Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kluci jeli i nad své možnosti. Získali jsme v Evropě obrovský respekt, hodnotil Šilhavý

Za překonání výkonnostního stropu označil trenér Jaroslav Šilhavý působení českých fotbalistů na mistrovství Evropy. Na druhou stranu ho mrzí, že záložník Vladimír Darida ukončil po šampionátu reprezentační kariéru. Pásku po něm převezme další středopolař Tomáš Souček.

"Kluci zaslouží uznání. Dostává se jim ho nejen u nás, ale i v zahraničí. Měl jsem možnost mluvit s trenéry týmů, proti kterým jsme hráli, i s dalšími. Získali jsme obrovský respekt v Evropě. Před turnajem jsem říkal, že postup ze skupiny je náš první krok a cíl. Ten se nám podařil, a nejen ten. Vůbec jsme se neztratili. Jsem na tým hrdý. Sportovně si myslím, že se vymáčkl ještě víc, než měl," řekl Šilhavý.

Český tým postoupil z třetího místa z těžké skupiny, kde postupně zdolal Skotsko 2:0, remizoval s Chorvatskem 1:1 a prohrál s Anglií 0:1. V osmifinále poté nečekaně zvítězil nad Nizozemskem 2:0 a v sobotním čtvrtfinále podlehl Dánsku 1:2. Před Eurem přitom reprezentanti patřili k outsiderům.

"Jestli to byl strop? Já bych řekl, že skoro přes. Myslím, že kluci jeli i nad své možnosti. Chtěli udělat ten výsledek. A abychom ho dosáhli, musí to být vše do mrtě. Tým se musí vydat, musí se vše sejít. Aniž bych to chtěl shazovat, soupeři měli také šance. Kdyby se Skotsko nebo Holandsko dostaly do vedení, mohlo to být jinak," pokračoval Šilhavý.

Zklamání z vyřazení ve čtvrtfinále ho ještě úplně neopustilo. "Ty dva volné dny, co jsem teď byl doma, jsem to ještě cítil tak, jako kdybych turnaj absolvoval jako hráč. Čeká mě analýza jednotlivých zápasů, konkrétní čísla. Teď si to zpětně zhodnotíme a doceníme, co se nám povedlo," popsal Šilhavý. "Jestli bych něco udělal jinak? Vždy to jde udělat líp, nikdo není neomylný. Ale nenapadá mě nic, že bych něco vypíchnul," doplnil.

Daridovo rozhodnutí bylo překvapením

Nečekal, že po Euru ve 30 letech ukončí reprezentační kariéru kapitán Darida. "Překvapilo nás to hodně. Myslím, že Vláďa má každému mužstvu co dát. Mrzí nás to, ale museli jsme respektovat jeho rozhodnutí, důvody byly rodinné. Říkali jsme mu, že dveře má pořád otevřené. Kdyby se něco stalo, telefon na nás má. Ale byl rozhodnutý. Za sebe říkám, že je to škoda. Jako kapitán plnil svou roli na hřišti i mimo hřiště velice dobře a skvěle se s ním komunikovalo. Bude nám chybět," upozornil Šilhavý.

Novým kapitánem bude Souček z West Hamu. "Všichni jsme Suka s (obráncem) Vláďou Coufalem sledovali, jak se jim daří ve West Hamu. Přinesli tam takovou pohodu, mají dobrou povahu. Suk se chová všude přirozeně, ať to bylo ve Slavii, ve West Hamu nebo u nás. Šíří kolem sebe dobrou náladu," podotkl zkušený stratég.

Patrik Schick se raduje z gólu v chorvatské síti
zdroj: AP autor: Paul Ellis

Pět ze šesti českých gólů na šampionátu dal útočník Patrik Schick. Stejně branek si připsal Portugalec Cristiano Ronaldo, který je v čele střelecké tabulky díky tomu, že má navrch ještě jednu asistenci. "Jsem rád, že díky Páťovi a jeho produktivitě jsme se dostali takhle daleko. Bez toho týmu by samozřejmě asi nebyl takhle vysoko. Věřím, že to už udrží, že ho nedoženou a že budou s Ronaldem nejlepší." 

Útočná fáze? Skoro nejhorší

Připustil, že národní tým ale jinak ofenzivní fáze limituje. "Ukazuje se, že naše liga je fyzicky náročná. Všechna mužstva jsme o pět kilometrů přeběhali, jsme fyzicky zdatní, ale v útočné fázi jsme byli skoro nejhorší. Výstavba od brankáře, přechodová fáze, finální fáze jeden na jednoho," vypočítal Šilhavý, který vede mužstvo od podzimu 2018 a vedle úspěchu na Euru s ním postoupil do elitní divize Ligy národů.

"Jsme u týmu tři roky. Myslím, že jsme ho pořád posouvali nahoru. Teď je otázka, jestli už jsme nahoře. Jestli už z toho týmu nejde nic víc, nebo ještě z něj něco vymáčkneme. Jsme malá fotbalová země, jsme na 40. místě na světě. Je potřeba, aby se co nejvíc kluků dostalo do vyspělých evropských lig. Byli by vyhranější a přizpůsobivější pro evropský fotbal. Pak můžeme pomýšlet na to, abychom se ještě mohli někam posunout dál."

V září čeká jeho svěřence pokračování kvalifikace o mistrovství světa, kam česká reprezentace postoupila v samostatné historii jen v roce 2006. "Samozřejmě všichni uděláme maximum, abychom to zvládli. Bylo by to pěkné. Věřím, že vystoupení na Euru klukům pomůže, i co se týče sebevědomí," zakončil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články