmana Patrícia.

Portugalsko je prvním evropským týmem, který si na velkém turnaji vstřelil v jednom utkání dva vlastní góly. Na letošním Euru padlo už pět vlastních branek, což je nejvíc v dějinách šampionátů.

Rovněž do druhého dějství vstoupili lépe Němci a v 51. minutě zvýšil na 3:1 Havertz, jenž si naběhl na Gosensovu přihrávku. Havertz se věku 22 let a osmi dnů stal historicky nejmladším německým střelcem na ME. Aktivní Gosens se dočkal gólu po hodině hry zblízka hlavou.

"Připadá mi to neskutečné, nemohlo to být krásnější. Víc jsem si nemohl přát. Přesně tohle si trenér přál, abych pomohl ofenzivě. Spoluhráči mě hledali, takže z toho mám velkou radost," uvedl Gosens. "Odehrál opravdu dobrý zápas," prohlásil na jeho adresu trenér Joachim Löw.

Portugalci snížili v 67. minutě, kdy Ronaldo ve výskoku vrátil míč před branku a Jota ho dostal za brankovou čáru. V žádném z dosavadních zápasů na ME nepadlo více branek. Úřadující mistři Evropy málem přidali kontaktní gól, jenže Sanches nastřelil z dálky tyč. Na opačné straně další střídající hráč Goretzka orazítkoval břevno.

"Je to skvělý úspěch. Úžasný přístup, úžasná morálka. Zaslouženě jsme vyhráli takovým skóre. Od začátku jsme hráli rychle. Očekával jsem, že bychom si v určitých věcech mohli vést lépe než proti Francii," řekl Löw, který po 15 letech v roli hlavního trenéra u mužstva skončí.

Portugalsko, které našlo přemožitele po sedmi zápasech, na Euru v základní hrací době prohrálo po 12 utkáních poprvé od června 2012.

Mistrovství Evropy ve fotbale: Skupina F (Mnichov):

Portugalsko - Německo 2:4 (1:2) Branky: 15. Ronaldo, 67. Jota - 35. vlastní Dias, 39. vlastní Guerreiro, 51. Havertz, 60. Gosens. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Havertz, Ginter (oba Německo). Diváci: 12.926 (omezený počet).

Sestavy:

Portugalsko: Patrício - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Carvalho (58. R. Silva), Danilo - B. Silva (46. Sanches), Fernandes (64. Moutinho), Jota (83. A. Silva) - Ronaldo. Trenér: Santos.

Německo: Neuer - Ginter, Hummels (63. Can), Rüdiger - Kimmich, Gündogan (73. Süle), Kroos, Gosens (62. Halstenberg) - Havertz (73. Goretzka), Müller - Gnabry (88. Sané). Trenér: Löw.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články