Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Češi na "oranjes" umí zahrát. Potřebují ale zlepšit ofenzivu a nahradit Bořila

Čeští fotbalisté změří v osmifinále mistrovství Evropy v Budapešti síly s Nizozemskem. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou usilovat o první vítězství v play-off velkého turnaje od roku 2004. Favoritem utkání je výběr "oranjes", který vyhrál všechny tři zápasy ve skupině a zatím vstřelil na šampionátu nejvíc branek. Reprezentace doufá v podporu tisícovek fanoušků, kteří se do maďarské metropole chystají. Přímý přenos sledujte od 17:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zatímco Nizozemci na turnaji porazili Ukrajinu, Rakousko i Severní Makedonii, český celek postoupil do vyřazovací části coby druhý ze čtyř nejlepších týmů na třetích místech, které doprovodily do osmifinále první dvě mužstva z každé skupiny.

Reprezentanti na úvod turnaje zvítězili 2:0 nad Skotskem, pak remizovali 1:1 s Chorvatskem a v úterý prohráli 0:1 s Anglií. Všechny tři české branky dal útočník Patrik Schick.

Trenéři cítí, že se mužstvo musí zlepšit v útoku. "Ofenzivní hra je to, co nás limituje. Jednoznačně je to to, v čem se musíme zlepšit, pokud chceme pomýšlet na to, abychom byli úspěšní ve vyřazovací fázi. Holandsko považujeme za jeden z top týmů i favoritů turnaje. Ale věříme, že pokud podáme optimální výkon, jsme ve vyřazovacích bojích schopni čelit každému soupeři," řekl asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Národní tým vyhrál zápas vyřazovací fáze na velké akci naposledy před 17 lety na šampionátu v Portugalsku, kde došel do semifinále.

Tehdy Češi na turnaji narazili i na Nizozemsko, které po památném obratu z 0:2 porazili 3:2. Současný kouč Šilhavý v té době dělal asistenta Karlu Brücknerovi.

Reprezentantům se vůbec proti Nizozemsku poměrně daří, vyhráli čtyři z posledních šesti vzájemných duelů.

V kvalifikaci o Euro 2016 si připsali dvě vítězství o gól, poslední triumf 3:2 v Amsterdamu ze současné české nominace pamatují autor jedné branky obránce Pavel Kadeřábek, kapitán Vladimír Darida, stoper Tomáš Kalas a coby náhradníci brankáři Tomášové Vaclík a Koubek.

"Vzájemná bilance je asi pro nás Čechy lepší, ale už je to nějaká doba, co se s nimi hrálo. V Holandsku se naposledy vyhrálo, ale teď to bude úplně jiný zápas. Myslím, že to nebude hrát nějakou roli," řekl český bek Aleš Matějů, který by mohl na levém kraji zastoupit Jana Bořila, jenž nemůže hrát kvůli dvěma žlutým kartám.

Nizozemci, kteří se v roce 1988 stali mistry Evropy, jsou tradičně velmi silní do ofenzivy. K hlavním hvězdám patří útočník Memphis Depay či záložník Georginio Wijnaldum, na Euru naopak chybí kapitán a lídr obrany Virgil van Dijk.

"Nizozemci mají výborné individuality, ať už Wijnaldum, nahoře Depay nebo napravo Dumfries. Hrají v pro mě ne moc oblíbeném rozestavení 3-5-2 a mají ho dobře zmáknuté. Jsou silní v kombinaci, ale mají i smrtící protiútok. Na to si budeme muset dát pozor," uvedl český záložník Tomáš Holeš.

Národní tým na rozdíl od zápasů skupiny v Glasgow a Londýně, kde platila přísná opatření proti koronaviru, poženou vpřed tisíce fanoušků.

V Budapešti může být jako v jediném z 11 pořadatelských měst Eura při zápasech zaplněn stadion ze 100 procent. Kapacita Puskás arény je přes 60 tisíc míst.

"Je to po strašně dlouhé době, co se může hrát před fanoušky a bude plný dům. Určitě je to z Čech pro fanoušky blíž (než z Nizozemska). Věřím, že bychom jich tam mohli mít víc a prostředí by pro nás mohlo být lepší," řekl Matějů.

Nizozemci startují na velké akci poprvé od roku 2014, kdy získali bronz na mistrovství světa. Na Euru jsou ve vyřazovací fázi po 13 letech. Svěřenci trenéra Franka de Boera ale aktuálně sedmkrát za sebou neprohráli a na Čechy si věří.

"Ne že bychom Česko podceňovali, ale zároveň to pro nás není špatný soupeř. Když se podíváte na turnajového pavouka, uvidíte, že spousta slavných soupeřů je na opačné straně. Mohli jsme narazit na určitě těžšího protivníka. Česko má však také dobrý tým a my k tomu přistoupíme jako k vrcholnému zápasu," řekl Wijnaldum, s třemi brankami nejlepší střelec týmu na turnaji.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články