Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Finové píší historii. Potrápí snajpr Pukki také fotbalový válec z Belgie?

Na 15. listopad 2019 budou fotbalisté Finska vzpomínat dlouho. V kvalifikaci porazili Lichtenštejnsko 3:0 a poprvé v historii se jim povedlo postoupit na evropský šampionát. To, o čem snila generace hráčů i trenérů, se konečně povedlo. A co teď? Nic není nemožné. A to možná ani v případě, kdy proti vám stojí ve skupině takový válec, jako je Belgie. Přímé přenosy z ME ve fotbale sledujte od 11. června na ČT sport, webu ctsport.cz a v HbbTV.

Radost fotbalistů Finska
zdroj: ČTK/AP

Finové se mohou spolehnout hlavně na Teemu Pukkiho.

Kanonýra, co v kvalifikaci o Euro nasázel deset branek.

Víc dali už jen izraelský záložník Eran Zahavi, vyhlášený anglický střelec Harry Kane a hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo.

"Byl to zvláštní pocit. Nikdy předtím jsme na sobě necítili takový tlak, jako před tímhle zápasem," vzpomíná jednatřicetiletý Pukki na večer v Helsinkách, kde je čekalo právě Lichtenštejnsko.

Jeden gól dal z penalty, přidal i další, účet přitom otevřel jeho kolega z útoku Jasse Tuominen.

3:0, mohlo se jít slavit. Finsko se poprvé dostalo na mistrovství Evropy.

"Podívejte se na to. Je to fantastické, všichni Finové na to čekali osmdesát let. Byla to dlouhá, vzrušující a úspěšná cesta," hlásil ještě na trávníku v Bolt Areně trenér Markku Kanerva.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2020

Bývalý učitel udělal první krok v roce 2016. Nejprve jako asistent a později jako hlavní kouč nakonec dovedl Finsko na vytoužený turnaj. Finy už dříve dvakrát prozatímně trénoval.

"Jako hráč jsem se snažil postoupit, poté znovu jako člen realizačního týmu, ale nikdy to nevyšlo," přiznává bývalý záložník a velký fanoušek Arsenalu, který neměl prakticky žádné trenérské zkušenosti na klubové úrovni, ale finské fotbalisty dovedl v roce 2009 na Euro jednadvacítek.

Střih.

Osm měsíců předtím byl takový úspěch hodně daleko, už jen proto, že Finové na úvod kvalifikace padli 0:2 v Udine s výběrem Itálie. 

"Byl to pro nás nejhorší možný začátek, kdy jsme čelili favoritovi skupiny, zejména s kádrem hráčů, které Itálie měla. Očekávání tehdy nebyla příliš vysoká, ale po této porážce jsme se mohli odrazit," vrací se Kanerva ke gólům Barelly a Keana, které však paradoxně Finy nastartovaly.

Markku Kanerva:

"Cílem bylo hlavně vybudovat víru v týmu. Bylo na čase prokázat hodnotu národního mužstva a posílit jeho pověst. To byla moje mise. Věřím, že v Lize národů byly položeny základy. Výhra naší skupiny v lize C nám dodala tak velkou dávku sebevědomí, což nás přimělo věřit, že bychom mohli dosáhnout úspěchu i v kvalifikaci na mistrovství Evropy."

Následovaly totiž výhry s Arménií, Bosnou a Hercegovinou, Lichtenštejnskem a Finskem. V odvetě sice opět zvítězili Italové (2:1), Bosna a Hercegovina dokonce 4:1, pak ale opět zaúřadovalo Finsko výhrou nad Arménií, zmíněným postupovým utkáním s Lichtenštejnskem. Kaňkou byla jen závěrečná prohra 1:2 v Řecku.

"V přípravě jsme neprovedli žádné změny, bylo však jasně patrné, jak si hráči uvědomují, jak je to důležité," pokračuje vyhlášený detailista Kanerva, který navíc vyhrál s týmem skupinu Ligy národů před Maďarskem a Řeckem.

A dodává: "Pamatuju si, jak jsem hned po losu skupiny říkal, že máme šanci. Zřejmě se čekalo, že Itálie skončí jako první, ale Bosna a Hercegovina, Řecko, Arménie byly týmy, které jsem vnímal jako konkurenty o druhé místo."

A co řekl, to splnil. Kanerva dotáhl tým ve skupině J opravdu za Italy. A klíčový muž Pukki mu v tom byl hlavní oporou. 

"Byl to vždy velký finský sen, který jsem v národním týmu zažíval dlouho. Byly tu dobré i špatné časy. A já jsem svou tvrdou prací chtěl dát spoluhráčům příklad. Pro mladé hráče je důležité vidět vzory, aby se zlepšili a pomohli týmu," ví střelec Norwiche, který za sezonu v jeho dresu nasázel šestadvacet gúlů ve dvaačtyřiceti zápasech.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Francie - Finsko

Po novém roce se ale stroj přece jen trochu zadrhl. V kvalifikaci mistrovství světa Finové remizovali 2:2 s Bosnou a Hercegovinou a 1:1 proti Ukrajině.

Navíc jim vůbec nevyšly přáteláky: prohráli se Švýcarskem (2:3) a Švédskem (0:2), kdy se jasně projevila absence Pukkiho. Před turnajem totiž laboroval s poraněným kotníkem. Nečekaně prohráli i s Estonskem (0:1).

Finsko nastoupí v základní skupině B proti Dánsku (v Kodani), Rusku a Belgii v (Petrohradu). Zvlášť Belgie, kandidát na evropský titul, nahání obavy.

Ne tak pro Finy.

Ti totiž třeba v loňském listopadovém přáteláku dokázali zmrazit Francii, kterou překvapivě porazili 2:0, i když měla v sestavě taková jména, jako Giroud, Ogba či Sissoko.

"Po dlouhém čekání jsme se dostali na velký turnaj. Našim cílem je probojovat se ze skupiny do vyřazovací fáze. Nejedeme tam jen na výlet. Nechceme si to jen vyzkoušet a zažít. Chceme na tom turnaji opět dosáhnout něčeho velkého," věří bývalý útočník Celticu a Schalke 04, jemuž bude krýt v bráně záda slovenský rodák Lukas Hradecky z Bayeru Leverkusen.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články