Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kalas už je zdravotně v pořádku a hlásí: V obraně máme spoustu věcí na zlepšení

Panovaly obavy, že kvůli problémům se svalem bude muset mistrovství Evropy vynechat. Tomáš Kalas se ale dokázal dát dohromady a na úvodní duel šampionátu je stoprocentně připraven. V sestavě proti Skotům by měl vytvořit stoperskou dvojici s Ondřejem Čelůstkou, a i když jim generálka s Albánií vyšla, osmadvacetiletý obránce cítí, že je ještě na čem pracovat. 

Kalas vynechal páteční přípravný zápas v Itálii (0:4), proti Albánii už ale odehrál celých 90 minut. "Zdravotně jsem v pořádku. Těch 90 minut by bylo těžké zvládnout, kdybych v pořádku nebyl. Podle mě to bylo jen z toho, že jsem najížděl zpět do tréninkového procesu. Měl jsem zatuhlý sval, který povolil. Naštěstí to bylo včas. S Itálií by to byl risk, s Albánií už ne," řekl Kalas, který se s týmem v Praze chystá na pondělní úvodní zápas na Euru v Glasgow proti Skotsku.

Pokud se nestane nic mimořádného, měl by podle asistenta trenéra Jiřího Chytrého nastoupit v základní sestavě na stoperu spolu s Ondřejem Čelůstkou. "Důvěra je důležitá, ale na hřišti jsme viděli, že je tam spousta věcí, na kterých se dá ještě zapracovat a vylepšit je. Ať už z hlediska nás obránců, nebo celého týmu. To, že jsme byli pochváleni, je sice pěkné. Ale my sami víme, že spoustě situací se dalo zabránit, i tomu gólu. Když na sebe budeme tvrdí a budeme zkoumat veškeré chyby, bude to ještě lepší," prohlásil Kalas.

Obrannou otázku v národním týmu řešil Fotbal fokus podcast:

Základní skupina na britských ostrovech je pro něj ideální. "Pro mě to je asi nejlepší možný los, protože se budu cítit skoro jako doma ve Skotsku a v Anglii. Znám některé hráče z naší ligy, může to být trochu lehčí a můžu ostatním poradit. Ale celkově si nemyslím, že to bude o mnoho jiné, jestli budeme hrát ve Skotsku, v Anglii nebo kdekoliv jinde. Pořád to budou těžké zápasy," konstatoval Kalas.

Euro se bude netradičně hrát v 11 zemích a český tým navíc bude k utkáním létat z Prahy, kde má základnu. "Já na Euru nikdy nebyl. Takže je to pro mě něco jiného, ať je formát turnaje jakýkoliv. Je to něco, proč fotbal hraju. Ale dovedl bych si představit, že kdyby se hrálo jen v jedné zemi a my tam měli kemp, tak by atmosféra byla ještě lepší. Ale nedá se nic dělat. Aspoň jsme doma, máme vše podle našich představ a nemusíme se na nikoho jiného spoléhat," řekl Kalas.

Po úvodním zápase v Glasgow proti Skotsku nastoupí jeho tým 18. června tamtéž proti Chorvatsku a skupinu uzavře za další čtyři dny v Londýně proti Anglii. "Klíčový bude každý duel. I vzhledem k tomu, že se dá postoupit i z třetího místa. První zápas je specifický v tom, že vás může nakopnout do celého turnaje. Mít tři body z prvního zápasu, to by se dýchalo líp. Takže může být o něco klíčovější než ostatní klíčové," dodal olomoucký odchovanec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články