Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chiellini: Od prvního dne jsme cítili, že je ve vzduchu cosi magického

Italští fotbalisté podle kapitána Giorgia Chielliniho už před startem mistrovství Evropy cítili ve vzduchu něco magického a věřili, že svou cestu turnajem zakončí finálovým zápasem ve Wembley. V neděli zdolali domácí Anglii 3:2 na penalty a podruhé v historii a poprvé po 53 letech ovládli Euro. Italové oslavili první zlato na velkém turnaji od mistrovství světa 2006.

Kapitán italských mistrů Evropy Giorgio Chiellini
zdroj: Reuters autor: Alberto Lingria

"Zlatá medaile symbolizuje historii. Je to splněný sen. Je to neuvěřitelné. Cítili jsme, že je ve vzduchu cosi magického. Říkali jsme si to od konce května, kdy začal sraz. Den za dnem to narůstalo. Někde uvnitř jsme cítili, že to dotáhneme do Wembley. V hlavách jsme měli Cannavara, jak drží pohár pro mistry světa, to nám přineslo štěstí," řekl Chiellini v rozhovoru pro televizi Rai Sport.

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho prodloužili sérii neporazitelnosti, která se táhne od září 2018, na 34 utkání. "Zasloužíme si to a zaslouží si to i celá Itálie. Je to úžasný pocit. Děkuji všem, kteří byli za poslední tři roky součástí téhle úžasné cesty. Užijme si to. Klíčové bylo hrát fotbal a bavit se jím. I když jsme inkasovali brzký gól, po zbytek zápasu jsme dominovali. Psali jsme tu historii a těšíme se, až to oslavíme se všemi Italy," uvedl sedmatřicetiletý střední obránce.

Anglii poslal do vedení před 67 tisíci diváky po 117 vteřinách hry nejrychlejším gólem v dějinách finálových zápasů Eura obránce Luke Shaw. V 67. minutě vyrovnal stoper Leonardo Bonucci.

"Bylo to těžké utkání. Začali jsme tím nejhorším možným způsobem. Bylo to pro nás složité, fanoušci na stadionu dali Anglii veškerou energii. Zůstali jsme ale klidní, což bylo důležité, a začali jsme hrát. O poločase jsme si řekli, že si musíme začít dobře přihrávat a střílet a že musíme kontrolovat zápas, to je cesta k vítězství," prohlásil Chiellini.

O triumfu Italů, kteří se ve finále evropského šampionátu představili počtvrté, rozhodl až penaltový rozstřel. Domácí první dvě série proměnili a vedli 2:1, poté však ani jeden ze střídajících mladých hráčů Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka neuspěl.

Poslední dva exekutory vychytal Gianluigi Donnarumma, který jako první gólman v historii Eura získal ocenění pro nejlepšího hráče turnaje. "Měl jsem štěstí, protože jsem hrál s Gigim Buffonem a teď hraju s Donnarummou. Je to úplně stejné," konstatoval Chiellini.

Tým z Apeninského poloostrova, který v generálce na mistrovství Evropy rozdrtil českou reprezentaci 4:0, nepodlehl Anglii ani v pátém utkání na velkém turnaji. Itálie ovládla šestý velký turnaj a pouze jeden triumf jí schází na nejúspěšnější evropský tým Německo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články