Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi po remíze s Chorvatskem nakročili do osmifinále, Schick vládne střelcům

Velmi důležitý bod si ve druhém utkání na evropském šampionátu připsali čeští fotbalisté. Po vyrovnaném průběhu remizovali s Chorvatskem 1:1 a vzhledem k formátu turnaje se výrazně přiblížili k postupu do play-off. Opět skóroval Patrik Schick, který ve 37. minutě proměnil penaltu a třetím gólem na Euru se osamostatnil v čele tabulky střelců. Konečný výsledek stanovil v úvodu druhé půle po individuální akci Ivan Perišič.

Patrik Schick proměňuje penaltu v utkání ME proti Chorvatsku
zdroj: REUTERS

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého tak navázali na úvodní vítězství 2:0 nad Skotskem a ve skupině D už disponují ziskem čtyř bodů. Před večerním ostrovním derby se posunuli na první místo před favorizovanou Anglii.

"Máme velkou radost, protože remíza s takhle silným soupeřem je velmi cenná. Radovali jsme se v kabině, ale ještě to není jisté. Musíme počkat, jak se to vyvine," řekl Šilhavý.

Schick se postaral o úvodní trefu poté, co byl ve vzdušném souboji v pokutovém území knockoutován Dejanem Lovrenem. Hlavní rozhodčí Carlos del Cerro Grande ze Španělska nařídil s pomocí videozáznamu penaltu, kterou sám "postižený", jemuž ihned po zákroku začala velmi silně téct krev, chladnokrevně proměnil.

"Úplně mimo jsem nebyl, takže jsem si na ni věřil. Cítil jsem ve vzduchu gól," popsal situaci útočník německého Leverkusenu.

Úřadující vicemistři světa, kteří se během prvního poločasu víceméně hledali, odpověděli krátce po návratu z kabin. Andrej Kramarič bleskově rozehrál z hloubi pole přímý kop, Perišič na levém křídle utancoval Vladimíra Coufala a tvrdou ranou na vzdálenější tyč překonal bezmocně plachtícího brankáře Tomáše Vaclíka.

První poločas však patřil českému týmu. V úvodních minutách několikrát zamkl favorizovaného soupeře v jeho pokutovém území, ale Coufalovu střelu obětavě zastavil stoper Vida a Součkova hlavička po rohovém kopu Jankta skončila těsně nad. 

Na druhé straně špatně rozehrál Vaclík, nicméně Rebič na centr z pravého křídla nedoskočil.

Více ale hrozili nabuzení Češi. V 19. minutě prošel kapitán Darida středem k velkému vápnu Chorvatů, Janktův střílený centr si na zadní tyči našel Coufal, v nadějné pozici oslovil Schicka, jenže produktivního snajpra zradila "pravačka".

Luka Modrič a spol. kontrovali signálem z rohového kopu. Perišič si odskočil na hranici pokutového území a naštěstí pro Vaclíka trefil přímo jeho připravenou náruč. Náruč brankáře naopak netrefil Schick a skóroval. Naposledy dal český hráč na velkém turnaji více gólů v roce 2004, kdy Milan Baroš s pěti brankami opanoval tabulku střelců na ME v Portugalsku.

Chorvaté mohli okamžitě odpovědět. Držitel Zlatého míče Modrič obral Masopusta, nezištně vyslal do samostatného úniku Rebiče, který tváří v tvář Vaclíkovi tvrdou ranou překopl břevno.

Na Kramaričovu rychlou rozehrávku a Perišičovu střelu z úvodu druhé půle ovšem Šilhavého svěřenci odpověď nenašli. Křídelník Interu Milán potvrdil 29. reprezentačním zásahem pozici nejlepšího kanonýra z aktuální nominace. "Myslím si, že kdybych špatně neuklouzl, ještě bych Perišiče stihl zblokovat. Ale na to se nemůžu vymlouvat. Špatně jsem se obul na druhý poločas a on to bohužel proměnil," vyčítal si Coufal.

Vrátit vedení mohl Čechům Souček, jehož přízemní pokus v 52. minutě těsně minul tyč. Poté ještě Bořila v dobré pozici zblokoval Lovren.

V závěru mohli rozhodnout i Chorvaté, kteří stejně jako soupeři k zápasům na Euru létají a trénují ve vlasti. Střídající Vlašič ale v 73. minutě mířil ve velmi dobré pozici nad a Petkovičův pokus srazil mimo Kalas.

"Vzhledem k průběhu zápasu bychom byli radši za tři body, ale i tak jsme neprohráli druhé utkání po sobě. Myslím si, že jsme dobře rozjetí, a doufáme, že nám to bude stačit," uvedl český kapitán Vladimír Darida.

Chorvatsko - Česko 1:1 (0:1)

Branky: 47. Perišič - 37. Schick z pen. Rozhodčí: Grande - Yuste, Fernández - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Lovren - Masopust, Bořil, Hložek. Diváci: 5607 (omezený počet).

Chorvatsko: Livakovič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrič, Kovačič (87. Brozovič) - Perišič, Kramarič (62. Vlašič), Brekalo (46. Ivanušec) - Rebič (46. Petkovič). Trenér: Dalič.

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Holeš (63. Král), Souček - Masopust (63. Hložek), Darida (87. Barák), Jankto (74. Ševčík) - Schick (74. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články