Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nejtěžší skupina Eura. Obhájce z Portugalska čeká Maďarsko, Francie změří síly s Německem

Poslední čtyři týmy otevírají papírově nejsilnější skupinu F na fotbalovém Euru. Obhájci trofeje Portugalci se představí v Budapešti proti Maďarsku. Vicemistry Evropy a úřadující světové šampiony Francouze čeká v Mnichově souboj s Němci. Utkání v maďarské metropoli má výkop v 18:00, o tři hodiny později se začne hrát v Bavorsku. Přímé přenosy vysílá ČT sport, web ctsport.cz a HbbTV.

Cristiano Ronaldo
zdroj: TT News Agency

Portugalci v dosavadních třinácti vzájemných zápasech s Maďary ještě nikdy neprohráli a v Budapešti je porazili ve všech třech utkáních. Na Euru 2016 ale maďarský tým uhrál s favoritem remízu 3:3, a dokonce před ním ovládl skupinu. Pak ale vypadl v osmifinále, zatímco mužstvo z Pyrenejského poloostrova, které ve skupině skončilo až třetí, premiérově šampionát ovládlo.

"Pokud se jako jedni z favoritů na vítězství neprobojujeme ze skupiny, bude to selhání. Nevěřím však, že se to Portugalsku stane. Portugalsko má schopnost vyrovnat se všem aspirantům na vítězství," řekl pro uefa.com trenér Fernando Santos, jehož svěřenci před dvěma lety vyhráli i první ročník Ligy národů.

V čele silného útoku Portugalců stojí Cristiano Ronaldo. Šestatřicetiletý kapitán, který je s 21 starty na ME rekordmanem, čeká na desátý gól na Euru, čímž by se v čele historicky nejlepších střelců osamostatnil od Francouze Michela Platiniho.

Maďarsko si rozložení sil ve skupině velmi dobře uvědomuje. "Všichni hráči našich soupeřů patří mezi špičku. Nastupují za největší evropské týmy a pravidelně vyhrávají Ligu mistrů a Evropskou ligu. Uděláme všechno pro to, abychom ze sebe dostali maximum," uvedl italský kouč Maďarů Marco Rossi.

Jeho výběr se proti Portugalsku a Francii bude moct opřít o podporu fanoušků. Budapešťská Puskás Aréna jako jediná z jedenácti stadionů na ME může za přísných podmínek zcela naplnit kapacitu. Na utkání může přijít přes 67 000 diváků. Naopak v Mnichově bude maximálně 14 000 fanoušků, tedy 20 procent maxima.

Předpokládané sestavy:

Maďarsko: Gulácsi - Fiola, Orbán, Attila Szalai - Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender - Sallai, Ádám Szalai.

Portugalsko: Patrício - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William, Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Jota.

Francouzi neprohráli s Němci už pět zápasů včetně vítězství 2:0 v semifinále Eura 2016. Stejnou sérii bez porážky drží i na jeho půdě. "Les Bleus" se můžou stát první zemí, která podruhé za sebou ovládne zároveň MS i ME. Totéž dokázali i v letech 1998 a 2000, u čehož v roli kapitána nechyběl současný trenér Didier Deschamps. "Jakožto od mistrů světa se od nás hodně očekává. Poté co jsme prohráli ve finále Eura 2016, bažíme po vítězství. To je náš cíl," prohlásil útočník Antoine Griezmann.

Zatímco Deschamps téměř po šesti letech povolal do reprezentace útočníka Karima Benzemu, německý kouč Joachim Löw poprvé od podzimu 2018 nominoval obránce Matse Hummelse a ofenzivního univerzála Thomase Müllera.

"Francie má nejpřizpůsobivější tým na světě. Přestože víme, jak hrají, je téměř nemožné je předvídat. Atmosféra v mužstvu je dobrá. Pokud dobře rozložíme naše přednosti, můžeme jít do utkání sebevědomě," konstatoval Löw, který při třech účastech na ME dovedl "die Mannschaft" ke stříbru a dvěma bronzům. Po turnaji ale u týmu v roli hlavního trenéra po 15 letech skončí.

Je nám líto, video expirovalo.
Zajímavosti Eura: Joao Cancelo si na ME nezahraje, rekordman Bellingham a veterán Panděv

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Kanté, Pogba, Rabiot, Griezmann - Benzema, Mbappé.

Německo: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens - Havertz, Müller, Gnabry.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články