Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

"Domácí Euro": reprezentace bude během mistrovství trénovat na Strahově, na Skoty odletí v sobotu

Česká fotbalová reprezentace kvůli cestovním restrikcím ve Skotsku musí zvolit netradiční model. Přípravu na šampionát bude trávit v Praze a trénovat bude na stadionu Evžena Rošického. K utkání se Skotskem, jež se hraje v pondělí 14. 6., odcestuje v sobotu. Stejnou metodou absolvuje i další skupinové zápasy.

Český celek měl původně během šampionátu bydlet v Edinburghu, vedení reprezentace však na poslední chvíli kemp zrušilo kvůli tvrdým opatřením skotské strany proti šíření koronaviru.

Tamní úřady se na rozdíl od zbylých pořadatelských zemí neřídí protokolem UEFA a i v případě pouze jediného pozitivní testu na covid-19 hrozí karanténa celému týmu.

Vedení reprezentace tak muselo přesunout základnu během Eura do Čech. Podobně postupoval také další účastník základní skupiny Chorvatsko, které se bude rovněž chystat doma.

Národní tým definitivně potvrdil, že bude v Praze trénovat na Strahově na stadionu Evžena Rošického vedle sídla Fotbalové asociace ČR.

Dějištěm prvních dvou zápasů skupiny na Euru 14. a 18. června proti Skotsku a Chorvatsku zůstává Glasgow, následný duel s Anglií sehrají reprezentanti 22. června v Londýně.

Fotbalová asociace ČR se podle spekulací snažila o to, aby se první zápasy v Glasgow vzhledem k opatřením skotských úřadů mohly přesunout jinam.

"Já se s tou problematikou seznámil po svém zvolení. Hrozně nás handicapuje čas. UEFA i skotský svaz mají záležitosti nějak nastavené. Osobně považuji překlad do jiného dějiště za velmi málo pravděpodobný, až téměř nemožný," řekl nový předseda FAČR Petr Fousek, který byl jako nástupce předchozího šéfa Martina Malíka zvolen ve čtvrtek.

"Udělejme z nevýhody svou výhodu. Samozřejmě nějaká komunikace v této záležitosti ještě probíhá, ale nechtěl bych, aby to vyznělo, že si dáváme nějakou přehnanou naději," doplnil Fousek, podle něhož by měl být základním cílem týmu postup ze skupiny.

Sílu českého týmu i celkově EURO řešil nový Fotbal fokus podcast, který naleznete také na Spotify a dalších podcastových aplikacích:

K pondělnímu úvodnímu utkání na šampionátu odcestují svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého s dvoudenním předstihem.

V sobotu si ještě před polednem na Strahově zatrénují a odpoledne vyrazí do Glasgow. Hned po zápase se pak vrátí do Prahy.

K dalšímu utkání s Chorvatskem odletí reprezentace až den před výkopem. Předzápasový trénink netradičně absolvuje před polednem ještě doma v Praze.

Hned po skončení duelu pak podobně jako po úvodním souboji se Skotskem vyrazí zpět do Čech.

K závěrečnému utkání skupiny v Londýně se Šilhavého svěřenci vydají znovu dva dny před výkopem a předzápasový trénink budou mít už jako obvykle v dějišti. O programu v případě postupu ze skupiny se teprve rozhodne.

Vzhledem k mimořádně tvrdým koronavirovým omezením včetně povinné karantény po příjezdu do Skotska zřejmě nebude mít český tým v Glasgow žádné fanoušky. Do hlediště Hampden Parku bude moci na zápasy Eura 12 tisíc lidí.

"Čelíme rozhodnutí, které přijala vláda či autority. Ve fotbale, ať už je to UEFA nebo FAČR, jsme na to všichni krátcí, to je dáno shora. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby mohli letět partneři a fanoušci, kdyby to mohlo být normální Euro, ale pohybujeme se v postpandemické době. Takto je to nastaveno a není možné s tím nic udělat. Že by tam létal nějaký letecký most, jako jsme to znávali z minulých mistrovství, to tentokrát nebude," uvedl Fousek.

Spolu s generálním sekretářem FAČR Janem Paulym se osobně zúčastní všech tří zápasů reprezentace ve skupině. Nový předseda také navštíví páteční zahajovací utkání Eura mezi Itálií a Tureckem v Římě, kde se setká s vedením UEFA.

Národní celek se sešel k závěrečné přípravě před Eurem 30. května a od minulého pondělí se týden chystal na soustředění v Jižním Tyrolsku.

V rámci kempu sehrálo mužstvo v pátek přípravný zápas v Itálii, které podlehlo vysoko 0:4. Zpět do Čech se vrátil tým v neděli.

Výkonný výbor FAČR na svém prvním zasedání v novém složení po čtvrtečních volbách rozhodl o dějišti domácího utkání světové kvalifikace s Walesem. Reprezentanti 8. října přivítají ostrovního soupeře v pražském Edenu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články