Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbalisté už postupem a výsledky na Euru vydělali stovky milionů

Nejen čest a sláva je ve hře na evropském fotbalovém šampionátu. Čeští reprezentanti už svými výkony přinesli na účet Fotbalové asociace ČR v přepočtu už zhruba 376 milionů korun. Jen za účast v turnaji dostali stejně jako ostatní celky přibližně 236 milionů korun a dalších 140 milionů si uhráli svými výsledky. Pokud by v Baku porazili v sobotu Dány, přibude dalších 102 milionů.

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) coby pořadatel šampionátu podle agentury SID kvůli dopadům koronavirové pandemie zkrátila odměny na Euru o 40 milionů eur (1,02 miliardy korun). Snížení se nedotklo prémie za postup na šampionát, všech 24 účastníků tak získalo částku 9,25 milionu eur.

UEFA pokrátila odměny za výsledky v turnaji. Za vítězství 2:0 nad Skotskem v úvodním utkání skupiny získal tým trenéra Jaroslava Šilhavého milion eur (25,5 milionu korun), za následnou remízu 1:1 s Chorvatskem polovinu. Na závěr skupiny reprezentanti po prohře 0:1 s Anglií nezískali nic.

Postup do vyřazovací fáze vynesl českému celku 1,5 milionu eur (38,3 milionu korun) a nedělní triumf v osmifinále nad favorizovaným Nizozemskem dalších 2,5 milionu eur (63,8 milionu korun).

Pokud by národní tým v sobotním čtvrtfinále vyřadil Dánsko, za postup mezi čtyři nejlepší mužstva turnaje by FAČR inkasovala další čtyři miliony eur. Za účast ve finále je pět milionů eur (127,5 milionu korun) a za celkové prvenství pak o další tři miliony eur více (204 milionů korun).

Výsledná částka se dělí mezi asociaci a národní mužstvo. "Tyto finance jsou vždy důležité, protože účast na Euru nebo mistrovství světa je jedním ze zásadních výnosů asociace. Z těchhle peněz se dá pochopitelně realizovat celá řada programů, nejen do reprezentace. Je to něco, co se odehraje jednou za čtyři roky. Už z toho je vidět, že jeden turnaj pokryje následný čtyřletý cyklus UEFA," řekl novinářům před startem šampionátu nový předseda FAČR Petr Fousek.

Přestože UEFA kvůli pandemii oproti původnímu plánu odměny snížila, s celkovými 331 miliony eur (přes 8,4 miliardy korun) jde o rekordní částku. Na minulém Euru před pěti lety byla suma o 30 milionů eur nižší.

Je nám líto, video expirovalo.
Takhle fotbalisté slavili po výhře nad Nizozemskem
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články