Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Lewandowski, Kane, Lukaku, Mbappé, Ronaldo a další. Kdo bude nejvíce zářit na Euru?

Fotbalový maraton trvající na den přesně jeden měsíc startuje. Pozornost fanoušků je nasměrována do 11 měst v 11 zemích, v nichž se kvůli pandemii koronaviru odložené mistrovství Evropy odehraje. Favoritů je s ohledem na specifickou formu turnaje vícero a vícero je pochopitelně i hráčů, kteří by měli svůj tým dovést k medailovému úspěchu. Kdo se stane největší hvězdou šampionátu? Přímý přenos zahajovacího utkání Turecko – Itálie sledujte od 20:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Robert Lewandowski
zdroj: REUTERS

Robert Lewandowski (Polsko)

Bilance 41 gólů ve 29 bundesligových zápasech hovoří jasnou řečí. Útočník Bayernu Mnichov má za sebou další famózní sezonu na klubové úrovni, během které překonal rekord Gerda Müllerazískal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských soutěží.

Instinkt "zabijáka" v pokutovém území soupeřů bude chtít ukázat také na šampionátu. Polsko sice k hlavním aspirantům na celkové vítězství nepatří, ale Lewandowského role pomyslného x faktoru může výkonnost spoluhráčů pozvednout o několik levelů výše.

Zopakování historického postupu do čtvrtfinále z roku 2016 proto nemusí být nereálné. Základní skupinu E tvoří Polsko společně se Španělskem, Švédskem a Slovenskem.     

Harry Kane (Anglie)

K favoritům naopak patří Anglie, jež se bude stejně jako Polsko spoléhat v prvé řadě na svého kapitána. Forvard Tottenhamu byl v uplynulé sezoně nejlepším střelcem (23) i nahrávačem (14) Premier League. 

Po Euru velmi pravděpodobně poprvé v kariéře změní dres, ale ještě předtím bude na turnaji, který může Albion v případě vítězství ve skupině D s Českem, Chorvatskem a Skotskem odehrát kromě čtvrtfinále kompletně celý v Londýně, bezesporu usilovat o medaili.

Naváže "Hurikán" na mistrovství světa v Rusku, kde si šesti brankami zajistil trofej pro top kanonýra šampionátu? S podporou nastupující generace v čele s Masonem Mountem, Philem Fodenem Jadonem Sanchem bude mít možností skórovat pravděpodobně dostatek.    

Kylian Mbappé (Francie)

Během zmíněného MS zářil také v té době devatenáctiletý supertalent Mbappé, jenž s Francií dokráčel až k titulu. Aktuálně je z něj jeden z nejobávanějších útočníků na světě. V minulém ročníku nasázel za Paris Saint-Germain 27 ligových gólů v 31 zápasech. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona - Paris St. Germain

"Když vcházím na trávník, říkám sám sobě, že jsem nejlepší. I v případě, když hraji proti Messimu nebo Cristianu Ronaldovi a vím, že jsou lepší. Dokázali toho v kariéře milionkrát víc, ale v mé hlavě jsem nejlepší já. Snažím se i takhle posouvat své hranice a ukazovat zápas co zápas maximum," nechal se nedávno slyšet Mbappé, nejmladší autor 25 branek v historii Champions League.

O další posun vlastních limitů se bude pařížský rodák snažit ve "skupině smrti", ve které je kromě Francie také Německo, Portugalsko a Maďarsko. 

Cristiano Ronaldo (Portugalsko)

Jednoho z Mbappého idolů, čeká už páté kontinentální mistrovství. Pětinásobný držitel Zlatého míče se na něm může stát mimo jiné rekordmanem v počtu gólů v reprezentačním dresu. Aktuálně jich má na kontě 104, a pokud na turnaji rozvlní síť alespoň šestkrát, sesadí z trůnu Aliho Daeího z Íránu.

Vzhledem k faktu, že si forvard Juventusu udržuje vynikající formu i v 36 letech, není tento scénář nereálný. Naopak. Obzvlášt s podporou kreativního Bruna Fernandese

V uplynulé sezoně totiž Ronaldo skóroval devětadvacetkrát a podmanil si střeleckou tabulku Serie A. Stal se proto prvním fotbalistou, jenž kraloval "snajprům" ve třech z pěti hlavních evropských lig. Předtím se mu to podařilo také v Premier League a v La Lize.   

Romelu Lukaku (Belgie)

Krok s fenomenálním Portugalcem držel v průběhu Serie A jen top kanonýr v historii belgické reprezentace, který měl s 24 brankami a 11 asistencemi lví podíl na titulu milánského Interu. Po sezoně byl následně oceněn jako nejlepší hráč italské nejvyšší soutěže. 

V generálce před Eurem zařídil Lukaku vítězství 1:0 nad Chorvatskem a role vůdce ofenzivního snažení Rode Duivels, jemuž bude bezesporu více než zdatně sekundovat Kevin De Bruyne, mu připadne i na turnaji.

Po bronzu z mistrovství světa 2018 cílí Belgie tentokrát ještě výš. Podaří se "zlaté generaci" naplnit svůj enormní potenciál? V základní skupině B ji čeká Rusko, Dánsko a Finsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články