Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Den národní ostudy" jako budíček. Studie vyzývá k zlepšení fanouškovské kultury v Anglii

Výsledky nezávislé studie připomněly násilnosti během finále fotbalového Eura a poukázaly na negativní stránku britské společnosti. Podle závěrů dokumentu o 129 stránkách, který vznikl pod vedením baronky Louisy Caseyové, mohlo nevhodné chování fanoušků vést až ke ztrátám na životech. Červencové události ve Wembley tak mají být pro britskou společnost "budíčkem" k nutné změně tamní fanouškovské kultury.

Angličtí fanoušci před finále Eura
zdroj: AP autor: Matt Dunham

"Chování velké části anglických fanoušků nebylo jen naprosto hanebné, ale také bezohledně ohrožovalo ostatní lidi na životech. Ze dne, který se měl stát oslavou národní hrdosti, se stal den národní ostudy," uvedla ve studii Caseyová.

Finálový duel mistrovství Evropy, v němž Anglie podlehla na penalty Itálii, provázely násilnosti. Domácí fanoušci se rvali s policií a někteří z nich vnikli na stadion bez lístků. Při řádění bylo zraněno 19 policistů a 86 chuligánů bylo zadrženo. "Chování fanoušků na Euru musí být budíčkem pro nás všechny. Příliš dlouho jsme takové chování považovali za normální, jako součást naší národní kultury. Místo toho, abychom se proti němu rázně postavili," píše se ve studii.

Caseyová vidí jako příčiny násilných scén ve Wembley nezkušenost pořadatelů, pozdní příjezd policejních posil, ale také vliv alkoholu a drog na chování fanoušků. Fotbalové asociaci doporučila masivní kampaň za zlepšení fanouškovské kultury.

Na stadion by podle ní vůbec neměli mít přístup lidé pod vlivem alkoholu nebo lidé provolávající nenávistná hesla a chorály. Velkým problémem jsou i vulgární a často xenofobní urážky, kterým fotbalisté čelí na sociálních sítích a které podněcují k nenávistnému chování.

"Závěry studie plně respektujeme. Pro nás z toho plyne velké ponaučení, stejně jako pro další orgány, které byly do organizace finále ve Wembley zapojené. Něco takového už nesmíme nikdy dopustit," citoval server BBC generálního ředitele Fotbalové asociace Marka Bullinghama.

Anglická reprezentace kvůli nezvládnutým pořadatelským povinnostem odehraje jeden zápas na zavřeném stadionu, pro další utkání je ve dvouleté podmínce. UEFA navíc asociaci potrestala pokutou 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články