Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Anglie si může v prestižním derby zajistit osmifinále, na play-off zaútočí i Slovensko

Stvrdit postup do vyřazovací fáze. To je hlavní úkol, s nímž půjdou fotbalisté Anglie do druhého utkání na evropském šampionátu. V londýnském Wembley k tomu po úvodním vítězství nad Chorvatskem potřebují zdolat ostrovního rivala Skotsko, které v pondělí v Glasgow podlehlo Česku 0:2. V totožné pozici se bude o místenku v play-off snažit i Slovensko, jež v Petrohradu v rámci skupiny E vyzve Švédsko. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Raheem Sterling (vlevo) a Mason Mount oslavují gól na ME
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Anglii se Skotskem čeká 115. vzájemný zápas. Poprvé se potkaly už v roce 1872 v historicky prvním mezinárodním duelu na světě. "Three Lions" prohráli s tradičním soupeřem pouze jeden z posledních 11 zápasů. V jediném vzájemném měření sil na Euru v roce 1996 vyhráli ve Wembley 2:0. Tenkrát u toho byl jako hráč i současný trenér Gareth Southgate.

"Je to mimořádně zvláštní zápas pro všechny zúčastněné, zejména pro příznivce obou táborů. Skupině to dodává dynamičnost," řekl padesátiletý Southgate, jehož svěřenci vyhráli sedm zápasů po sobě a v šesti z nich neinkasovali.

Souhlasí s ním i skotský kouč Steve Clarke. "Má to historický význam. Rivalita se datuje o spoustu let nazpátek. Znamená to hodně. Někdo tvrdí, že pro Anglii to moc neznamená, ale vzhledem k tomu, že jsem tam pracoval, vím, že je to naopak. Nechtějí prohrát se Skotskem. Stejně k tomu přistupujeme i my," prohlásil Clarke.

"Víte, jak vášniví jsme a jak si vychutnáváme vítězství nad Angličany. V poslední době se to ale moc často nestávalo," konstatoval sedmapadesátiletý bývalý hráč Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Anglie – Chorvatsko

Anglie navzdory jasné pozici favorita Skotsko nepodceňuje. "Mají hodně hráčů, kteří toho dost vyhráli, což je v turnaji důležité. Obránce Andy Robertson získal s Liverpoolem největší trofeje ve světovém fotbale. Takové zkušenosti z těch největších zápasů nemůžete podcenit. Hraje to velkou roli a zbytek kádru z toho může těžit," uvedl útočník Marcus Rashford.

"Myslím si, že pokaždé budeme outsiderem, i kdybychom teď vyhráli. Anglie má 55 milionů obyvatel, my jen 5 milionů. Napříč kádrem mají řadu superhvězd. Snad nám role outsiderů bude svědčit. Také máme pár superhvězd," upozornil záložník John McGinn.

Pokud Skotsko Anglii podlehne a Chorvatsko nezdolá Česko, skončí ve skupině nejlépe třetí.

Slováci chtějí poprvé porazit Švédy a zajistit si postup

Svěřenci trenéra Štefana Tarkoviče vedou po vítězství 2:1 nad Polskem skupinu E, Seveřané začali remízou 0:0 se silným Španělskem a jsou zatím třetí.

Slováci svého soka doposud nezdolali ani jednou z dosavadních pěti zápasů, utržili od něj dvě porážky, nicméně v posledních dvou oficiálních přípravných duelech se jim podařilo vždy remizovat (0:0, 1:1). Při druhém nerozhodném výsledku v roce 2018 ve Stockholmu debutoval na lavičce současný trenér Tarkovič.

"Čeká nás velmi zkušený a vyvážený tým. Bude to velká výzva. Myslím, že půjde o ještě těžšího soupeře, než byli Poláci," řekl obránce Peter Pekarík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Polsko – Slovensko

Švédové se účastní Eura nepřetržitě od roku 2000, nicméně do vyřazovací fáze nepostoupili už 17 let. Do letošního turnaje vstoupili remízou se Španělskem. V Seville sice v poměru střel (4:17), přihrávek (178:953) i procentuálním držení míče (15:85) výrazně zaostali, přesto si odvezli díky dobré obraně a brankáři Robinu Olsenovi cenný bod.

"Myslím, že se proti Slovensku dostaneme k míči mnohem častěji. Přesto se pokusíme v obraně předvést stejný výkon jako proti Španělsku," uvedl obránce Albin Ekdal. "Také Slováci se drží zpět a brání hlouběji na své polovině, ale jsou vždy připraveni na rychlé protiútoky. Mají dobré ofenzivní hráče, kteří jsou dobří ve hře jeden na jednoho," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články