Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Bitva gigantů o finále. Itálie vyzve Španělsko, na stadionu bude 60 tisíc lidí

První dějství boje o finále mistrovství Evropy je tady. V úvodním semifinále se střetnou dva fotbaloví giganti, na jedné straně Itálie, na druhé Španělsko. Tým "Azzuri", který od září 2018 neprohrál již 32 duelů po sobě a v posledních 13 zvítězil, usiluje o čtvrtý postup do finále, naopak "La Roja" o pátý. Duel v londýnském Wembley sledujte v přímém přenosu na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:20.

zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Tým z Apeninského poloostrova vyhrál poslední dvě semifinále evropského šampionátu (v letech 2000 a 2012), naposledy v něm neuspěl v roce 1988. Z trofeje se radoval pouze na domácím turnaji v roce 1968. Před pěti lety Italové v osmifinále Eura porazili Španěly 2:0, předtím jim ale ve finále 2012 podlehli 0:4 a ve čtvrtfinále 2008 na penalty.

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho si na aktuálním šampionátu poradili ve vyřazovací fázi s Rakouskem 2:1 po prodloužení a stejným výsledkem po 90 minutách zdolali i lídra světového žebříčku FIFA Belgii.

"Vítězství proti Belgii jsme si plně zasloužili. Teď nás čeká Španělsko. Čím postupujete dál, tím je to těžší," řekl Mancini. "Musíme v těchto výkonech dál pokračovat. Ještě jsme nic nedokázali. Je třeba zmobilizovat síly na tenhle závěr a dál makat," uvedl útočník Lorenzo Insigne.

Itálie bude bojovat i za Leonarda Spinazzolu. Obránce AS Řím si v závěru duelu s Belgií poranil Achillovu šlachu a po operaci ho čeká zhruba půlroční pauza. "Je to pro nás velká ztráta. Zkusíme se dostat úplně přes všechny už jen kvůli němu," prohlásil Insigne.

Španělé v osmifinále přehráli úřadující vicemistry světa Chorvaty 5:3 po prodloužení a následně Švýcary na penalty. Sérii neporazitelnosti natáhli od loňského října na 13 utkání.

"Od začátku tvrdím, že jsme bez přehánění jedno ze sedmi nebo osmi mužstev, které může trofej vyhrát. Teď jsme jedním ze čtyř. Jsme na to velmi hrdí. Bylo by směšné myslet si, že my nebo kterýkoli z ostatních semifinalistů by se spokojil s postupem mezi nejlepší čtyřku. Všichni se chceme dostat do finále a vyhrát ho," konstatoval kouč Luis Enrique.

Mužstvo z Pyrenejského poloostrova uspělo ve všech čtyřech semifinále mistrovství Evropy a se třemi prvenstvími (z let 1964, 2008 a 2012) je spolu s Německem historicky nejúspěšnější zemí na Euru. "Musíme se vyvarovat chyb, ale také zapomenout na utkání se Švýcary, protože nás čeká velmi složitý soupeř. Musíme jít do semifinále odpočatí, sebevědomí a s hlavami nahoře. Teď už musíme Euro vyhrát," řekl gólman Unai Simón.

Vítěz se v neděli utká ve finále ve Wembley s lepším z dvojice Anglie - Dánsko. Jejich zápas je na programu ve středu. Díky navýšení kapacity může na obě semifinále i finále přijít kolem 60 000 diváků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články