Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Na Euru kromě Britů poklekli i Švýcaři a Belgičané, Skotsko zvolí jiné gesto

V úvodních zápasech mistrovství Evropy ve fotbale vyjádřily podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) pokleknutím před začátkem utkání čtyři ze 14 týmů. K Angličanům a Velšanům, v jejichž společné zemi se pokleknutí považuje takřka za povinné gesto proti rasismu, se přidali Belgičané a Švýcaři. Češi hodlají vyjádřit postoj proti rasismu i dalším projevům nesnášenlivosti tak, že ukážou na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.

Romelu Lukaku vyjadřuje respekt hnutí Black Lives Matter
zdroj: ČTK/AP/Kirill Kudryavtsev

Nejednotný postoj zaujali Skotové, kteří před domácími zápasy v Glasgow s Čechy a Chorvaty nebudou poklekávat. Výjimku udělají jen při druhém duelu na hřišti Anglie ve Wembley, jinak budou vyjadřovat postoj v boji proti rasismu společným gestem vestoje. Trenér Skotů Steve Clarke to mimo jiné zdůvodnil tím, že pokleknutí už ztratilo na síle a v posledních zápasech anglické reprezentace na něj dokonce řada fanoušků reagovala bučením.

Zatímco Angličané, Velšané i Belgičané pokleknou před každým zápasem, řada týmů se rozhodne podle soupeře. Naopak Maďaři toto gesto odmítli s tím, že odporuje pravidlům FIFA i UEFA, jež politické projevy nedovolují. Kromě nich a Čechů se ohledně pokleknutí zamítavě vyjádřili také Slováci, Chorvaté, Poláci a Nizozemci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články