Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Snad bude klid už před Anglií. Schick? Může jít ve stopě Baroše, pověděl Šilhavý

Česká reprezentace z velké části splnila svůj úkol. Remíza 1:1 proti Chorvatsku jí dává nárok na postup, pokud v ostatních skupinách nenastane nečekaná konstelace. Hlavní trenér Jaroslav Šilhavý doufá, že do zápasu ve Wembley proti Anglii půjde už Česko jako jistý postupující a bude se moci s favoritem poprat bez nervozity. Všechny branky Česka na turnaji vstřelil Patrik Schick a zatím tak šlape ve stopách Milana Baroše, jenž se stal nejlepším kanonýrem Eura 2004.

Jaroslav Šilhavý cení výkon Patrika Schicka proti Chorvatsku
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

"Podle všeho by to stačit mohlo, ale jistotu v tuhle chvíli nemáme. Radovali jsme se v kabině a máme z toho radost, ale ještě to není jisté. Musíme počkat, jak se to vyvine. Věřím, že to bude rozhodnuté už před zápasem v Anglii, moc bychom si to přáli," uvedl Šilhavý.

Jeho celek vedl od 37. minuty, kdy proměnil penaltu Patrik Schick, dvě minuty po pauze srovnal Ivan Perišič.

"Máme velkou radost, protože remíza s tak silným soupeřem je velmi cenná. I hra byla celkem vyrovnaná. Soupeř měl asi trochu větší kvalitu směrem dopředu hlavně ve druhém poločase. Mrzí mě inkasovaná branka, která vznikla naší nekoncentrovaností. Ale bod bereme a uvidíme, co bude dál," řekl Šilhavý.

Jeho svěřenci v první půli Chorvaty nečekaně přehrávali kombinacemi. "Trochu nás to překvapilo. Soupeř musel vyhrát, postavil hodně ofenzivní sestavu, ale nebyl moc aktivní v napadání, takže nás nechal kombinovat. My jsme toho využili. Možná, že kdybychom byli ještě odvážnější v koncovce a kolem vápna, mohlo to dopadnout ještě lépe. Ale v druhém poločase měl soupeř útoky nebezpečnější a remíza je asi spravedlivá," uvedl trenér.

Schickovi jsem na penaltu věřil

Schick zahrával penaltu, přestože byl faulován a v tu chvíli krvácel z nosu. "Výjimka asi v tomhle případě potvrzuje pravidlo. Když jsem viděl, jak je odhodlaný a jak ostatní volali na kustody, aby mu dali čistý dres, tak jsem věřil, že to promění," řekl Šilhavý.

Schick navázal na dva góly proti Skotsku a nečekaně vede střeleckou tabulku mistrovství. Naposledy dal český hráč na velkém turnaji více branek v roce 2004, kdy Milan Baroš s pěti trefami vládl kanonýrům na šampionátu v Portugalsku.

"Víme, že Patrik je skvělý útočník a umí dávat góly, což tady potvrzuje. Chci věřit, že půjdeme do další fáze a Patrik nás dál požene svými góly. A že ještě neřekl poslední slovo. Milan Baroš byl taky skvělý útočník, nejlepší střelec v Portugalsku. Kdyby to takhle vyšlo i Páťovi, přál bych mu to," uvedl Šilhavý.

Oproti zápasu se Skotskem udělal jednu změnu v základní sestavě. Tomáš Holeš v záloze nahradil Alexe Krále a pomáhal hlídat chorvatskou hvězdu Luku Modriče.

"Modrič hrál hodně v hloubi pole, hodně si bral míče odzadu. Tomáš tam byl i z tohohle důvodu. Plnil roli šestky a doplňovali se s Tomášem Součkem, takže se podílel i na výstavbě útoků. Spokojenost s ním," dodal Šilhavý, jehož tým se hned po utkání přesouvá do Prahy, kde má během Eura základnu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články