Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Francie a Portugalsko zaútočí na osmifinále, Španělsko na první vítězství

Na evropském šampionátu si účast v play-off mohou v předstihu zajistit další dvě reprezentace - Francie a Portugalsko. Podaří se jim to v případě druhého vítězství v nabité skupině F. "Les Bleus" v Budapešti vyzvou domácí Maďarsko, obhájci titulu s Cristianem Ronaldem sehrají v Mnichově šlágr s Němci. Ve skupině E se po úvodní remíze budou v Seville snažit Španělé o skalp Poláků, kteří v prvním zápase podlehli Slovákům. Přímé přenosy sledujte od 14:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Portugalec Cristiano Ronaldo se raduje z gólu v síti Maďarska
zdroj: REUTERS autor: Bernadett Szabo

Francouzi se těší na atmosféru v Budapešti. Maďaři totiž mohou díky uvolněným opatřením proti koronaviru v zemi využít jako jediní z 11 hostitelů celou kapacitu stadionu. Minulou porážku 0:3 s Portugalskem vidělo podle údajů UEFA v Puskás Aréně 55 662 diváků, celková kapacita přesahuje 67 tisíc míst.

"Očekáváme velmi těžké střetnutí. Budeme hrát odpoledne v tom největším vedru a na plném stadionu. Nás soupeř bude bojovat o setrvání v soutěži," řekl francouzský obránce Raphaël Varane. "Je na nás, abychom udrželi koncentraci a mysleli jen na zápas. Bude skvělé si zase zahrát před zaplněnými tribunami," uvedl další zadák Lucas Hernández.

Maďarsko prohrálo posledních pět vzájemných zápasů, Francii naposled zdolalo před 45 lety v přípravě v Budapešti. "Naším úkolem bude ukázat to nejlepší z nás od první do poslední minuty a ze hřiště odejít se vztyčenými hlavami. Nesmíme opakovat chyby, které jsme udělali v úvodním duelu," upozornil maďarský útočník Roland Sallai.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maďarsko - Portugalsko

Němci potřebují zabrat, aby stejně jako na posledním světovém šampionátu v roce 2018 nekousali vyřazení už v základní skupině. Pokud prohrají a Maďaři současně nezdolají Francii, nemohou už trojnásobní evropští šampioni skončit na prvních dvou místech ve skupině.

"Ambice a odhodlání týmu jsou pořád příkladné. Proto víme, že to můžeme otočit. Když budeme vepředu důraznější, dokážeme Portugalsko porazit," prohlásil německý trenér Joachim Löw, jenž po Euru na reprezentační lavičce po 15 letech skončí a jeho místo převezme Hansi Flick.

Také úřadující mistři Evropy si na soupeře věří, přestože prohráli poslední čtyři vzájemná utkání a Němce nepokořili od Eura 2000. "Chceme získat další tři body. Víme, že nás čeká silný protivník, který bude také hrát na vítězství. Pokusíme se kontrolovat hru, víc držet míč a skórovat," uvedl portugalský záložník Bruno Fernandes.

Svěřenci kouče Fernanda Santose věří, že čerstvě nejlepší střelec historie ME Ronaldo potvrdí formu a naváže na dva góly proti Maďarsku. "Chce stejně jako my ostatní ukázat to nejlepší a být rozdílovým hráčem," dodal Fernandes.

Španělsko chce doma první výhru na ME, Polsko zabojuje o naději

Španělé v úvodním měření sil na Euru remizovali 0:0 se Švédy, ale proti Polákům vyhráli osm zápasů z deseti, přičemž jejich jediná porážka je stará 41 let. V posledních třech duelech vždy svého soupeře zdolali, naposled ho v přípravě v roce 2010 deklasovali 6:0. Na mistrovství Evropy jej vyzvou poprvé.

"Bude to těžké utkání. Očekáváme, že budou hrát zatažení v hluboké obraně, ale zároveň mají Lewandowského vepředu. Musíme ukázat dobrý výkon a rychle si mezi sebou předávat míč, abychom si vytvořili prostor a gólové situace," řekl španělský záložník Pablo Sarabia.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko – Švédsko

Poláci čelili po prohře 1:2 se Slováky velké kritice. Další nezdar by pro ně navíc znamenal vzhledem k vítězství Švédska nad Slovenskem konec v turnaji. Na ME přitom obhajují pět let staré čtvrtfinále.

"Víme, jak hrát a co máme dělat, abychom vyhráli. A pokud to někdo v týmu neví, bude lepší, když zůstane v kempu v Sopotách. Máme velkou vůli ukázat, že ještě není nic ztraceno. Věřím, že tento zápas pro nás bude bodem zlomu," burcoval polský obránce Jan Bednarek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články