Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Angličanům stačil k vítězství jeden gól, skalp Chorvatů jim zajistil Sterling

Po Itálii a Belgii vstoupil úspěšně do evropského šampionátu i další z hlavních favoritů - Anglie. V domácím prostředí ve Wembley totiž udolala v "české" skupině D ambiciózní Chorvatsko brankou Raheema Sterlinga 1:0. Albion tak mimo jiné zlomil historickou bilanci a na desátý pokus vyhrál v rámci ME zahajovací zápas.

Raheem Sterling (vlevo) a Mason Mount oslavují gól na ME
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Máme radost, že jsme fanouškům a celé zemi dopřáli opravdu pěkné nedělní odpoledne. Hráči si výborně poradili s těžkým okamžikem. Hned od začátku a v neuvěřitelném vedru podávali dobrý výkon a brzy byli ve hře," hodnotil trenér Gareth Southgate.

"Není to katastrofa. Měli jsme pár slušných momentů, ale Anglie byla lepší. Nechali jsme na hřišti všechno. Jsem si jistý, že v příštích zápasech to bude vypadat jinak," konstatoval chorvatský obránce Šime Vrsaljko.

Domácí začali aktivně a hned první povedenou akci zakončili v 6. minutě Fodenovou střelou do tyče. O chvíli později brankář Livakovič vyrazil i pohotovou ránu Phillipse po rohovém kopu.

Chorvati přečkali úvodní nápor Anglie, kterou vyřadili v semifinále posledního mistrovství světa, a hru postupně vyrovnali. Až na velmi nepřesný Perišičův pokus si ale žádnou šanci nevytvořili.

Albion naopak po změně stran udeřil, konkrétně v 57. minutě. Phillips povedeným pasem vyslal Sterlinga a křídelník Manchesteru City zblízka propálil Livakoviče - 1:0. "Dát gól je dobrý pocit. Vždycky jsem říkal, že když budu hrát ve Wembley na velkém turnaji, tak musím skórovat. Je skvělé, že se mi to povedlo," uvedl Sterling.

O chvíli později kapitán Kane přestřelil z bezprostřední blízkosti chorvatskou branku a mezi tyče se nevešel ani přímý kop Mounta. Na druhé straně ze slibné pozice minul Rebič.

Bellingham se zapsal do historie ME

V 82. minutě následně nevýrazného Kanea vystřídal Bellingham a v 17 letech a 349 dnech se stal nemladším hráčem, který nastoupil na Euru. Předchozí rekord držel osmnáctiletý Nizozemec Jetro Willems z ME 2012.

Vicemistři světa už se v závěru k ničemu nedostali a prohráli stejným výsledkem jako v generálce s Belgií. Z posledních deseti soutěžních zápasů jen dvakrát zvítězili.

"V některých chvílích tempo opadlo kvůli velkému vedru, ale většinu času jsme měli hru pod kontrolou, nepustili soupeře do šancí a vypadali jsme nebezpečně," konstatoval Southgate.

Ve druhém utkání na turnaji přivítají jeho svěřenci v pátek ve Wembley ostrovního rivala Skotsko. Chorvaté rovněž v pátek nastoupí proti české reprezentaci v Glasgow.

Anglie - Chorvatsko 1:0 (0:0)

Branka: 57. Sterling. Rozhodčí: Orsato - Giallatini, Preti - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Foden - Čaleta-Car, Kovačič, Brozovič. Diváci: 18 497 (omezený počet).

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Mings, Trippier - Phillips, Rice - Sterling (90.+2 Calvert-Lewin), Mount, Foden (71. Rashford) - Kane (82. Bellingham). Trenér: Southgate.

Chorvatsko: Livakovič - Vrsaljko, Vida, Čaleta-Car, Gvardiol - Modrič, Brozovič (70. Vlašič), Kovačič (85. Pašalič) - Kramarič (70. Brekalo), Rebič (78. Petkovič), Perišič. Trenér: Dalič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články