Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Koller a Heinz vzpomínají na slavnou výhru s Nizozemci a říkají: Bude to těžké, ne nemožné

Bitvu o čtvrtfinále evropského fotbalového šampionátu svedou v neděli v Budapešti čeští fotbalisté s Nizozemskem. S tímhle soupeřem svedl český výběr památný zápas i na Euru 2004 a prohrával už 0:2, jenže po velkém obratu zvítězil 3:2. Podle útočníka Marka Heinze to tehdy mohlo skončit třeba i 8:8. Kanonýra Jana Kollera zase mrzí, že podobný útočný fotbal už dnes na Euru nevidíte. Oba budou fandit českému týmu, ale ten se podle Kollera musí zlepšit. Zápas Česko – Nizozemsko můžete sledovat od 17:30 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Jan Koller
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

Před 17 lety v portugalském Aveiru Češi v devatenácté minutě prohrávali 0:2. Vzápětí ale snížil Koller, v 71. minutě vyrovnal Milan Baroš a dvě minuty před koncem dokonal obrat střídající Vladimír Šmicer.

"Když to bylo ve 20. minutě 0:2, nebylo to moc příjemné. Potom ale ten zápas mohl skončit klidně 8:8 nebo 7:7. To byl fotbal nahoru dolů a byl to zápas, který se musel všem líbit. Dopadlo to pro nás naštěstí šťastně. Ten fotbal měl neskutečnou kvalitu. Dodnes co poslouchám, tak lidi říkají, že to byl jeden z nejhezčích zápasů na Euru," řekl Heinz, který do zápasu naskočil jako střídající v 62. minutě a po jeho střele padl vítězný gól.

"To se tenkrát ještě hrál útočný fotbal. Narazily na sebe dva týmy, které vyznávaly útočné pojetí hry, a proto i ten zápas tak vypadal. Šance střídala šanci a byl z toho pro diváky takhle atraktivní zápas. Určitě to byl jeden z hodně emotivních zápasů. S předstihem jsme si zajistili postup v těžké skupině, takže na to samozřejmě rád vzpomínám a myslím, že i spousta fanoušků. Bohužel takovéhle zápasy při tomhle mistrovství postrádám," uvedl Koller.

Podle bývalé hvězdy Anderlechtu, Borussie Dortmund i Monaca je většina zápasů na tomhle Euru nezáživná. "Je to jiná doba, velké týmy preferují spíš držení míče a postupné útoky, hlavně na jistotu a nekazit. Tenhle fotbal mě nebaví. A tady je takových zápasů spousta, je to pro mě velká nuda," doplnil Koller, s 55 brankami nejlepší střelec české reprezentace.

Proti Nizozemcům se mu dařilo, dal jim čtyři góly. "Myslím, že Holanďani nám seděli tím, že se snažili hrát ofenzivní fotbal. Měli tam spoustu hvězd a vždy to s nimi byl zajímavý zápas se spoustou šancí. A většinou se štěstí přiklonilo k nám. Na zápasy s Holandskem já extra rád vzpomínám, protože jsem jim dal čtyři góly. Byl bych rád, kdyby se klukům přes ně v neděli podařilo projít, ale budou to mít hodně těžké a budou muset výkon hodně zlepšit," mínil Koller.

Také podle Heinze českému týmu otevřená hra Nizozemců vždycky vyhovovala. "O Holanďanech je to známé, že mají rádi útočný fotbal. Oni jsou k tomu vedení a i jejich liga je útočná, padá tam hodně gólů. Z naší strany to tehdy bylo tak, že tam bylo dobře poskládané mužstvo a prezentovali jsme se asi jedním z nejhezčích fotbalů na šampionátu. Když pak obě dvě mužstva hrají otevřený fotbal nahoru dolů, je to úžasné," uvedl třiačtyřicetiletý Heinz.

Nizozemci preferují útočný styl dodnes. Na probíhajícím šampionátu vyhráli ve skupině všechny tři zápasy a s osmi góly mají nejlepší ofenzivu turnaje.

"Viděl jsem je v utkání se Severní Makedonií, které skončilo 3:0. Makedonci nehráli špatně, ale když měli Nizozemci možnost jít dopředu, měli strašně silný přechod. Mají obrovskou sílu dopředu a také silný střed. Záložník Wijnaldum to tam drží, mají i šikovné obránce. Nicméně jsou zranitelní jako každý jiný. Jsem na ten zápas zvědavý, viděl jsem Nizozemce po dlouhé době a musím říct, že se mi jejich hra líbila," řekl Heinz.

Také Kollerovi se výkony Nizozemců na Euru líbí. "Určitě proti nim nebudeme favoritem. Holanďani společně s Itálií se mi zatím na Euru líbí nejvíc, předvádějí nejhezčí fotbal. Určitě si budou proti nám věřit. Budeme to mít těžké. Není nemožné přes ně postoupit, ale musíme předvést lepší výkon než s Anglií," připomněl Koller porážku 0:1 v úterním závěrečném duelu skupiny.

"Od nás očekávám spíš defenzivnější fotbal. U Holanďanů zase útočný, co nejdříve skórovat a rozhodnout utkání," dodal osmačtyřicetiletý bývalý útočník.

Podle Heinze není český tým bez šance. "Ani my nehrajeme na Euru špatný fotbal. Neberu druhý poločas s Anglií, to bylo nepovedené z obou stran. Myslím, že máme šanci. Fotbal je strašně vyrovnaný. Kdo by řekl, že Maďaři potrápí Němce? Nechybělo moc a Němci byli venku z turnaje," připomněl Heinz.

"Myslím, že s Holanďany nemůžeme hrát úplně otevřenou partii. Oni mají strašně silný přechod dopředu. Ale také nejde hrát úplného zanďoura," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články