Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Belgičané si na Rusy znovu věří i v Petrohradu, Wales doufá v další překvapení

Jeden z velkých favoritů jde na věc. Fotbalisté Belgie, kteří jsou v čele žebříčku FIFA, zahájí Euro zápasem s Ruskem v Petrohradu. Ve druhém sobotním utkání skupiny B se v Kodani pokusí využít domácího prostředí Dánové proti Finsku, které hraje na velkém turnaji vůbec poprvé. Sobotní program odstartuje v 15 hodin utkání skupiny A Wales – Švýcarsko v Ázerbajdžánském Baku. Zápasy můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport (Dánsko – Finsko na ČT2) a webu ctsport.cz.

Belgická radost
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Belgie jde na Rusy bez De Bruynea i Hazarda

Belgičané neprohráli s Ruskem už v sedmi posledních utkáních a vyhráli poslední dvě v kvalifikaci, v níž byli stoprocentní. Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze v Bruselu zvítězili 3:1 a v Petrohradu dokonce 4:1.

"V poslední době jsme s Ruskem několikrát hráli. Jejich tým má vysokou individuální kvalitu. Jdeme do zápasu s velkým respektem, ale i s obrovskou touhou zvítězit," řekl opatrně belgický útočník Dries Mertens.

"Belgie je ambiciózní a silné mužstvo se skvělým trenérem a kvalitními hráči. Není náhoda, že jsou několik let v čele žebříčku FIFA. Odehráli jsme s nimi otevřené zápasy plné spektakulárního fotbalu, který bavil fanoušky," přidal ruský kouč Stanislav Čerčesov.

V sobotu definitivně nenastoupí klíčový belgický záložník Kevin De Bruyne, jenž ve finále Ligy mistrů utrpěl zlomeniny v obličeji a je po operaci. Nejistý je start kapitána "Rudých ďáblů" Edena Hazarda, mimo hru je zraněný středopolař Axel Witsel.

Rusové v rámci ME nevyhráli posledních pět zápasů od triumfu 4:1 nad Českem na Euru 2012. Jednou z cest domácích k úspěchu může být uhlídání Romelua Lukakua. Osmadvacetiletý útočník je s 60 góly historicky nejlepším belgickým střelcem a v minulé sezoně pomohl Interu Milán k italskému titulu.

"Bez diskuzí je teď jedním z nejlepších útočníků na světě. Ale sobota nebude o souboji Džikiji s Lukakuem, ale o souboji Ruska s Belgií. Je na nás, abychom ukázali svoje kvality a uspěli, přestože nás čeká protivník obrovské kvality," konstatoval ruský obránce Georgij Džikija.

Finové mohou Dány jen překvapit

Evropští šampioni z roku 1992 Dánové, kteří hrají na devátém evropském šampionátu, prohráli s Finskem jediný z dvaadvaceti posledních zápasů a v domácím prostředí tradičnímu rivalovi nepodlehli od roku 1949.

"Musíme nechat na hřišti všechno a udělat maximum pro vítězství," prohlásil dánský trenér Kasper Hjulmand. "Věřím, že naši fanoušci mohou být jazýčkem na vahách. Pomohli nám vždycky, když jsme je potřebovali," přidal.

Rozdílná je také forma obou sobotních soupeřů. Zatímco Dánsko vyhrálo devět z posledních jedenácti zápasů, Finové nevyhráli šestkrát za sebou a poslední tři utkání, včetně generálky s Estonskem (0:1), prohráli.

"Čeká nás opravdu těžký soupeř, který bude hrát doma. Ale už jsme dokázali, že umíme potrápit mnohem větší země než Dánsko," prohlásil finský kouč Markku Kanerva. Doufá, že po zdravotních problémech už bude připraven útočník Teemu Pukki, jenž vstřelil 10 z 16 kvalifikačních gólů Suomi.

Fotbalisté Švýcarska
zdroj: ČTK/AP autor: Ennio Leanza

Wales chce další úspěch, ale čísla mluví pro Švýcary

Teprve podruhé se na šampionátu představí tým Walesu, který před pěti lety ve Francii došel nečekaně až do semifinále. Švýcaři hráli na ME už čtyřikrát.

"Je to první utkání a chce to dobře začít. Pokud se to nepovede, není to konec světa, ale chceme být konkurenceschopní, úspěšní a aby se nám dařilo. Jestli se nám to má povést, pak musíme úvodní zápas vyhrát," řekl pro uefa.com trenér Walesu Robert Page.

Šestačtyřicetiletý bývalý obránce vede národní tým v čele s kapitánem Garethem Balem od listopadu, jelikož Ryan Giggs čelí obvinění z napadení dvou žen. V březnu Wales v kvalifikaci o světový šampionát 2022 v Kataru doma porazil Česko 1:0.

Po překvapivém vystoupení ostrovního celku na posledním Euru mají jeho fanoušci velká očekávání. "Bylo neuvěřitelné probojovat se znovu na mistrovství Evropy. Nyní před sebou máme obrovský úkol, abychom se pokusili napodobit předchozí úspěch. Máme spoustu hráčů, kteří před pěti lety v kádru nebyli, takže si musíme vytvořit vlastní vzpomínky," uvedl bek Connor Roberts.

Švýcarsko ze třinácti utkání na Euru vyhrálo jen dvě, ale při své premiéře v roce 2016 se ale dostali do osmifinále. Wales však porazili Švýcaři v pěti ze sedmi dosavadních střetnutí.

"Wales si zaslouží respekt. Musíme do toho dát 120 procent a hrát bez strachu ze soupeře. Každé utkání je pro nás odrazovým můstkem do toho dalšího, protože se chceme stále zlepšovat," prohlásil švýcarský kouč Vladimir Petkovic, který je u týmu od roku 2014.

Kvůli pandemii koronaviru se kapacita Olympijského stadionu v Baku může využít z 50 procent. Maximálně tedy může dorazit 34 350 fanoušků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články