Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zápas premiér. Albánci poprvé na ME, možná dojde i na bratrský souboj

Lens (Francie) - Fotbalisty Albánie čeká historicky první zápas na mistrovství Evropy. V Lens může také navíc dojít k premiérovému bratrskému souboji na šampionátu, protože nováčka turnaje reprezentuje Taulant Xhaka a albánského soupeře Švýcarsko jeho mladší sourozenec Granit. Mimochodem mezi 552 fotbalisty na Euru jsou celkem čtyři bratrské dvojice. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 14:15.

Granit Xhaka
zdroj: Reuters

"Pro naši rodinu to bude hodně zvláštní zápas," uvedla čerstvá posila Arsenalu Granit Xhaka. "Už jsme to doma probírali, hrát proti sobě je to poslední, co bychom si přáli. Ale už jsme proti sobě kdysi nastoupili, když jsem byl v Basileji a brácha v Curychu," dodal.

"Vzpomínám si, že to byl hodně zvláštní pocit. Ale nedá se nic dělat. Oba se na zápas těšíme, jsme profesionálové, takže náš vztah utkání nijak neovlivní," přidal třiadvacetiletý Granit a vysvětlil, proč reprezentuje Švýcarsko a jeho o dva roky starší bratr Albánii.

"Oba jsme se narodili a vyrostli ve Švýcarsku. V Albánii jsem byl poprvé ve dvanácti letech a od té doby tam jezdím pravidelně za prarodiči," uvedl Granit. "Ale albánský tým o mě nikdy nejevil zájem, zatímco Švýcarsko ano. U bratra to bylo obráceně," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Shaqiri: Duel s Albánií bude jako zápas dvou přátel

Zápas skončí dobře

"Nejlepší by bylo, kdybychom po dvou minutách vyletěli ze hřiště. Pak by bylo všechno jednodušší," přidal Taulant. Rodinný rozkol však kvůli vzájemnému duelu, ve kterém bude Švýcarsko proti Albánii hájit dosavadní šestizápasovou sérii bez porážky, nehrozí. "Rodiče budou přímo na stadionu a naštěstí oba mají dvě ruce. Takže jednou budou držet palce Švýcarsku a druhou Albánii," prohlásil Granit Xhaka.

Aby propojení obou celků před vzájemným zápasem nebylo málo, tak Švýcarsko má na soupisce hned pět hráčů s albánskými kořeny. Stejný počet albánských fotbalistů se narodil v zemi sobotního soupeře a další čtyři pod Alpami strávili značnou část dětství. Utkání skupiny A navíc může mít i českou stopu, protože v nominaci Albánie je i útočník Bekim Balaj, který v minulosti nastupoval za Spartu i Slavii.

Taulant a Granit Xhakové
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Světový šampionát na rozdíl od ME už podobný případ zná. Na turnajích v letech 2010 a 2014 se jako protihráči utkali Jérome (Německo) a Kevin-Prince Boatengové (Ghana).

Další tři bratrské dvojice letošního Eura hájí barvy stejné země. Do nominace Belgie se dostali Jordan a Romelu Lukakuové, Rusko má v mužstvu stejně jako na ME 2008 Alexeje Berezuckého a jeho dvojče Vasilije. Severní Irsko zase reprezentují Corry a Jonny Evansové.

Mezi známými bratry, kteří spolu v minulosti startovali na evropském šampionátu, jsou například Angličané Gary a Phil Nevilleové, Chorvaté Niko a Robert Kovačové, Dánové Brian a Michael Laudrupové nebo Frank a Ronald de Boerové z Nizozemska.

Předpokládané sestavy:

Albánie: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Kukeli, T. Xhaka - Roshi, Abrashi, Lenjani - Cikalleshi.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Lang, Djourou, Rodriguez - Fernandes, G. Xhaka, Behrami - Shaqiri, Seferovic, Mehmedi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články