Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsou silní kombinačně a mají výborné hráče, ale my víme co zlepšit, říká Holeš před Nizozemskem

Do reprezentace se dostal loni v září, když kvůli nákaze koronavirem nahradil fotbalový A tým v lize národů proti Skotsku narychlo svolaný náhradní výběr. A nyní na Euru hraje Tomáš Holeš v základní sestavě. Teď univerzál Slavie věří, že mu forma vydrží i do nedělního osmifinále proti Nizozemsku v Budapešti, v němž si budou muset dát pozor hlavně na ofenzivní sílu rozjetého soupeře. Osmifinále Česko - Nizozemsko můžete sledovat v neděli od 17:30 v přímém přenosu na ČT sprort i na webu ctsport.cz.

Tomáš Holeš stíhá Luku Modriče
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Ellis

"Samozřejmě jsem vnímal, že pokud bych odehrál dobré utkání, mohl bych zaujmout trenéra třeba pro případné pozdější nominace. Což se i docela povedlo," vzpomněl v on-line rozhovoru s novináři na účast v náhradním týmu Holeš.

"Ten zápas mi pomohl jak v reprezentaci, tak v klubu. Byla to příležitost a já jsem se jí chopil. Ten rok byl pro mě neskutečný. Myslím, že jsem se hodně posunul," dodal osmadvacetiletý defenzivní fotbalista.

V přípravě na Euro doléčil zranění, v prvním duelu na turnaji proti Skotsku naskočil jako náhradník a v dalších dvou zápasech už hrál od začátku místo Alexe Krále. "Skok to pro mě je. Úplně jsem nepočítal s tím, že budu hrát zápasy v základní sestavě, ale samozřejmě jsem se chystal, abych byl připraven na jakoukoliv část utkání," řekl Holeš.

"Že jsem dostal příležitost v základní sestavě proti Chorvatsku, bylo skvělé. Užil jsem si to. A myslím, že jsem zaujal trenéry natolik, že mě v sestavě nechávají. Za to jsem šťastný, vážím si toho a dělám vše pro to, abych hrál i dál," dodal Holeš.

V neděli se český tým pokusí v Budapešti zaskočit favorizované Nizozemsko, které na Euru dosud neztratilo ani bod a dalo nejvíc branek ze všech účastníků turnaje. Třikrát se trefil záložník Georginio Wijnaldum, dvě branky dal útočník Memphis Depay, který má ještě dvě asistence.

"Nizozemci mají výborné individuality, ať už uprostřed zálohy Wijnaldum, nahoře Memphis Depay nebo zprava Dumfries. Hrají v pro mě ne moc oblíbeném rozestavení 3-5-2 a mají ho dobře zmáknuté. Vědí o sobě. Jsou silní kombinačně, ale mají i smrtící protiútoky. Na to si budeme muset dát samozřejmě pozor," uvedl Holeš.

"Samozřejmě Depay je hráč světové úrovně. Ukazuje to už hodně let. Je vidět, že na Euru je ve formě. Pro nás určitě velká hrozba," dodal bývalý hráč Jablonce.

Je si vědom, že národní tým musí zlepšit hlavně ofenzivu. Všechny tři české branky dal útočník Patrik Schick. "S hrou dopředu jsme nebyli tolik spokojení, hlavně v zápase s Anglií, to jsme měli minimum šancí. Dívali jsme se na to na videu a mluvili jsme o tom, co bychom měli zlepšit a co by mohlo fungovat. Musíme si na tréninku vyzkoušet ještě nějaké věci a kombinace, kterými bychom se tam mohli dostat. Jestli nám zrovna Nizozemsko bude víc vyhovovat, to se uvidí až v neděli," doplnil Holeš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články