Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Xhaqiriho nůžky, Kanuova otočka či Griezmannův oblouček. Kdo dal nejhezčí gól play-off?

Paříž - Po gólově poměrně chudých základních skupinách o sobě ve vyřazovací části fotbalového mistrovství Evropy dali více vědět i střelci. Oktet osmifinálových duelů nabídl 19 přesných střel a ve čtvrtfinále se brankové sítě vlnily hned patnáctkrát, byť zejména zásluhou sedmigólové přestřelky Francie s Islandem. Dvanáctka zápasů ve vyřazovací části nabídla několik krásných či zajímavých zásahů, které budou jistě ozdobou sestřihu šampionátu. Nejhezčí branku play-off můžete vybrat v anketě pod článkem.

Xherdan Shaqiri
zdroj: REUTERS/Max Rossi Livepic

Grosického únik a nezištný Milik

Poláci předvedli v osmifinále proti Švýcarsku rychlou akci jak z učebnice moderního fotbalu. Brankář Fabianski po závaru před vlastní brankou vyhodil míč skoro až na půlící čáru k nohám Grosického a záložník Rennes s ním prošel skrz švýcarskou obranu až do pokutového území. Jeho přihrávku nabíhající útočník Milik nezištně pustil dál na Jakuba Blaszczykowského, který už měl proti sobě jen brankáře Sommera.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Švýcarsko - Polsko: Blaszczykowski - 0:1 (39. min.)

Shaqiriho nůžky na postup nestačily

Švýcarská odpověď na polské vedení osm minut před koncem základní hrací doby rozhodně stála za to. Pravý obránce Lichtsteiner odcentroval netypicky z levé strany, polská obrana odvrátila před Seferovicem míč jen na hranici pokutového území, kde se do vzduchu zavěsil Xherdan Shaqiri a výstavními nůžkami zamířil nechytatelně k tyči Fabianského branky. K postupu to však Švýcarům nepomohlo, po penaltovém rozstřelu se radovali Poláci.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Švýcarsko - Polsko: Shaqiri - 1:1 (82. min.)

Hazardovo sólo zlomilo odpor Maďarska

Překvapivá francouzská cesta fotbalistů Maďarska skončila v osmifinále krutým debaklem 0:4 od Belgie, na kterém se výrazně podepsal kapitán Rudých ďáblů Eden Hazard. Záložník Chelsea si po špatné sezoně v Chelsea příliš nespravil chuť ani na Euru, proti Maďarům ale zářil. Nejdříve "přihrávkou" na sebe sama zmátl obranu a připravil snadný gól pro Batshuayiho, jen o dvě minuty později si typicky navedl míč na střed, přešel přes několik bránících hráčů a zakončil skvěle ke vzdálenější tyči.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Maďarsko - Belgie: Hazard - 0:3 (80. min.)

Gunnarssonův aut zaskočil anglickou obranu

Albion vedl proti největšímu překvapení turnaje Islandu jen dvě minuty, když kapitán Gunnarsson zvolil nečekanou variantu signálu a hodil aut na hlavu Árnasona. Ten prodloužením za sebe eliminoval prakticky celou anglickou obranu a jeho kolega ze stoperské dvojice Ragnar Sigurdsson už neměl problém zblízka překonat bezmocného Harta. Rychlé vyrovnání nastartovalo Seveřany k šokujícímu postupu, naopak Angličané jeli domů s ostudou.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Anglie - Island: R. Sigurdsson - 1:1 (6. min.)

Sebevědomá akce portugalského juniora Sancheze

Portugalci sice zatím na turnaji zaujali zejména Ronaldovou nemohoucností při trestných kopech a také neschopností vyhrávat zápasy, přesto pojedou domů s medailí. Ve čtvrtfinále prohrávali s Poláky už od druhé minuty, po půlhodině hry se ale zapsal nesmazatelně do historie turnaje Renato Sanchez. Osmnáctiletý mladíček si narazil míč s Nanim a střelou levačkou z hranice vápna nedal Fabianskimu šanci. Se spoluhráči následně dovedl zápas až do úspěšného penaltového rozstřelu.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Polsko - Portugalsko: Sanches - 1:1 (33. min.)

Nainggolanova pumelice Belgičanům na úspěch nestačila

Krásným gólem se belgický záložník Radja Nainggolan prezentoval už v základní skupině proti Švédsku. Výstavní pumelice extravagantního středopolaře ze 13. minuty čtvrtfinálového zápasu s Walesem však byla snad ještě krásnější a hlavně v tu chvíli důležitější. Od talentem překypujícího výběru Marka Wilmotse to však bylo pohříchu vše a nadšeně hrající Velšané dokázali zápas ještě do poločasu vyrovnat a po přestávce dvěma góly rozhodnout ve svůj prospěch.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Wales - Belgie: Nainggolan - 0:1 (13. min.)

Drzá klička Robsona-Kanua uhranula belgické Ďábly

O rozhodující moment zápasu se postaral deset minut po přestávce nádherným uvolněním útočník Hal Robson-Kanu. Velšané předvedli rychlou akci a nejlepší hráč utkání Ramsey poslal centr z pravé strany do pokutového území. Robson-Kanu naznačil přihrávku pod sebe, následně ale bleskovou kličkou zmátl jak bránící Meuniera s Fellainim, tak dobíhajícího Jordana Lukakua a levačkou překonal Courtoise. Belgičané se z tohoto direktu už nevzpamatovali, naopak Draci přidali třetí branku a slavili nečekaný postup do semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Wales - Belgie: Robson-Kanu - 2:1 (55. min.)

Griezmannův oblouček uzavřel snový francouzský poločas

Islanďané po překvapivém skalpu Anglie už na dalšího velkého favorita nestačili a domácí Francii ve čtvrtfinále podlehli vysoko 2:5. Les Bleus rozhodli zápas už během prvního poločasu a rozhodující part v jejich ofenzivním koncertu hrál Antoine Griezmann. Záložník Atlética Madrid nejdříve připravil góly pro Pogbu a Payeta, aby sám po nádherné individuální akci zvýšil už na 4:0. Prudkou přihrávku od obránců pustil útočník Giroud chytře za sebe na rozběhnutého Griezmanna, ten proletěl islandskou obranou a parádním obloučkem udělal z gólmana Halldórssona smutného diváka.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Francie - Island: Griezmann - 4:0 (45. min.)
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články