Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Geniální tah, nebo sebedestrukce Francie? Útok s Benzemou děsí, ale pachuť skandálu zůstává

Zdálo se, že už modrý dres s galským kohoutem nikdy neobleče. Doba, kdy byl Karim Benzema kvůli kauze kolem údajného vydírání Mathieua Valbueny na černé listině Francie, však červnem 2021 po více než pěti letech skončila. Úřadující světoví šampioni díky kroku kouče Didiera Deschampse nahání před mistrovstvím Evropy ještě větší hrůzu, ozývají se ale i hlasy, že kanonýr Realu Madrid může rozbít harmonii uprostřed funkční mašiny plné velkých eg.

Karim Benzema
zdroj: ČTK/ABACA/ autor: Niviere David

Byla to bomba. Čistý šok. Plán s návratem Karima Benzemy do reprezentace se Didieru Deschampsovi a celému národnímu týmu povedl dokonale utajit. Ani známí francouzští novináři, kteří dokáží vyšťourat kdejakou tajnou informaci, tentokrát nebyli o moc rychlejší než oficiální kanály. O to větší haló nyní návrat třiatřicetiletého střelce vyvolal.

Důkaz? Stačí prvních 24 hodin po oznámení comebacku. Prodej dresů francouzského národního týmu se zvedl o neuvěřitelných 2400 procent. Až takovou euforii způsobil návrat hvězdného bombarďáka mezi příznivci, kteří jeho opětovné povolání žádali dlouhé roky.

A nebyli to jen fanoušci. I z tábora národního týmu Les Bleus jdou zprávy, že výrazná část hráčů se na návrat dlouho zapovězeného prince francouzského fotbalu, který si ale nese výrazné břemeno, jež ho zatím neopustilo, hodně těší a je nadšená z představy, že si s Benzemou zahraje v jednom mužstvu. A to jak staří, kteří měli jeho comeback schválit, tak i mladí, kteří v něm často vidí fotbalový vzor.

Ze zákopů k funkční kooperaci?

Je stejně nadšený i trenér Deschamps? Na jednu stranu určitě. Útočný arzenál Francie i bez Benzemy samozřejmě budil hrůzu. Však tým s galským kohoutem na dresu došel na minulém evropském šampionátu bez odchovance Lyonu až do finále a poslední světový šampionát dokonce ovládl. Ale s ním? Jak když na dort přidáte pověstnou třešničku. Tedy minimálně na papíře.

Lídr a tahoun Realu Madrid, druhý nejlepší střelec španělské ligy (23 gólů), šestý nejlepší šutér Ligy mistrů (šest branek). To je bilance jen této sezony a předchozí byly dosti podobné. Děsivou zbraň do útoku Les Bleus získávají.

"Jeho výjimečnost je v komplexnosti. Ve vápně je to typický kanonýr, skvělý výběr místa, rychlý náběh a parádní zakončení. Ovšem kromě toho dokáže týmu pomoci i ve hře, umí rozdat přihrávku, často se pouští do krátkých narážeček. A když je potřeba, dokáže zabrat i směrem dozadu. Spoluhráčům pomůže i při obranných standardkách," popisuje přednosti Benzemy Tomáš Podvín, šéfredaktor webového portálu bilybalet.cz, jenž francouzského bombarďáka sleduje detailně už dlouhé roky.

Navíc spojení Benzemy s Kylianem Mbappém a Antoinem Griezmannem se skloňuje ve všech různých formách a mělo by vytvořit na šampionátu suverénně nejhvězdnější útočné trio. "S jejich kvalitou, herní inteligencí a talentem můžeme dosáhnout velkých věcí," hlásal trenér jednoho z největších favoritů na turnaji.

Deschampsovi navíc rozhodnutí přináší trochu klidu na duši, jelikož březnový sraz giganta nezastihl v nejlepší pohodě. Remíza s Ukrajinou a nepřesvědčivé výhry s Kazachstánem a Bosnou a Hercegovinou vyvolaly pochybnosti o nastavení týmu a podle zpráv z Francie se staly právě hnacím motorem, proč k realizaci návratu Benzemy došlo.

Na druhou stranu je otázka, jak moc podobný krok trenéra užírá v rámci vzájemného vztahu a jestli rozhodnutí skutečně není jen nucenou reakcí, která se mu těžko kouše. I když samozřejmě navenek nic nedá znát. Až do června totiž obnovení vzájemné kooperace vypadalo jako nemyslitelné. Deschamps a Benzema se stali muži v zákopech a ani jeden dlouhé roky nezavolal po smíru a obroušení hran. Přitom trenér na hvězdu po převzetí reprezentace v roce 2012 sázel a tým stavěl kolem něj.

Jenže přišel podzim 2015, který do jejich vztahu vrazil pevný klín. Benzema se objevil v dosud nevyřešené kauze kolem údajného vydírání bývalého spoluhráče z národního celku Mathieua Valbueny. Střelec Realu měl kamaráda přesvědčit, aby se sešel s muži, kteří záložníka Lyonu vydírali kvůli sexuálnímu videu natočenému na mobilní telefon.

Didier Deschamps a Karim Benzema
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Událost tehdy vyvolala obrovský skandál a vstříc Deschampsovi směřoval tlak i z nejvyšších politických míst, aby Benzema v reprezentaci jako špatný vzor pro mladé skončil, což se také stalo. Útočná hvězda tento krok ale vzala hodně nelibě a kouče dokonce obvinila, že rozhodnutí je rasistické.

To byla poslední kapka a oba spolu přestali komunikovat. Během let nepřišla z ani jedné strany snaha situaci uhladit, Benzema proto přišel prvně o stříbro z ME a poté také zlato z MS. Bralo se už jako jistota, že vztah Benzema a Deschampse je nenapravitelný a pokud bude druhý jmenovaný na lavičce, kontroverzní střelec se v nominaci neobjeví. Nyní je ale vše jinak. 

"Nikdo se nemůžeme vrátit do minulosti a změnit ji. Nejdůležitější jsou dnešek a zítřek. K tomuto rozhodnutí vedly kroky včetně toho nejdůležitějšího: setkali jsme se a dlouze jsme si promluvili. Pak jsem o tom dlouho přemýšlel, než jsem se rozhodl," řekl dvaapadesátiletý Deschamps na adresu útočníka, jenž se z kauzy Valbuena bude ještě zpovídat. A to u ostře sledovaného soudu, který ho čeká v říjnu.

Mimochodem Benzemovi bude hrozit až pět let ve vězení a pokuta 75 tisíc eur.

Zpět ale k oběma kohoutům. Co si řekli, známo není. Co známo je, že to nebyl Benzema, kdo se vrátil s prosíkem. Naopak Deschamps vyrazil na misi do Madridu, aby složité vztahy urovnal a přivedl kanonýra zpět. "Oba jsme to potřebovali. Jako kouč jsem už s určitými hráči řešil složité situace a vždycky jsem ignoroval osobní pohled, protože francouzskou reprezentaci stavím nade vše, nepatří mi," uvedl trenér Les Bleus.

Ani Benzema se už ke starým bolístkám vracet nechtěl a po návratu mluvil ve velké euforii. "Jsem teď nejšťastnější muž na světě, jelikož co mě dělá nejspokojenějšího, jsou rodina a fotbal. V Madridu je to skvělé a nyní jsem zpět ve francouzském národním týmu, abych hrál na Euru. Můžu být pouze pyšný, šťastný a těším se na start šampionátu," prohlásil.

Riziko narušení harmonie

Zatímco na první pohled vše působí až dokonale vyrovnaně a euforie panuje z obnovené spolupráce i mezi příznivci, ozývají se také varovné hlasy. Hlasy, které upozorňují na to, že by Francii návrat střelce mohl přinést do funkční kabiny plné velkých jmen nesprávnou atmosféru a narušit křehkou, ale funkční harmonii.

Sám Deschamps přitom ví, jak jsou sehraná kabina a potlačení vlastních eg extrémně důležité. Jako hráč byl v týmu plných hvězd, který i díky správnému nastavení vztahů v roce 1998 ovládl mistrovství světa a dva roky na to i Evropu. A to samé se mu povedlo nastolit u výběru galského kohouta také jako trenérovi. Velká jména jako Mbappé, Griezmann, Pogba se díky tomu dokáží obětovat ve prospěch týmu, který díky tomu slaví úspěch za úspěchem.

Není to přitom tak dávno, kdy Francie poznala, co se může dít, pokud kabina nefunguje. Mistrovství světa 2010, totální fiasko, spory hráčů s koučem Raymondem Domenechem kvůli konci Nicolase Anelky na šampionátu a celonárodní skandál.

Karim Benzema při rozcvičce se spoluhráči z Francie
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Proto návrat Benzemy bude pod drobnohledem. Není to totiž tak dávno, kdy kvůli svému chování vůči jiným vzbudil obrovské emoce. Na podzim světovými médii prolétlo poločasové video z útrob stadionu, kdy Ferlandu Mendymu během duelu základní skupiny Ligy mistrů proti Mönchengladbachu říká, aby za žádnou cenu nenahrával mladému spoluhráči Viníciusovi Juniorovi, který hraje dle něj proti nim. Přitom od hráče v 33 letech by se čekalo, že spíš týmové parťáky podpoří, než shodí. Také se po velkém humbuku za svoje slova omlouval.

Další "zářez" se mu povedl rovněž loni na adresu současného útočného parťáka z francouzské reprezentace Oliviera Girouda, kterého při dotazu na vzájemné srovnání označil za motokáru, zatímco sebe popsal jako Ferrari.

S 44 zásahy druhý nejlepší střelec francouzské historie Giroud (Benzema je v této statistice desátý se 27 zásahy) ale ve veřejném vystoupení bral situaci s humorem. "Není důvod mít s Karimem problém. Člověk musí umět odpouštět a nemít vůči druhým zášť," řekl s tím, že pokud spolu ovládnou šampionát, pojedou slavit na motokáry.

I Podvín by se podobných excesů v kabině nebál. "Benzema určitě s věkem vyspěl, ale vždy bude specifickou osobností. Stačí se podívat na jeho profily na sociálních sítích... Řekl bych, že má hodně svůj styl, který ne každému bude sedět. Co se týče jeho mimofotbalových průšvihů, ty už ale, zdá se, nechal za sebou. Rovněž si nemyslím, že by se rád povyšoval nad ostatní, jak se třeba mohlo zdát na základě těch dvou zmiňovaných kauz. Každému občas něco ujede. Na druhou stranu, když o něm mluví spoluhráči, nachází pouze vlídná slova. Sám Vinícius Junior po jednom ze zápasů Realu Benzemu chválil, že mu po tréninku pomáhá s nácvikem centrů," řekl mládežnický trenér.

Jiní si ale přesto bezproblémovostí tak jistí nejsou a upozorňují, že pokud by třeba Benzema zůstal útočníkem číslo dvě za Giroudem, který Deschampse vždy výkony i góly dokázal podržet, mohlo by se to projevit na jeho náladě a přenést poté na celou kabinu.

Neproměněná penalta a zranění. Benzema by měl být ale připraven

Která strana měla pravdu, se ukáže už brzy, jelikož šampionát je v plném proudu. Benzemu a spol. ale první zápas teprve čeká a do ME vlétne se spoluhráči pěkně zostra. Bitva těžkých vah a dvou výrazných aspirantů na celkový triumf –⁠ Francie se postaví Německu, které je rovněž prošpikováno hvězdami. Další pojítko mezi oběma týmy je, že rovněž kouč Joachim Löw připravil pro EURO velké návraty –⁠ Thomase Müllera a Mattse Hummelse, které přitom pár měsíců zpět označil za neperspektivní pro národní tým.

Ještě ale zpět k Benzemovi, který v duelu potká parťáka z Realu Toniho Kroose. Zkušený střelec před šampionátem stihl v dresu galského kohouta dva přípravné duely, které ukázaly několik věcí.

Obrovskou chuť do zápasů v dresu Francie. Na Benzemovi bylo patrné, jak moc se chce při návratu předvést a ukázat, že do národního týmu vždy patřil. Taky hned v prvním utkání nastřelil tyčku a taky zazdil penaltu, což ho hodně mrzelo. Jak se líp vrátit než vstřelenou brankou. "Jsem ale velmi pyšný. Chtěl jsem hrát a předvést se, což se mi myslím povedlo. Cítil jsem se dobře," řekl po utkání.

Zraněný Karim Benzema
zdroj: REUTERS autor: Pascal Rossignol

Benzema však také mezi fanoušky vyvolal národní zděšení. V generálce na šampionát musel kvůli zdravotním potížím střídat už v 41. minutě. "Dostal ránu do kloubu a svalu pod kolenem. Není to však nic dramatického," řekl Deschamps s tím, že na duel s Němci by měl být útočník, který vyfasoval netradiční číslo 19, připraven.

Což určitě neudělalo radost v táboře Německa. Oba přípravné zápasy totiž naznačily, že trojlístek Benzema, Mbappé, Griezmann bude extrémně složité uhlídat. A pokud se sehrají, bude to skoro nemožné.

Navíc Deschamps si po generálce může mnout ruce, Benzema sice nedohrál, jeho náhradník Giroud vstřelil dva góly a v národním celku má na kontě už 46 branek. Jen pět zásahů ho dělí od nejlepšího reprezentačního střelce historie Francie Thierryho Henryho.

Z Francie tak jde oprávněně strach a je favoritem na triumf číslo jedna. I díky jménu Benzema. Zda však spojení bude natolik dokonalé, nebo se naopak potvrdí varování, ukážou až další dny a týdny. Je však na co se těšit. Francie rozhodně nudit nebude a příběh Benzema také ne.

Zdroj
ČT sport, AP, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články