Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Byli jsme lepší než Itálie, litoval Busquets. Kouč Enrique přirovnal duel k jízdě sporťáků

Po proměněné rozhodující penaltě Itala Jorginha musel přijmout, že se Španělskem na vytoužené finále mistrovství Evropy nedosáhne. Kouč "la roji" Luis Enrique ale trpký moment vzal sportovně. Popřál soupeři, ať vyhraje boj o titul, a vychválil své svěřence, kterým by dal za výkony jedničku. Dle něj hráči ukázali, že se jednoznačně zařadili mezi nejlepší výběry na turnaji.

Kouč Luis Enrique utěšuje španělské hráče
zdroj: REUTERS autor: Andy Rain

Španělsko v londýnském Wembley po hodině hry prohrávalo po trefě Federica Chiesy, ale o 20 minut později vyrovnal střídající Álvaro Morata. Ani třetí duel "la roji" ve vyřazovací části nepřinesl rozhodnutí v normální hrací době. Na rozdíl od čtvrtfinálového souboje se Švýcary ale penaltový rozstřel nezvládli a prohráli v něm 2:4.

Duel sledovala zatím nejvyšší návštěva v dosavadním průběhu turnaje, 57 811 diváků. "Úroveň zápasu byla neuvěřitelná. Oba týmy jsou velmi kvalitní a snažily se předvádět dobrý fotbal. Pro milovníky tohoto sportu to byla pořádná podívaná. Itálie i my jsme začali s mimořádnou intenzitou. Vypadalo to jako závod dvou sporťáků. Viděli jsme jeden z nejlepších zápasů na Euru. Snad Itálie ve finále předvede další skvělý výkon a vyhraje," řekl Enrique.

Podle kapitána a záložníka Sergia Busquetse si celek z Pyrenejského poloostrova zasloužil postup víc. "Všichni dělali z Itálie velkého favorita, ale ukázali jsme, že jsme lepší než oni. Celkově vzato jsme byli dominantnějším týmem. Fotbal je ale takový. Itálii můžeme jen pogratulovat," konstatoval mistr světa i Evropy.

Enrique ničeho nelitoval. "V profesionálním sportu se všichni musíme naučit vyhrávat a vstřebávat porážky. Proto chci pogratulovat Itálii. My jedeme domů s vědomím, že jsme jednoznačně patřili mezi nejlepší mužstva na turnaji," prohlásil rodák z Gijónu. "Pokud bych chtěl hráče známkovat, zasloužili by si jedničku. Byli úžasní. Nemám jim co vytknout, musím je vychválit. Je načase, aby si odpočinuli," uvedl jednapadesátiletý bývalý hráč Realu Madrid a Barcelony, kterou i vedl jako kouč.

Především vyzdvihl osmnáctiletého záložníka Barcelony Pedriho, který se na turnaji stal nejmladším španělským hráčem, který kdy do evropského šampionátu zasáhl. Všechny zápasy odehrál v základní sestavě a jen ve čtvrtfinále proti Švýcarsku vystřídal v závěru prodloužení. "Věnuje někdo pozornost tomu, co na Euru předvedl? Nikomu před ním se to nepovedlo, ani Andrési Iniestovi. Postaráme se o něj," řekl Enrique.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články