Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čech o ambicích Čechů: role outsiderů jim sedí, kluci měli výborné sezony

Při naprosté většině úspěchů novodobé české fotbalové reprezentace stál v bráně Petr Čech. Skupina D, v níž Česko nastoupí, má podle něj dva týmy, které mohou zasáhnout do finálových bojů – Anglii a Chorvatsko. Ani proti domácímu Skotsku podle něj nebudou Češi favorité, což je podle něj ale výhodnější pozice. Národní tým zvládl v poslední době porazit Anglii a odehrál i výtečné utkání proti elitní Belgii, a tak není bez šancí. První utkání Skotsko–Česko sledujte na kanálu ČT Sport i webu ctsport.cz v pondělí 14.6. od 14:20.

Petr Čech při protestech proti Superlize
zdroj: ČTK/AP

"Češi mají podle mě ve skupině dva týmy, které můžou dojít daleko. Čeká je těžká práce. Výhodou jim může být to, že do žádného zápasu nejdou jako favorit. Zadruhé si v poslední kvalifikaci (o Euro) vyzkoušeli, že Anglie se porazit dá, dokázali ji porazit v Praze. Po výborném výkonu zase remizovali v březnu s Belgií. Ukazuje to, že když zápas sedne a sejde se to, tak se každý dá porazit," řekl Čech novinářům v on-line rozhovoru zprostředkovaným agenturou Sport Invest, která ho zastupuje.

"Tým je složený z hráčů, kteří měli vesměs úspěšné působení v klubech v průběhu sezony. Slávisté měli výborný rok, vyhráli ligu. Kluci tady v Anglii (Vladimír Coufal a Tomáš Souček) s West Hamem zažili to samé, podařilo se jim prosadit do základní sestavy a nastupovali pořád. Nerad bych zapomínal na ostatní. Tým může být dobře připravený a věřím, že to zúročí," uvedl devětatřicetiletý Čech.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého vstoupí do turnaje v pondělí v Glasgow proti domácímu Skotsku. "V prvním zápase budou muset Češi vyhrát, aby potom měli šanci třeba překvapit jednoho z dalších soupeřů. Možná, že jim ten bodový zisk bude stačit. Když by se podařil vstup do turnaje vítězstvím ve Skotsku, tak by tým dostal impulz i do dalších dvou zápasů, kde by mohl výsledkově překvapit a třeba postoupit ze skupiny," prohlásil poradce sportovního a technického úseku Chelsea.

Incident Kúdela–Kamara vášně neovlivní

Nemyslí si, že by duel v Glasgow mohl ovlivnit březnový incident z odvetného osmifinále Evropské ligy, po němž slávista Ondřej Kúdela dostal desetizápasový trest od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče Glena Kamary z Rangers.

"Tím, že se to stalo v zápase s Rangers, se to spíš týká jenom fanoušků Rangers. Na zápase národního týmu jsou i fanoušci ostatních týmů a myslím si, že většinou se věci z klubů nepřelévají do národních týmů. Nemyslím si, že by to mělo na mistrovství Evropy hrát velkou roli," konstatoval plzeňský rodák Čech.

"Určitě budou nepřátelští v tom, že budou chtít vyhrát a budou tlačit svůj tým, protože je obrovská výhoda mít podporu domácího publika na mistrovství Evropy. Určitě ji budou chtít využít. Nemyslím si, že ta kauza ze zápasu Evropské ligy by měla nějakým způsobem ovlivnit mistrovství Evropy národních týmů," řekl bývalý brankář Blšan, Sparty, Rennes, Chelsea a Arsenalu.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články