Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Česká cesta Eurem končí i přes Schickův gól ve čtvrtfinále. Dánsko zvítězilo 2:1

Český tým se do semifinále mistrovství Evropy nepodívá. Ve čtvrtfinále hraném v ázerbájdžánské metropoli Baku podlehl dánskému výběru 2:1, když snižoval Patrik Schick. Zapsal se tak vedle Milana Baroše mezi nejlepší české střelce Eura v historii. Dánové narazí na Anglii, krerá přejela Ukrajinu 4:0. Přímé přenosy z turnaje sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Dán Thomas Delaney střílí gól do sítě českého týmu
zdroj: REUTERS autor: Tolga Bozoglu

Dva dánské góly z úvodu a konce prvního poločasu položily základ úspěchu týmu kolem trenéra Kaspera Hjulmanda, který si postup do čtvrtfinále zasloužil za drtivé vítězství nad Walesem 4:0. I Češi přejeli v osmifinále svého soupeře, Nizozemsko padlo 0:2. Dánové už ale byli nad jejich síly.

"Jsem pyšný na všechny - hráče i realizák. Můžeme odjet s hlavou vztyčenou a čistým svědomím, že jsme pro to udělali maximum. Jsem vážně hrdý na celý tým. Největší síla je v tom, jak držíme při sobě. Nikdo nám před turnajem nevěřil, dneska jsme se semkli. I kluci, co nehráli na turnaji, tak dokázali pořád makat v tréninku a vytvářet skvělou atmosféru. Měli jsme tu něco speciálního," řekl v rozhovoru pro ČT sport Tomáš Vaclík.

"Jsme hodně zklamaní, v kabině byly i slzičky. Osobně jsem na kluky hrdý za to, co se nám podařilo. Jak jsme Dány pustili do vedení, vývoj to ovlivnilo. Maličkosti rozhodovaly o konečném výsledku. Naši hráči prokázali obrovskou vůli, ale gól na prodloužení se nám nepodařilo vstřelit," dodal trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho soubor vstoupil do utkání nejhůře, jak mohl. Po krátké oťukávané Dánové otevřeli skóre hned z první standardní situace. Delaney při rohu, který se ale pravděpodobně neměl kopat, zůstal ve vápně naprosto nepokrytý a hlavičkou pohodlně už v páté minutě zakončil za Vaclíka.

Studená sprcha. Dánsko bylo dál na míči a nehodlalo jej za žádnou cenu půjčit, a když už se k němu dostal Ševčík, který opět nastoupil místo Jankta, přihrávku pokazil. V 11. minutě se kličkou přes Mähleho do obrany dostal Schick, jeho střela však byla zblokována Coufalem.

Na druhé straně se k dlouhému míči za defenzivu dostal přes nekoncentrovaného, navrátivšího se Bořila záložník Damsgaard, ale jeho vzkaz v síti i přes pohlednost celé akce neskončil. Odpověď mohla přijít záhy od Ševčíka, jenže balon posunutý přes Součka skončil kdesi na atletické dráze olympijského stadionu v Baku.

Kvůli složité cestě a následným koronavirovým opatřením bylo v hledišti jen zhruba dvě stě českých fanoušků, kteří mohli sledovat, jak Dánové dál hrozili. K šanci se po diskomunikaci mezi Součkem a Bořilem dostal opět Delaney, avšak od jeho kolene šel míč do zámezí.

Schmeichelovo vyběhnutí v polovině půle mohl po Masopustově přihrávce potrestat na turnaji skvěle hrající Holeš, ale gólmana Leicesteru nepřelstil. Český tým byl postupně na míči víc a víc, dařilo se mu prokombinovávat a dostávat před bránu. Nadějně vypadající přímák pak po půlhodině hry nezužitkoval nabíhající Čelůstka.

Utkání Česko - Dánsko
zdroj: ČTK/AP

Velkou šanci pak po brejku zlikvidoval Vaclík, když se k popostrčení od Dolberga hnal k zakončení Stryger Larsen. A když Součkovi nevyšly nůžky a Holešovi střela, v dalším brejku zahrozil Damsgaard, jehož tvrdou střelu Vaclík vyboxoval.

Další dánská akce už nicméně byla gólová. Coufal nestihl rozběhnutého Mähleho, který na milimetr přesně nacentroval míč do malého vápna k Dolbergovi, a ten si tak mohl tři minuty před koncem poločasu zapsat už třetí trefu na turnaji.

Nebylo nač čekat. Šilhavý do druhé půle nasadil Krmenčíka a Jankta místo Masopusta s Holešem. A Krmenčík, který aktuálně vyjednává o přestupu do Slavie, hned vyzkoušel Schmeichelovu pozornost, míč se od dánského gólmana ale odrazil. Vzápětí vypálil halfvolejem i Barák, nůžkami zahrozil Schick.

Češi do pokračování vlétli jako uragán a tentokrát už tlak skončil úspěšně. Schick si ve vápně naběhl na dobrý Coufalův centr a zblízka dokázal ve 49. minutě snížit k levé tyči. Útočník Leverkusenu tak pátým gólem dorovnal nejlepšího českého střelce historie Eura Milana Baroše.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK/AP

Hlušší čtvrthodinku přerušilo po prohraném souboji až nepříjemné zranění Součka, jehož trefily špunty dánského hráče do ucha, a Čelůstka odkulhávající ze hřiště. Nahradil ho plzeňský kapitán Jakub Brabec, který si tak připsal vůbec první minuty na letošním ME – a hned musel blokovat střídajícího Poulsena.

Dánové využívali dobrého postavení, skvěle blokovali, což byl případ třeba Christensena a jeho vysoké nohy před dlouhý centr na Krmenčíka. Češi navíc lacině ztráceli, což mohla využít Poulsenova dělovka z první, proti níž ovšem Vaclík zvládl zasáhnout.

Deset minut před koncem nahradil Vydra notně unaveného Schicka a do hry se dostal i kapitán Darida za Ševčíka. Do rozkouskované hry se však stále častěji vkládaly emoce. Krmenčík dostal žlutou kartu za řeči na rozhodčího, když reklamoval faul na Vydru, za faul viděl téže kartu i Kalas. A když minutu před koncem šestiminutového nastavení neprostřelil Schmeichela z voleje ani Barák, brány semifinále se pro český tým uzavřely.

"Přidali jsme jednoho útočníka, snažili jsme se to zrychlit, hrát víc nahoru, prostě mít tlak. Vypadalo to nadějně, rychlý gól, ale bohužel. Na konci jsme nenašli žádné řešení. Rozdíl oproti předešlým utkáním asi byl, že jsme byli vycuclí a neměli už sílu. Dánové byli hratelní, mrzí nás to," hodnotil v rozhovoru pro ČT sport Patrik Schick.

"Zápas byl přesně takový, jaký jsme čekali. Chci smeknout před Českou republikou. Měli jsme předtím zápasy, ve kterých jsme vyhráli pohodlně 4:0 a 4:1, teď to byl těsný výsledek. Jsem velmi hrdý na tým, že jsme se dostali do semifinále Eura. Můj obdiv má i český tým, rozloučil se důstojným výkonem," řekl dánský trenér Hjulmand.

ČR - Dánsko 1:2 (0:2)

Branky: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Krmenčík, Kalas (oba ČR). Diváci: 16 306 (omezený počet).

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka (65. Brabec), Kalas, Bořil - Holeš (46. Jankto) - Masopust (46. Krmenčík), Souček, Barák, Ševčík (80. Darida) - Schick (79. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Dánsko: Schmeichel - Christensen (81. Andersen), Kjaer, Vestergaard - Stryger Larsen (71. Wass), Höjbjerg, Delaney (81. Jensen), Mähle - Damsgaard (60. Norgaard), Dolberg (59. Poulsen), Braithwaite. Trenér: Hjulmand.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články