Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

La Roja v problémech. Španělé znovu jen remizovali, Polsko udrželo postupovou naději

Fotbalisté Španělska ani na druhý pokus na mistrovství Evropy nevyhráli. Trojnásobní kontinentální šampioni si po remíze se Švédskem 0:0 rozdělili body i s Poláky. Favorizovaný výběr Luise Enriqueho poslal ve 25. minutě do vedení zblízka Alvaro Morata. Vyrovnání zařídil deset minut po přestávce kanonýr Robert Lewandovski a hosté v Seville následně přežili i pokutový kop, který Gerard Moreno poslal pouze do tyče.

Utkání Španělsko - Polsko
zdroj: Reuters autor: Julio Munoz

"Chci se na ten zápas podívat a rozebrat si ho. Nemám z něj nejlepší pocit. Možná jsme byli dominantní, ale k vítězství to nestačilo. Naopak se mi líbilo, jak Poláci hráli. Vytvářeli si čisté šance. My jsme se asi až moc snažili a některé kombinace přeháněli. Neproměněná penalta mě mrzí, protože to přišlo v naprosto zásadní chvíli," řekl na webu UEFA španělský trenér Luis Enrique.

Španělé remizovali ve třetím z posledních čtyř duelů a s Polskem ztratili po třech předchozích triumfech poprvé od roku 1994. Zároveň jde teprve o jejich třetí ztrátu s tímto soupeřem z 11 dosavadních zápasů.

La Roja tak bude muset pro postup nutně uspět v závěrečném duelu se Slovenskem, které přivítá v Seville 23. června. Ve stejný den se Poláci utkají v Petrohradu o postup se Švédskem.

"Před zápasem nám málokdo věřil, ale občas je třeba udělat dva kroky zpět, abyste se posunuli o další krok dopředu. Jsem rád, že jsme si vybojovali rozhodující zápas se Švédskem, a doufám, i když se to může zdát pozdě, že pro nás šampionát dneškem začíná," řekl obránce Kamil Glik.

Poláci, kteří po úvodní porážce se Slovenskem (1:2) bojovali o naději na setrvání v turnaji, začali utkání aktivně a už v úvodu pálil z dálky Klich, jeho střela ale letěla těsně nad.

Domácí následně podle očekávání zamkli svého soupeře v pokutovém území, jejich územní převaha ovšem byla dlouho bezzubá.

To se změnilo až v 25. minutě, kdy Moreno našel v pokutovém území volného Moratu a ten poslal pohotově míč do sítě.

Sudí sice v první chvíli jeho trefu neuznal kvůli ofsajdu, po konzultaci s videem však verdikt změnil a Španělé se mohli radovat z prvního gólu na turnaji. Zároveň šlo o Moratův 20. zásah v reprezentaci.

Favorité mohli vzápětí svůj náskok zvýšit, ale Moreno po přímém kopu jen těsně minul. Přesto Poláci nebyli ani za nepříznivého stavu bez šancí.

Deset minut před koncem první půle našel Lewandowski před brankou Šwiderského, jenž z bezprostřední blízkosti těsně přestřelil.

Útočník Soluně byl navíc dál nebezpečný a ve 43. minutě dokonce orazítkoval tyč, přičemž dorážejícího Lewandowského zase vychytal brankář Simon.

Polští svěřenci trenéra Sousy ve druhé půli pokračovali v bojovném výkonu a devět minut po přestávce se dočkali.

Jožwiak nacentroval z pravé strany přímo na hlavu Lewandowskému, který se nemýlil. Kanonýr Bayernu dal v národním týmu už 67. branku a stal se prvním Polákem, který se střelecky prosadil na třech evropských šampionátech.

Španělé se vrhli okamžitě do útoku a vzápětí dostali možnost vrátit se do vedení. Po faulu Modera nařídil sudí po zhlédnutí videa pokutový kop.

K němu se postavil předtím faulovaný Moreno, jenže trefil pouze levou tyč. Dorážející Morata odkrytou branku zcela minul.

Poláci poslali na hřiště záložníka Kozlowského, který se stal v 17 letech a 246 dnech nejmladším hráčem startujícím na ME v historii, a v dalším průběhu se bránili soupeřovým nájezdům.

Aktivní byl dál hlavně Morata, jenž se po hodině hry dostal do další příležitosti, jeho ránu však vytěsnil skvělým zákrokem gólman Szczesny. Následně neuspěl po hlavičce ani úplně volný Torres a Rodriho střela letěla přímo do náruče Szczesného.

Polský gólman šest minut před koncem znovu vychytal i Moratu a udržel týmu naději, aby mohl dál bojovat o obhajobu účasti ve čtvrtfinále.

Naopak favorizovaní Španělé se dostali před utkáním se Slovenskem pod ještě větší tlak. "Další výhra nám protekla skrz prsty a teď nás čeká zápas, který pro nás bude jako finále," uvedl Morata.

Španělsko - Polsko 1:1 (1:0)

Branky: 25. Morata - 54. Lewandowski. Rozhodčí: Orsato - Giallatini, Preti - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Torres, Rodri - Klich, Moder, Jožwiak, Lewandowski. Diváci: omezený počet.

Španělsko: Simón - M. Llorente, Laporte, P. Torres, Alba - Koke (68. Sarabia), Rodri, Pedri - Moreno (68. Ruiz), Morata (87. Oyarzabal), Olmo (61. Torres). Trenér: Enrique.

Polsko: Szczesny - Bereszyňski, Glik, Bednarek (85. Dawidowicz) - Jožwiak, Moder (85. Linetty), Klich (55. Kozlowski), Puchacz - Šwiderski (68. Frankowski), Zieliňski - Lewandowski. Trenér: Sousa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články