Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skotové obdivovali Schickův velegól z půlky. Premiéra jim pořádně zhořkla

Skotská média považují prohru domácího týmu proti České republice za hororový vstup na akci, na niž jejich reprezentace čekala přes dvě desetiletí. Vyznamenali počínání Patrika Schicka, jenž překonal vyběhnuvšího brankáře Davida Marshalla střelou ze 45 metrů. Výsledek také nevyhovuje lehce favorizovanému Chorvatsku, které neuspělo proti Anglii.

"Třiadvacet let čekání. Ale stačilo méně než 90 minut, aby se naděje změnila v horor," uvedl skotský deník Daily Record ve svém internetovém vydání. "Měli jsme sen, ale všechny naše noční můry se na stadionu Hampden zhmotnily, když se Skotsko nevrátilo na velký turnaj s vítězným křikem, ale s fňukáním," přidal list The Herald na webu.

Českému týmu zařídila vítězný vstup do skupiny D, kde jsou ještě Anglie a Chorvatsko, největší ofenzivní zbraň Schick. Útočník Leverkusenu se nejprve trefil ve 42. minutě a pojistku přidal v 52. minutě po nevídané ráně, jejíž záběry obletěly svět.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Skotsko - Česko: Schick - 0:2 (52. min.)

"Pohotovou hlavičkou otevřel skóre krátce před pauzou, ale jeho druhý gól, znamenitý padesátimetrový lob přes skotského brankáře Davida Marshalla, bude soutěžit o nejhezčí trefu turnaje," vyzdvihl deník The Scotsman.

"Schickova bomba domácí uzemnila. Český útočník si zaslouží velké uznání, jak rychle vyhodnotil situaci. Jeho drzý pokus z 50 metrů se točil vzduchem a zapadl za Marshalla do sítě. Skotové si mohli jenom povzdechnout, že takovému gólu šlo předejít," konstatoval The Herald.

Média se shodla, že skotská reprezentace si výrazně zkomplikovala situaci a dostala se pod tlak před pátečním zápasem s ostrovským rivalem Anglií, která má tři body po vítězství 1:0 nad Chorvatskem.

"Šance Skotska na postup do vyřazovací fáze už po prvním zápase visí na vlásku," napsal Daily Record. "Byl to příběh frustrace. Naše zahozené šance spolu se špatnými rozhodnutími v klíčových chvílích. Sen ještě úplně neumřel, ale Skotsko si to občas dokáže pěkně zkomplikovat," dodal The Herald.

Chorvati si všimli mezer v české defenzivě, ale z konfrontace mají lehké obavy

"Vítězství Čechů není dobrá zpráva pro Chorvaty," komentoval výsledek utkání záhřebský deník Jutarnji list, podle kterého jsou nyní čeští reprezentanti před pátečním zápasem s chorvatskými vicemistry světa plni adrenalinu a nejspíš věří, že v něm mohou znovu překvapit. "Nebudeme to mít s rozjetými Čechy po jejich vítězství vůbec lehké," míní list. Chorvatský tým začal ve skupině D nedělní porážkou 0:1 s Anglií.

Je nám líto, video expirovalo.
Zákroky Tomáše Vaclíka v utkání se Skotskem

"Česká obrana nebyla příliš jistá, kromě Schicka se ale ve velké formě ukázal i brankář Vaclík, který předvedl několik povedených zákroků," píše chorvatský deník, podle kterého se v dobrém světle předvedli i Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Hlavně ale vyzdvihl druhou branku Patrika Schicka, která má velkou šanci vstoupit do historie podobně jako před 45 lety "dloubák" Antonína Panenky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články