Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Informoval o fotbalových vazbách Gazpromu a v Rusku nedostal akreditaci. Němci protestují

Německý novinář Robert Kempe se do Petrohradu na fotbalové Euro podle všeho nepodívá. Důvod? Ruské úřady mu zrušily akreditaci poté, co mimo jiné informoval o vazbách společnosti Gazprom na evropský fotbal. Podle dopisu, který žurnalista pracující pro ARD a WDR obdržel, byla jeho žádost zamítnuta po "zákulisním prověření". Jeho zaměstnavatel proti těmto krokům ostře protestuje.

Petrohradský stadion vyhlíží utkání Ruska s Belgií
zdroj: ČTK/PA/Igor Kralj/PIXSELL

"Vnímáme to jako omezení svobody tisku, které je pro nás nepřijatené. Vyzýváme Rusko, aby poskytlo vysvětlení a umožnilo našim kolegům volný přístup na místa, odkud by mohli vykonávat svou práci," uvedla šéfredaktorka WDR Ellen Ehniová.

Rozhodnutí kritizovala i Německá asociace novinářů. "Jedná se o nepřijatelné zasahování do svobody tisku, což opět ukazuje, že kritické zpravodajství je v Rusku nejen nežádoucí, ale má i důsledky pro samotné novináře," uvedl předseda asociace Frank Überal.

UEFA patrně situaci neovlivní

Kempe, který za svou práci dostal několik ocenění, informuje přes 10 let o spojitostech mezi sportem a politikou. Jako expert vystupuje ve zpravodajských pořadech ARD a WDR, stejně jako v řadě odborných časopisů. Podle WDR Kempe dostal na začátku května od UEFA potvrzení o akreditaci, ta však byla následně zamítnuta ruskými úřady. Informaci potvrdili i zástupci UEFA.

"UEFA není v pozici, aby takové rozhodnutí revidovala nebo získala podrobné informace, proč byla žádost zamítnuta," uvedli její představitelé. UEFA nicméně potvrdila, že pro zbývajících 10 dějišť Eura bude Kempeho akreditace platná.

V Petrohradu se odehraje pět zápasů ME, první v sobotu mezi domácím Ruskem a Belgií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články